In het nieuws

Europees festival op Texel: 'Ik dacht wel even WTF!'

Europaman aka Jacob en Florian, beiden van EMI

Foto van 'Iris Hermans'

15 APR 2019

Op Texel waaide afgelopen dagen een pro-Europese wind tijdens het Democracy Alive Festival. 30 nationaliteiten verzamelden zich op het Waddeneiland, „Texel is so cool! Maar ik dacht wel even: WTF...”

Buttons

Come to my island, just you and me... Het vrolijke liedje op Coastline FM schalt voorzichtig uit de boxen van het hotel. Langzaamaan druppelen de ontbijters binnen, begroetingen in alle talen klinken, in enkele gevallen gevolgd door een snelle opsomming van alle talen die ze beheersen. De buttons vallen meteen op. Een jongen met een ‘fight for a feminist Europe’, een meisje met het korte maar doeltreffende ‘Greens’. De programmaboekjes worden opengeklapt, de plannen gesmeed en de zon schijnt. Ze hebben er zin in: „it’s going to be a beautiful day.” 

In Den Burg, het hoofddorp van Texel, rennen kinderen langs het festivalterrein in gele en oranje hesjes. „Ze zijn op schoolreis”, legt een groepje meisjes van De Fontein (oranje) uit. „We mogen nu vrij rondlopen en wat van ons zakgeld kopen.” Ja, vooral snoep, verklappen ze met het chocola op het gezicht en de wangen plakkend van de grote lollies. Of ze weten wat democratie is? „Dat de meeste stemmen geleden.” „Dat alles heel eerlijk gaat.” „Dat wat we hier in Nederland hebben.” Jij bent trouwens wel ouder dan elf toch? vraagt de kleinste tussen nougat en likken door, „wil je ons dan begeleiden in het Kruidvat? Daar hebben ze ook heel veel snoep.” Iets verderop wijst een stratenmaker wijst een meisje-met-button de weg, „bedankt, en wel stemmen hè?” roept ze hem na.

Team Biologische Donut

He's the Manfred

Op het gratis festival snuffelen bezoekers nieuwsgierig rond, zowel mens als hond. Hier geen muziek, wel tenten vol serieuze gesprekken en stands met een missie. En een schuin aflopend stoepricheltje, waar met regelmaat iemand bijna over valt. Bijna dan, want hij/zij wordt meteen vriendelijk doch stevig vastgepakt en overeind gehouden door een van de vele Europese jongeren. „We’ve got your back.” 

'He's our Manfred'

Een groep Italianen zet een levensgroot bord van Manfred Weber neer, de geduchte tegenstander van onze Frans Timmermans in de strijd om het voorzitterschap van de Commissie. „What’s nót to love him?” antwoorden ze op de vraag wat ‘hun Manfred’ zo bijzonder maakt. „He’s the Manfred.” Iets verderop staan de Texelse biologische donutbakkers Hannes, Axel en Jasper met hun zoete waren en eilander Jan Wolters verkoopt zijn Texels fruit -enorme oesters- voor twee euro. Bij de foodtruck van De Texelse Soepketel bestelt VVV-directeur Frank Spooren een stoofpotje van Gallowayvlees, van echte Texelse koeien. „Extra lekker dus, ze eten alleen maar lokaal voer.”

Jacqueline in haar foodtruck De Texelse Soepketel. Ze voelt zichals een vis in het water op Texel, of als een Gallowaykoe in haar heerlijke stoofpotje.

De geboren Brabander woont en werkt sinds 2016 op het eiland waar ze hem inmiddels wel kennen, getuige de vele ’Hé Franks!’ en vice versa. „Het is een mooi eiland, met een echte schouders-eronder-en-gaan-mentaliteit.” Past wel bij hem en hij deed het nadat hij werd benaderd door de organisatie, European Movement International (EMI).

