Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Hogerhuis niet klaar met wetsontwerp no-deal’

Het wetsontwerp dat de Britse regering verplicht uitstel van vertrek aan te vragen als een no-brexitdeal dreigt, kan door het Hogerhuis waarschijnlijk niet op tijd worden ingediend. Woensdag joeg het Lagerhuis in, naar parlementaire maatstaven, razend tempo het wetsontwerp erdoorheen. Het is aangenomen met een meerderheid van één stem.

Aangenomen dankzij crimineel

Volgens zegslieden van de oppositiepartij Labour worden de stemmingen in het Hogerhuis over dit wetsontwerp maandag pas afgerond. Sommige Conservatieve leden van het Huis willen de behandeling rekken, omdat ze faliekant tegen uitstel van de brexit zijn. Ze zien in de voorgelegde wet een smerige truc om de brexit op de valreep te dwarsbomen.

Enkele ‘brexiteers’ betoogden boos in de media dat het wetsontwerp dat brexit blokkeert „is aangenomen dankzij een crimineel." Ze wijzen erop dat een van de voorstemmers in het Lagerhuis een parlementariër is die drie maanden celstraf heeft wegens belemmering van de rechtsgang. Het voormalige Labourlid Fiona Onasanya is onlangs voorwaardelijk uit de gevangenis vrijgelaten en loopt met een enkelband. Ze is wel uit haar partij (Labour) gezet, maar is vooralsnog formeel het parlementslid voor haar kiesdistrict.

Politieke crisis

Komende week moet premier Theresa May op een Europese top haar jongste plan voorleggen hoe ze uit de brexit-impasse wil geraken. Ze moet daar dan naar alle waarschijnlijkheid meer tijd voor vragen. Haar land zou eigenlijk 29 maart uit de Europese Unie stappen en daar was na lange onderhandelingen een basisovereenkomst voor bereikt. Alleen het Lagerhuis heeft die overeenkomst verworpen. Hierdoor is een binnenlandse politieke crisis ontstaan die zich voortsleept. De huidige brexitdatum is 12 april.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.