Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 18 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Inbrekers weer voor de deur

De zon breekt door, we hebben een lang weekend voor de boeg en de meivakantie in het verschiet. Gezellige tijden dus, totdat je thuiskomt en de tv weg is natuurlijk. „Post op de grond was de number one giveaway tijdens vakanties. Dan belden we aan, werd er niet opengedaan en probeerden we binnen te komen.”

Rond half één ’s nachts gingen ze de deur uit. Zwarte kleding aan en naar een dorp. De auto parkeren en gewoon lopen tot er een geschikt huis werd ge- spot om in te breken. Inmiddels heeft hij zijn leven gebeterd en geeft hij zelfs voorlichting over inbraakpreventie. Mikel Dees (42) weet nog wel goed hoe het ging vroeger. Met een man of vier op pad, op zoek naar schuren, garages of tuindeuren die open stonden.

Sleutel pakken

„Met een beetje geluk stond er een raampje open voor frisse lucht”, herinnert Dees zich. Dat kon ook gewoon een luikje zijn natuurlijk. „Dan schroefden we het scharnier los en ging de magerste erdoorheen. Vaak hadden mensen de sleutel binnen in de deur zitten, dat moet je nooit doen. Wel dubbel op slot, en de sleutel op een andere plek. Af en toe lagen de mensen boven te slapen, dan pakten we alles mee.”

Ook overdag kwamen ze langs. Lag er post op de mat, dan werd er aangebeld. Deed er niemand open, dan stonden ze zo binnen. „Zat de deur niet dubbel op slot, dan konden we flipperen. Dat gaat gewoon met een bankpas. Hengelen deden we ook, met een kledinghanger door de brievenbus. Anders heb je nog de Bulgaarse slag.”

Inbrekers weer voor de deur
Zit de deur niet dubbel op slot, dan 'flipperen' inbrekers deze mete een bankpas zo open. ANP – Jerry Lampen

Struisvogelpolitiek

„Mensen denken: ach, dat gebeurt bij mij niet. Struisvogelpolitiek als je het mij vraagt. Daarbij geeft driekwart van de slachtoffers achteraf aan dat zij veel eerder maatregelen had- den moeten nemen.” Coen Staal is voorzitter van de Nationale Inbraak Preventieweken. Het voorbeeld van Mikel Dees is hem niet onbekend.

„Dat soort dingen vergeet je echt niet hè”, zegt Staal. „Het was vaderdag en mijn zoon kwam boven. ‘Hebben jullie zo’n bende gemaakt?’ Alles lag overhoop, tot de trouwalbums aan toe. Mijn zoon heeft daarna nog een half jaar problemen gehad met slapen, wij lagen gewoon boven toen ze binnen waren.”

Verdriet

De dagwaarde van je laptop wordt vergoed, de emotionele schade wordt vaak vergeten. Driekwart van de inbraakslachtoffers voelt zich na een half jaar nog steeds niet veilig in huis. Bij één op de vijf gaat dat gevoel nooit meer weg. Na een inbraak geven slachtoffers in huurhuizen gemiddeld driehonderd euro uit aan preventiemaatregelen, bij kopers gaat dit zelfs richting de duizend.

Zo duur hoeft het zeker niet te zijn. In zo’n 85 procent van de gevallen gaat het om ‘gelegenheidsinbraken’. Staal: „Dat zijn jongens in de buurt die de weg van de minste weerstand kiezen. Zijn het beslag op je deur en de raamboompjes in orde, dan is 70 procent van die inbraken al voorkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.