Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Franse gele hesjes toch weer de straten op

Ondanks toegezegde belastingverlagingen zijn zaterdag toch weer zo’n 5500 Gele Hesjes in Frankrijk de straten opgegaan. In de loop van de dag zwol dat aantal aan tot 23.000 man, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Franse media waren er in Parijs twee protestmarsen. Leden van de grote vakbond CGT sloten zich daarbij aan.

In Parijs werd een mars langs mediabedrijven gelopen. Activisten eisten een „eerlijke behandeling door de pers". De route leidde langs de redactie van Radio France, TF1/LCI, CNews, France Télévisions, BFMTV en eindigde bij het CSA, het hoge commissariaat voor de audiovisuele media.

Demonstraties

Ook in Straatsburg werd er geprotesteerd. Nieuwszender BFMTV schatte de opkomst daar op zo’n 3000 man. Die locatie was gekozen vanwege de Europese verkiezingen komende maand. Bij de protestmars in die stad liepen op demonstranten uit Duitsland, België, Italië en Luxemburg mee.

In Montpellier, Toulouse, Bordeaux en Marseille werd er ook geprotesteerd, daar viel de opkomst met 1000 tot 1500 demonstranten mee.

De Franse president Emmanuel Macron beloofde eerder deze week belastingverlaging. De Gele Hesjes demonstreren al sinds november tegen de hervormingspolitiek van Macron en de regering. Vorige week telden de autoriteiten in heel Frankrijk 27.900 betogers, 9000 van hen in de hoofdstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.