Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 apr 2019 / 20:14 uur

Flinke partij neushoornhoorns in beslag genomen

Een ongewone vondst in Zuid-Afrika. Daar nam de politie 167 neushoornhoorns in beslag. In de provincie ten noorden van Johannesburg werden twee verdachten gearresteerd die de hoorns transporteerden bij het stuwmeer Hartbeespoortdam, aldus de politie zondag.

Verkoop

De neushoornhoorns zouden voor verkoop naar Zuidoost-Azië verscheept worden. Naar verluidt wordt in landen als China en Vietnam voor een kilo hoorn tot wel 30.000 Amerikaanse dollars betaald. Ter vergelijking: een hele hoorn weegt zo’n drie tot zeven kilo.

Handel in neushoorns verboden

De handel in hoorns van neushoorns is al zo’n vier decennia internationaal verboden. In de afgelopen jaren hebben stropers in Zuid-Afrika alleen al zo’n duizend neushoorns gedood om de hoorns te verkopen. Gedeeltelijk worden ze ook verkocht als luxe ornamenten. In China en Vietnam worden helende krachten toegeschreven aan de hoorn. Ze bestaan uit keratine, hetzelfde materiaal als menselijke vingernagels.

In Afrika zijn er naar schatting ongeveer 25.000 neushoorns, ongeveer 20.000 daarvan in Zuid-Afrika. Meestal zijn het witte neushoorns. Van de bedreigde zwarte neushoorns zijn nog slechts ongeveer 5000 dieren over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flinke partij neushoornhoorns in beslag genomen
Sluiten