Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Gezichtsbedekkende kleding verboden in Sri Lanka

Het bedekken van een gezicht met kleding is sinds zondag verboden in Sri Lanka. President Maithripala Sirisena heeft dat aangekondigd in het kader van nationale veiligheid, na de aanslagen tijdens Pasen waarbij 253 mensen omkwamen.

Identiteit verschuilen

„Mensen mogen niet meer hun identiteit verbergen door zich te verschuilen achter kleding", aldus Sirisena in een verklaring. Eerder werden ook al twee radicaal-islamitische groeperingen verboden, waaronder de National Thawheed Jamath (NTJ), die door de regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen.

Sirisena kan deze besluiten nemen, vanwege de noodtoestand. De maatregelen zijn een reactie op de aanslagen en de zoektocht naar de daders. Zondag zijn wederom tientallen mensen aangehouden, onder wie de broer van twee zelfmoordterroristen.

De autoriteiten in Sri Lanka waarschuwen dan ook voor nieuwe aanslagen. Daarbij worden mogelijk een busje en extremisten vermomd als militairen ingezet, schrijft een hoge politiemedewerker in een memo.

Nieuwe golf aanslagen mogelijk

„Er kan een nieuwe golf aanslagen plaatsvinden", citeert Reuters maandag uit de brief. Extremisten zouden vijf doelwitten in het vizier hebben voor aanslagen op zondag en maandag, onder meer in de stad Batticaloa. Het is onduidelijk wanneer de memo is geschreven. Er zijn zondag in elk geval geen nieuwe aanslagen gepleegd.

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen na het bloedbad op eerste paasdag. Toen vielen honderden doden bij zelfmoordaanslagen op hotels en kerken. Meerdere ministers en oppositieleden bevestigen dat ze zijn geïnformeerd over de nieuwe dreiging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.