'Superblij'

Toen hij hoorde dat ze Texel hadden opgemerkt als een van de mogelijke bestemmingen, samen met drie Duitse steden en een Grieks en Canarisch eiland, kwam ‘feesten en partijen-Frank’ -hij werkte hiervoor bij Center Parcs en organiseerde onder meer Bungalup- weer naar boven. ‘Dit moet gewoon hierheen’, dacht hij en het enthousiaste VVV-hoofd vertelt over de ‘geheime ontmoetingen’ met onder andere de burgemeester en mensen van de EMI die meteen een zwak hadden voor het Waddeneiland, „en ja, ook door het Texelse bier!” De keuze viel dan ook op het Waddeneiland, „We zijn daar superblij mee, het is erg leuk om zo’n niet-Texels event en zo’n 30 nationaliteiten hier te mogen ontvangen. En wie weet komen ze nog een keer terug en nemen ze iemand mee!”

VVV-directeur Frank Spooren is van het eiland gaan houden

„Stop je hand er maar in en voel maar even en ja, het is nat.” Op andere plekken zou het dubieus klinken, maar hier, bij de vissersmannen en -vrouwen en andere ‘Pulse Fishing’ betrokkenen, klinkt het niet meer dan logisch. Voor hen een waterbak met daarin een streng, wat schelpen en (nep)vissen. Het bootst een scène uit de zee na. De pulse-streng geeft kleine schokjes waardoor de vissen schrikken en in het net terechtkomen, met max 6 volt en max 2 seconden, weet visserijexpert Willem Ment den Heijer. „Het grote voordeel is dat je heel gemakkelijk de grote vissen vangt, er 50 procent minder CO2-uitstoot is en de bodem minder wordt beroerd.”Tonnen zijn in de innovatieve methode geïnvesteerd en iedereen leek blij, „totdat een Franse NGO zich ermee ging bemoeien...” Hepke Deelstra van VisNed vult hem aan. „We willen allemaal elektrisch rijden en nu hebben we een soort van Tesla voor de visserij en worden we straks misschien weer gedwongen zo’n stinkdiesel te gebruiken.” De hoofden schudden synchroon, „dat begrijp je toch niet?”

Dinsdag is de hamerslag en wordt op Europees niveau een besluit genomen over Pulse Fishing. „We zijn nerveus”, spreekt vissersvrouw Marjan Boersen niet alleen voor zichzelf, „en dan komt die brexit er ook nog bij.”

Rondje festival

Koen en Marit

Scholieren Koen Stork en Marit Bonne hebben net hun laatste uur erop zitten en besloten het weekend in te luiden met een rondje Democracy Alive. „We hebben er over gelezen in de Texelse Courant en het plan van onze school was om er iets mee te doen voor Maatschappijleer.” Niet gebeurd overigens, „maar nog steeds leuk om te gaan.”

Of het pro-Europese festival met veel progressieve onderwerpen op de agenda op een eiland als Texel past? Ze kijken elkaar even aan, schudden het hoofd terwijl ze knikken. Aan de ene kant niet, „de mensen hier zijn niet zo van de verandering, dat hoort bij de eilandmentaliteit.” Maar ook weer wel, denkt Koen, „het is juist goed dat het hier is, het zou zomaar tot meer bewustwording kunnen leiden en dat is altijd goed.” Leuk sfeertje wel, vinden ze allebei en nestelen zich samen op een bankje, in de zon.

Europaman

'We are Europe'

Met gele sterren op zijn gezicht en een blauwe vlag met sterren om zijn middel, loopt Jacob erbij als een ware Europaman, met als superkracht het verbinden van mensen. „We are Europe”, licht de vrijwilliger van EMI toe. „Ik hoop dat we dat met dit festival kunnen uitdragen en het iedereen kunnen laten zien.” Goede vriend Florian neemt de vlag van hem over. Hij is bezorgd, zoals vele ‘European youngsters’, verklapt hij, „er is nu zoveel anti-Europees sentiment, ik slaap nog steeds goed, maar droom wel van populisten met slechte kapsels en Franse namen.”

Belangrijk is dat gestemd gaat worden tijdens de Europese verkiezingen en dat iedereen dat ook kan doen. „We hebben de Yvote-app gemaakt, speciaal voor Erasmusstudenten, zodat ook zij precies weten waar gestemd kan worden.”

