Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Man in dobberend vat is bijna de oceaan overgestoken

Eerder deze week hadden we al de eerste blinde man die zeilend de Stille Oceaan was overgestoken, maar nu is er ander type waaghals die een dergelijke unieke poging probeert te wagen.

Het gaat om de 72-jarige Fransman Jean-Jacques Savin. Hij probeert de Atlantische Oceaan over te steken in een vat en dat vergt een hoop geduld. Hij heeft er nu hemelsbreed 4700 kilometer opzitten en bevindt zich nu op zo’n 450 kilometer Saint-Barthélemy, een Frans eiland ten zuidoosten van Sint Maarten.

Verveel me geen moment

„De dagen gaan te snel voorbij”, zei de avonturier via de satelliettelefoon tegen persbureau AFP. „Ik verveel me geen moment.” De oud-paratroeper en enthousiast triatleet prees vooral de zonsondergangen en -opkomsten.

Savin begon zijn dobbertocht op 26 december bij de Canarische Eilanden. Hij ging te water in een zelfgebouwd vat van 3 meter lang en 2,1 meter in doorsnee, gemaakt van multiplex met een coating van kusthars. Het vaartuig is zwaar versterkt om de golven te doorstaan en aanvallen van orka’s.

6 vierkante meter

In de capsule, die leeg 450 kilo weegt, heeft Savin een leefruimte van 6 vierkante meter, met een keukentje, bed en opslagruimte. Een venster in de vloer maakt kijken naar de passerende vissen mogelijk. Vangen is er niet meer bij omdat hij geen pijlen meer heeft voor zijn harpoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.