Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 apr 2019 / 17:59 uur

Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.

Andere landen kunnen ook studenten, onderzoekers of werknemers inzetten om in Nederland gevoelige informatie en kostbare kennis te bemachtigen. Om dat tegen te gaan, wordt het toezicht daarop verscherpt en moeten meer landen met vermoedelijk bedenkelijke bedoelingen en meer kwetsbare opleidingen daaronder gaan vallen.

Landen zetten steeds meer nieuwe instrumenten in om ten koste van anderen hun zin te krijgen, schrijft Grapperhaus. Ze houden het niet meer bij militair optreden of handelspolitiek, maar zetten hackers in of zetten emigrantengemeenschappen naar hun hand. Nederland kreeg de afgelopen tijd zo onder meer te maken met Rusland, China, Turkije en Iran.

5G

Digitale netwerken, zoals het nog aan te leggen 5G, zijn kwetsbaar voor spionage en sabotage. Het kabinet wikt en weegt op het ogenblik of bijvoorbeeld het Chinese Huawei een rol mag spelen in de aanleg van dat nieuwe telecomnetwerk. Grapperhaus kijkt ,,zeker” naar de Duitsers, die Huawei niet uitsluiten maar wel strenge veiligheidseisen stellen. Hij denkt dat de beide buurlanden ,,hetzelfde herkennen”. Hij wil in ieder geval geen bedrijven op voorhand weren, want dat zou schijnveiligheid scheppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging
Sluiten