Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 apr 2019 / 07:30 uur

Laagste aantal koperdiefstallen in tien jaar tijd

Het aantal geregistreerde koperdiefstallen was in tien jaar tijd nog nooit zo laag. Vorig jaar registreerde spoorbeheerder ProRail slechts 92 gevallen van koperdiefstal. Genoeg reden voor ProRail om de huidige aanpak door te zetten.

Koperdiefstal op het spoor levert risico’s op en geeft veel overlast voor de reizigers en vervoerders. Als wissels en seinen niet meer of nog maar gedeeltelijk zijn te bedienen, ontstaat vertraging.

Geld

Bovendien kost het herstellen van de door koperdiefstal ontstane schade veel geld. Vorig jaar was het schadebedrag een half miljoen euro.

Om het aantal diefstallen terug te dringen heeft ProRail op veel plekken hekken neergezet. Ook zijn er meer nachtelijke controles, onder meer met camera’s en honden. Omwonenden is gevraagd om verdachte situaties te melden.

Verder wordt het koper van de kabels steeds vaker vervangen door aluminium. Het koper is daarnaast bewerkt met synthetisch DNA zodat de herkomst is te herleiden. Als een partij wordt aangeboden bij een handelaar, kan die dus weten dat het om heling gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laagste aantal koperdiefstallen in tien jaar tijd
Sluiten