Metro
Metro Nieuws 4 apr 2019 / 18:04 uur

‘Huiskatten kunnen eigen naam herkennen’

Uit een onderzoek naar relaties tussen mensen en katten van de Sophia Universiteit in Japan is gebleken dat huiskatten hun naam kunnen herkennen in een reeks door mensen uitgesproken woorden.

In eerdere studies werd al eens aangetoond dat dieren als honden, dolfijnen en papegaaien hun naam in een reeks van woorden kunnen herkennen. Volgens de wetenschappers van de Sophia Universiteit lijkt daar nu ook voor huiskatten bewijs voor zijn gevonden.

Wetenschappelijk bewijs

Verbaasd over het onderzoek zijn de wetenschappers niet. Atusko Saiko, één van de betrokken wetenschappers tegenover The Guardian: „veel kattenbezitters weten dat katten hun eigen naam begrijpen. Maar tot nu toe ontbrak wetenschappelijk bewijs.”

In het onderzoek werden er door een onderzoeker vier willekeurige woorden uitgesproken, gevolgd door de naam van de kat. De woorden werden op dezelfde toonhoogte uitgesproken en de bewegingen van het dier werden met een camera gevolgd.

Beloning of straf

In het eerste onderzoek werd de stem van de eigenaar van de kat gebruikt, daarna die van een vreemde. Allebei de keren hadden de katten door dat hun naam werd genoemd.

De onderzoekers denken niet dat de katten daadwerkelijk doorhebben dat het om hun naam gaat. Naar alle waarschijnlijk associëren zij het horen van hun naam met een beloning of straf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Huiskatten kunnen eigen naam herkennen’
Sluiten