So cool

„Texel is so cool!”, roepen ze het bijna uit op de vraag wat ze van de festivallocatie vinden. „Maar toen ik hoorde dat het hier was, dacht ik wel even WTF... Normaal gesproken is het in steden als Wenen of Den Haag, maar ik begrijp het nu wel. Hier is het echt uniek en een mooie kans om ook andere mensen te bereiken.” Want dat kunnen deze pro-Europese boys wel en elke eilander die voorbij loopt, met of zonder hond -„er zijn hier echt veel honden hè?”- wordt vriendelijk gevraagd of ze mee willen doen aan een workshop of even mee hun tent ingaan. Zelf hebben ze ook al uitgebreid het eiland geëxploreerd en natuurlijk Texels Skuumkoppe gedronken. „Als je alleen maar komt om te praten, kun je net zo goed Skypen.”

Wanneer op Texel...


Turkije: Koerden schenden bestand

Turkije: Koerden schenden bestand

Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

„De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

'Terroristen moeten zich terugtrekken'


Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. „Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe", zei hij in het Lagerhuis.

Het Lagerhuis heeft een amendement goedgekeurd dat het onmogelijk maakt om zaterdag nog goedkeuring te krijgen voor de nieuwe brexitovereenkomst met de EU.

Deadline gemist


Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen om wie ze wegstemmen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Als je meedoet aan Expeditie Robinson sta je volledig in de schijnwerpers: zo'n anderhalf miljoen kijkers volgen je tijd daar. Ze zien hoe je het doet in de proeven, met wie je bondjes maakt en ook wie je wegstemt is geen geheim. Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen juist om wie ze wegstemmen. 

In de uitzending van radio-dj Frank van der Lende vertelde tv-kok Hugo Kennis dat hij een fors aantal bedreigingen op social media heeft ontvangen. Maar ook Van der Lende zelf, die dit seizoen ook meedeed, is geen vreemde van de bedreigingen.


Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

Het Britse parlement stemde voor een amendement waarin staat dat de brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een forse nederlaag geleden in het parlement. Dat stemde voor een amendement waarin staat dat zijn brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. Dat zou betekenen dat de premier de EU moet vragen de brexitdeadline uit te stellen.

Letwin-amendement

Het zogenoemde Letwin-amendement kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Dat verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de brexitdeal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.


Man betrapt de verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem
Likeability of3

Man betrapt verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem

Een 27-jarige Australiër heeft in Oekraïne de genitaliën afgesneden van de belager van zijn vrouw. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Toen een 27-jarige Australiër per ongeluk getuige was van de verkrachting van zijn vrouw, heeft hij de dader van haar af geslagen en hem daarna verminkt. Het incident vond plaats in de stad Shevchenkovo in Oost-Oekraïne.

De man was onderweg naar huis toen hij getuige werd van de verkrachting van zijn echtgenote in de bosjes nabij de woning. Lokale autoriteiten melden dat de verkrachter zijn slachtoffer de bosjes in sleepte, en haar mond met zijn hand bedekte. Zo kon ze niet om hulp roepen.

Geslachtsdeel afgesneden


wowdislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tienduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum
Likeability of5

Honderdduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum

De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Honderdduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteerde en stemde het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Grote delen van het centrum van Londen liepen helemaal vol met de menigte demonstranten. Duizenden wachtten nog bij Hyde Park om aan de mars te beginnen, terwijl anderen al het parlement hadden bereikt. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook zijn poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

'Nationale ramp'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meteorologen: verzet de klok een half uur

Meteorologen: verzet de klok een half uur

Volgens meteorologen is het beter om de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Al lange tijd wordt er gediscussieerd over wat beter is: zomer- of wintertijd. Het verzetten van de klok kan veel invloed hebben op je biologische klok, dus roepen veel mensen dat we één tijd moeten aanhouden. Weeronline komt met een nieuwe oplossing: de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren.

De meteorologen zijn van mening dat een tijdsverschil van een half uur meer voor- dan nadelen kent. Zowel in de zomer als in de winter zou deze tijd positief zijn.

