Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Obermishandelaars’ veroordeeld tot 5 en 6 jaar cel

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N. moeten 5 en 6 jaar de cel in voor de mishandeling van de Praagse ober Miroslav Vitek. Bovendien mogen de broers zich na hun straf 10 jaar lang niet meer vertonen in Tsjechië. Dat besloot de rechter dinsdag in een Tsjechische rechtbank. De mannen worden daar vastgehouden en waren – geboeid en wel – aanwezig in de rechtbank.

Poging tot doodslag, zoals het Openbaar Ministerie de vechtpartij noemde, acht de rechter niet bewezen en daarom valt de straf fors lager uit dan de geëiste 10 tot 18 jaar. Wel moeten de broers de ober een schadevergoeding betalen van een kleine 75.000 euro. Het Openbaar Ministerie in Tsjechië gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Armin N. (29) kreeg zes jaar en Arash N. (32) vijf jaar cel. Arash kreeg een lagere straf, omdat hij een kleiner aandeel had in het geweld. Ook vindt de rechtbank zijn spijtbetuiging oprechter.

Armin N. en Arash N. waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand.

De toegesnelde Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder andere een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Tot op de dag van vandaag heeft hij last van zijn verwondingen. De broers hebben de ober eerder hun excuses aangeboden.

SCHADEVERGOEDING

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. De vriendengroep werd op het vliegveld in Praag gearresteerd. De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Arash en Armin N. zijn geboren in Duitsland en verhuisden daarna met hun Iraanse ouders naar Nederland. Arash had tot hij werd gearresteerd een internetbedrijf in Nederland, zijn broer was een vrij bekende personal trainer in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.