Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

May krijgt tot 1 november uitstel voor brexit

EU-leiders hebben op een speciale top in Brussel besloten dat de Britse premier Theresa May tot 1 november de tijd krijgt om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee akkoord gegaan, bevestigt EU-president Donald Tusk op Twitter. May had uitstel tot 30 juni gevraagd.

Chaotisch vertrek afgewend

Eind juni bekijken de EU-leiders de stand van zaken opnieuw, mocht het Britse parlement dan nog steeds niet May’s brexitdeal hebben goedgekeurd. De huidige deadline voor de brexit loopt op vrijdag middernacht af. Met het uitstel wordt een no-dealscenario, een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, vooralsnog afgewend.

Het besluit is een compromis tussen de lidstaten die liever een langer, tot wel een jaar, uitstel wilden zoals Nederland, en landen zoals Frankrijk die de Britten liever op korte termijn, voor de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei, zien vertrekken.

Tusk noemt het een „flexibel uitstel." Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

Aanvaardbaar compromis

Tenzij May haar deal voor 22 mei in het Lagerhuis rond heeft, moeten de Britten wel meedoen aan de Europese verkiezingen. De gekozen politici komen dan in het nieuwe Europees Parlement dat op 1 juli wordt geïnstalleerd. Dat betekent dat Nederland het nog een tijdje met 26 zetels moet doen. Na de brexit worden dat er 29 in verband met de herverdeling van Britse zetels.

Premier Mark Rutte vindt het akkoord tussen de EU en de Britse premier May over het uitstel van de brexit tot uiterlijk 1 november een „aanvaardbaar compromis. Het geeft May wat meer ruimte om overeenstemming te bereiken met het Britse parlement over het terugtrekkingsakkoord", zei hij na afloop van de EU-top in Brussel. „Bovendien hebben we een no-dealbrexit op vrijdag afgewend."

May heeft met de zes maanden extra tijd volgens Rutte een „maximale kans" gekregen. „De schade van een brexit zonder akkoord zou enorm zijn. Maar ook de indruk die Europa in de rest van de wereld maakt is tamelijk belachelijk als wij het vertrek niet in goede banen zouden kunnen leiden", lichtte hij het besluit toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.