Minder glad, later licht


Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix
Likeability of3

Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix

Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zo'n 130 feestgangers hebben zich tijdens een show van Martin Garrix bij de EHBO gemeld omdat ze last hadden van pepperspray. Volgens de politie zijn mensen met de bijtende stof in hun gezicht gespoten en zijn sommigen ook beroofd.

Ook waren er zaterdagochtend vroeg vechtpartijen bij de RAI Amsterdam, waar de beroemde dj een feest gaf op het Amsterdam Dance Event.

Wapenstok


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

Vader gezin Ruinerwold 'emigreerde' in 2009

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeente. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat afgelopen week werd gevonden in een boerderij in het Drentse Ruinerwold schreef zich in 2009 uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Hij meldde dat hij was geëmigreerd, bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in de Stentor.

Eerder werd al bekend dat de man en de zes meerderjarige kinderen niet geregistreerd waren in de basisadministratie. Het gezin werd begin deze week gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Zij leefden negen jaar in afzondering. De 67-jarige vader en de 58-jarige huurder van het pand, Oostenrijker Josef B., zijn aangehouden en zitten vast.

Onderzoek


Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen

Minister Wiebes: Afspraken aardbevingsversterking niet nagekomen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de oorzaken van de vertraging in de versterkingsoperatie van het aardbevingsgebied in Groningen ligt bij het Centrum Veilig Wonen. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Volgens hem heeft het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden, zich niet aan de afspraken gehouden. In een gesprek met RTV Noord spreekt hij van een „kolossale blamage".

De minister dacht dat het Centrum Veilig Wonen volop bezig was met het opnemen en beoordelen van schades, zoals was afgesproken met gasbedrijf NAM. „Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn", aldus de minister.


Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het reisadvies voor Chili is aangescherpt zo besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de noodtoestand die in de hoofdstad Santiago is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

Vrijdag gingen in Santiago bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden.


Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Meghan Markle: Het gaat niet goed met me

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het leven van een royal is niet altijd makkelijk omdat je continu onder een vergrootglas ligt, liet Meghan Markle weten in een openhartig interview met ITV.

De combinatie van pas getrouwd zijn, net moeder te zijn geworden en bakken kritiek over je heen krijgen, valt haar zwaar. „Kijk, elke vrouw, en al zeker als je zwanger bent, is echt kwetsbaar. Dus dat was een uitdaging.”

Markle, die in mei dit jaar beviel van zoontje Archie, kan het in de ogen van de Britse roddelpers vaak niet goed doen. Of het nou gaat om hoe ze zich kleedt of om hoe ze met de kleine Archie omgaat, ze krijgt altijd kritiek over zich heen.


Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot

Gewonden en arrestaties: onrust in Barcelona nog altijd groot / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Spaanse stad Barcelona zijn in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag zeker vijftien mensen gearresteerd tijdens confrontaties met de politie. Tientallen mensen raakten in de Catalaanse hoofdstad gewond. Onder hen zijn agenten en journalisten. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.

Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het is de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Enkele honderden demonstranten kwamen in aanraking met de politie. Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Prullenbakken werden in brand gestoken en er werden stenen gegooid naar agenten. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.


‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson

‘Super Saturday’, het is erop of eronder voor Boris Johnson / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is erop of eronder voor Boris Johnson. Zaterdag komt het Britse Lagerhuis namelijk bijeen om te debatteren en te stemmen over de nieuwe Brexit-deal die Johnson gesloten heeft met de EU. Het is bij hoge uitzondering dat het Lagerhuis op zaterdag vergadert. De laatste keer was tijdens de oorlog in 1982 over de Falklandeilanden.

Nadat hij het eerder deze week met de EU eens werd over de voorwaarden voor het vertrek, is Johnson druk bezig geweest om een meerderheid in het Lagerhuis achter zich te krijgen. Zaterdag, inmiddels tot 'super saturday' gedoopt, zal blijken of dat is gelukt. De oppositiepartijen hebben al laten weten tegen te zullen stemmen en ook de pro-Britse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), die de Conservatieven aan een meerderheid kunnen helpen, zijn tegen.

Uitstel


Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

18 OKT 2019

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

18 OKT 2019

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event tijdens ADE Green is ondertekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International zijn de initiatiefnemers.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 OKT 2019

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 OKT 2019

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.