Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 16 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Hooikoorts: driekwart durft zich niet ziek te melden

Constant niezen, jeukende en tranende ogen: een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met hooikoorts. Zo’n 17 procent daarvan meldt zich om die reden wel eens ziek, zo blijkt uit onderzoek van e-Kortingscode.nl. Maar wat blijkt? Bijna driekwart van hen geeft niet hooikoorts als reden, maar griep.

Snotteren

Je helemaal niet ziek melden is ook geen goed idee, in ieder geval niet als je een goede band met je collega’s wil behouden. Mensen die op het werk verschijnen terwijl ze eigenlijk in bed horen te liggen staat namelijk in de top tien van grootste irritaties op de werkvloer. „Ondanks mijn begrip voor de situatie vind ik het gesnotter van mijn collega bloedirritant. Ik kan mij daardoor ook minder concentreren", zo legt een respondent uit het onderzoek het uit.

Ruim een derde van de collega’s stoort zich aan snotterende en niezende hooikoortspatiënten. Ook in het openbaar vervoer (25 procent) en in een restaurant (17 procent) zijn ze niet geliefd, blijkt uit het onderzoek.

Hoge kosten

Daarnaast brengt hooikoorts veel kosten met zich mee: het kost de samenleving jaarlijks rond de 3,3 miljard euro. Een deel daarvan is medicatie, maar veruit het grootste deel komt door ziekteverzuim. Een hooikoortspatiënt blijft gemiddeld vijf werkdagen thuis vanwege hooikoortsklachten. Veel mensen noemen de echte reden niet, omdat ze denken dat mensen zonder hooikoorts zich niet kunnen inbeelden hoe erg de klachten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.