Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Man geeft 100 miljoen voor wederopbouw Notre-Dame

Niet lang na de mededeling van President Macron een internationale inzamelingsactie te zullen starten om ervoor te zorgen dat de 800 jaar oude Notre-Dame weer kan worden hersteld, stromen de giften binnen. Zo hebben een aantal Franse miljardairs al laten weten honderden miljoenen euro’s beschikbaar te stellen.

300 miljoen euro

Zo heeft onder meer de man van actrice Salma Hayek, François-Henri Pinault, topman achter het luxebedrijf Kering met onder meer modemerken Gucci en Yves Saint Laurent in zijn bezit, toegezegd 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de wederopbouw. Pinault doet de gift via de investeringsmaatschappij van de familie Pinault: Groupe Artémis.

Niet lang daarna volgde ook het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault. Zij stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk.

Conferentie voor donateurs

Burgemeester Anne Hidalgo heeft dinsdag gezegd dat ze een grote internationale conferentie wil organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw.

Hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt is nog niet bekend. De structuur lijkt de brand op het nippertje te hebben doorstaan. Frankrijk heeft veel religieuze kunst verloren, vooral tijdens de revolutie eind 18e eeuw toen ook de Notre-Dame werd geplunderd en deels verwoest. Het herstel van de in de Eerste Wereldoorlog verwoeste kathedraal van Reims duurde van 1920 tot 1938.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.