Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 apr 2019 / 17:29 uur

Grote brand in Parijse kathedraal de Notre-Dame

Update 21:45: kunst veilig

Veel kunstwerken in de Notre-Dame zijn veilig. De schatkamer van de kathedraal is intact. Dat meldt het Franse tijdschrift Paris Match, op gezag van een priester van de Notre-Dame.In de schatkamer liggen enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. UNESCO heeft de Franse autoriteiten maandag steun toegezegd. De VN-organisatie staat ,,aan de zijde van Frankrijk” om de Notre-Dame „te redden en herstellen”, aldus directeur-generaal Audrey Azoulay. Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad „erfgoed van onschatbare waarde”. Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen rond de brandende kerk op de voet volgt.

Update 20:58: brand op lager niveau

Volgens Stefan de Vries – verslaggever in Parijs voor onder andere RTL Nieuws – komen er momenteel ook vlammen van lagere afdelingen dan het dak. Dit zou betekenen dat het vuur zich verder verspreid heeft.

Update 20:08: torenspits ingestort

Inmiddels is de torenspits van de Notre Dame ingestort.

https://twitter.com/patrickgaley/status/1117848909877895171

Oorspronkelijk bericht

In Frankrijk is een grote brand ontstaan in de beroemde Notre Dame. Op beelden op social media is te zien dat het dak van de beroemde kerk in vlammen staat en hoe er grote rookwolken zijn ontstaan. Deze zijn vanuit de hele stad te zien.

https://twitter.com/MaxRusz/status/1117837598242824192

Ook wordt duidelijk dat de brand al een groot deel van het dak heeft weggevaagd. Op onderstaande beelden is te zien, dat van een groot deel van het dak alleen nog het geraamte in de lucht staat.

https://twitter.com/pzf/status/1117839242418368513

De brandweer is uitgerukt naar de bekende kathedraal om het vuur te blussen. Over de oorzaak wordt op de Franse televisie ondertussen al druk gespeculeerd over de oorzaak van de brand. Zo zou de brand zijn ontstaan als gevolg van de werkzaamheden die er in de Notre Dame aan de gang zijn.

De Notre Dame staat in het hart van Parijs op een klein eilandje in de rivier de Seine. De gotische kerk is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk. Op het Île de la Cité wonen iets meer dan duizend mensen. Volgens de krant Le Figaro is het stadsbestuur met het toeristisch bureau al bezig om andere hotels te zoeken voor de toeristen die verblijven in één van de vijf hotels op het eiland in de Seine.

Op het eiland staan ook het oudste koninklijk paleis van Parijs, de Conciergerie, en een kapel die in de dertiende eeuw is gebouwd. Het Île de la Cité is ruim 22 hectare groot.

Ooggetuige

De brand in de Notre-Dame greep maandag snel om zich heen. Dat vertelt een Nederlandse getuige (37) die meekijkt vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal. „Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte."

De Nederlander, die liever niet bij naam genoemd wil worden, stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. „Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam", vertelt de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. „Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel", schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

De Nederlander bekijkt de brand in het bijzijn van honderden mensen. Toeschouwers maken vanaf het uitzichtpunt foto’s van de vlammenzee. „Het staat hier vooral vol met Amerikanen", aldus de man. Hij stelt dat het ‘wel pijn doet’ om te zien hoe de vlammen uit het historische gebouw slaan.

Reacties

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo en de Amerikaanse president Donald Trump hebben via social media al een eerste reactie gegeven op het nieuws. De Franse president Emmanuel Macron heeft een geplande toespraak afgezegd.

Ook vanuit de Europese Unie wordt geschokt gereageerd op de verwoesting die een brand heeft aangericht aan de Parijse kathedraal Notre-Dame. „De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa’’, aldus EU-president Donald Tusk. „We zijn vandaag allemaal bij Parijs."

„Een triest spektakel. Wat een horror", reageerde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. „Ik deel de emotie van de Franse natie, die ook de onze is.’"

Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement spreekt de brandweer moed in. De Italiaan noemt de kerk een symbool van Frankrijk waar Europeanen trots op zijn. De Europarlementariërs zijn momenteel in Straatsburg voor de laatste geplande zitting voor de verkiezingen in mei. Meerdere leden reageren bedroefd. „Gaat dit religieuze centrum verloren?", vraagt Peter van Dalen (ChristenUnie) zich af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote brand in Parijse kathedraal de Notre-Dame
Sluiten