Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 16 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Internetkabel uit de muur is bijna geschiedenis

Met traditionele kabel uit de muur, die ons jarenlang toegang bood tot internet en telefonie, is het vanaf september gedaan. „Het inmiddels zwaar verouderde ISDN2, zoals dat heet(te), is dan voorgoed verleden tijd”, meldt Tele2 Zakelijk. Het bedrijf schat dat 50.000 Nederlandse bedrijven in september uit de lucht zijn, maar dan ook letterlijk. „Ze moeten tijdig actie ondernemen. Het definitief stoppen van ISDN2 betekent dat bedrijven die vóór die maand geen alternatief regelen, onbereikbaar zullen zijn voor klanten, investeerders, collega’s of wie dan ook.”

Noodklok

Tele2 Zakelijk gaat dinsdag de noodklok luiden, meldt het aan Metro. „Dit omdat de gevolgen desastreus kunnen zijn voor desbetreffende ondernemers. Het moderniseren van het traditionele telefonienetwerk is een noodzakelijke transitie.”

In het voorjaar van 2017 werd voor het eerst aangekondigd dat de stekker uit ISDN2 gaat. Gemiddeld duurt het vier tot zestien weken, afhankelijk van het pakket, om volledig over te stappen naar een digitaal alternatief.

Postduif

„Een deel van de bedrijven ondernam reeds actie met een digitaal alternatief”, zegt Léon Toet, directeur zakelijke markt. Hij voegt grappend toe: „Doe je dat niet, dan ben je straks alleen nog met de postduif te bereiken.”

Naast telefonie en internet zijn er ook andere diensten die via een ISDN2-lijn lopen. De fax – die nog dagelijks wordt gebruikt in de juridische dienstverlening – stopt ermee, net als pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en zelfs de lift.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.