Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.

Lachen is vermoeiend

Om tot deze conclusie te komen, bestudeerden de wetenschappers het gedrag van 1.592 mensen die tijdens hun werk vaak met anderen in contact komen. Onder andere winkelmedewerkers, verplegend personeel en leerkrachten werden bevraagd. De frequentie waarmee de proefpersonen een goed humeur forceerden, werd vergeleken met hun alcoholgebruik.

„De hele dag door glimlachen is vermoeiend. Hoe meer je negatieve emoties moet onderdrukken tijdens werk, hoe groter de kans dat je naar de fles grijpt na een dag werken”, aldus onderzoeker Alicia Grandey.

Niet in alle gevallen

Er zijn uitzonderingen. De meeste alcohol wordt geconsumeerd wanneer de werknemer oppervlakkig contact heeft met de klanten – wanneer je bijvoorbeeld klanten in een winkel assisteert of klanten aan de telefoon hebt. Daarnaast drinken werknemers meer alcohol wanneer ze impulsief zijn.

De tip van Grandey? Wanneer werknemers meer te zeggen hebben over hun werk en meer eigen keuzes maken, creëeren ze meer zelfcontrole als het gaat om alcoholgebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.