Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Minder wietplantages opgerold in 2018

Er zijn vorig jaar minder hennepkwekerijen opgerold dan in 2017. Vorig jaar ontmantelde de politie er 3913, een jaar eerder was dit aantal nog 4670.

„Het aantal opgerolde kwekerijen loopt al een aantal jaren terug”, zegt landelijk coördinator John Jespers. Hij denkt dat dit te maken te maken heeft met de prioriteiten die gesteld worden door de driehoek, ofwel de burgemeesters, politie en het Openbaar Ministerie.

Keuzes maken

„Elke driehoek heeft te maken met een scala aan misdrijven. Onder meer op basis van capaciteit moeten ze keuzes maken welke zaken worden opgepakt en welke niet”, zegt Jespers. „We zien wel een trend dat Nederlandse hennepkwekers plantages in het buitenland oprichten. Maar ik zie dat niet als een verplaatsing. Het is meer een uitbreiding.”

Minder meldingen

Samen met het dalend aantal opgerolde kwekerijen, neemt ook de bereidheid om het te melden af. Meld Misdaad Anoniem kreeg vorig jaar zo’n 21 procent minder meldingen binnen over de plantages. In totaal 4529 tips. De meeste plantages werden in 2018 ontmanteld in Zeeland-West-Brabant, Limburg, Oost-Nederland en Rotterdam. In Oost-Brabant en Amsterdam werden de minste kwekerijen opgerold.

In Noord-Nederland is er wel sprake van een stijging van het aantal opgerolde kwekerijen. In 2017 waren dit er 404 en vorig jaar 436. Volgens Jespers komt dit door de inzet van een speciaal hennepteam. „Niet alleen vanwege de zware, georganiseerde criminaliteit die er achter schuilgaat, maar ook vanwege de risico’s op bijvoorbeeld brand blijven hennepkwekerijen een groot probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.