In het nieuws

Europees festival op Texel: 'Ik dacht wel even WTF!'

Europaman aka Jacob en Florian, beiden van EMI

Foto van 'Iris Hermans'

15 APR 2019

Op Texel waaide afgelopen dagen een pro-Europese wind tijdens het Democracy Alive Festival. 30 nationaliteiten verzamelden zich op het Waddeneiland, „Texel is so cool! Maar ik dacht wel even: WTF...”

Buttons

Come to my island, just you and me... Het vrolijke liedje op Coastline FM schalt voorzichtig uit de boxen van het hotel. Langzaamaan druppelen de ontbijters binnen, begroetingen in alle talen klinken, in enkele gevallen gevolgd door een snelle opsomming van alle talen die ze beheersen. De buttons vallen meteen op. Een jongen met een ‘fight for a feminist Europe’, een meisje met het korte maar doeltreffende ‘Greens’. De programmaboekjes worden opengeklapt, de plannen gesmeed en de zon schijnt. Ze hebben er zin in: „it’s going to be a beautiful day.” 

In Den Burg, het hoofddorp van Texel, rennen kinderen langs het festivalterrein in gele en oranje hesjes. „Ze zijn op schoolreis”, legt een groepje meisjes van De Fontein (oranje) uit. „We mogen nu vrij rondlopen en wat van ons zakgeld kopen.” Ja, vooral snoep, verklappen ze met het chocola op het gezicht en de wangen plakkend van de grote lollies. Of ze weten wat democratie is? „Dat de meeste stemmen geleden.” „Dat alles heel eerlijk gaat.” „Dat wat we hier in Nederland hebben.” Jij bent trouwens wel ouder dan elf toch? vraagt de kleinste tussen nougat en likken door, „wil je ons dan begeleiden in het Kruidvat? Daar hebben ze ook heel veel snoep.” Iets verderop wijst een stratenmaker wijst een meisje-met-button de weg, „bedankt, en wel stemmen hè?” roept ze hem na.

Team Biologische Donut

He's the Manfred

Op het gratis festival snuffelen bezoekers nieuwsgierig rond, zowel mens als hond. Hier geen muziek, wel tenten vol serieuze gesprekken en stands met een missie. En een schuin aflopend stoepricheltje, waar met regelmaat iemand bijna over valt. Bijna dan, want hij/zij wordt meteen vriendelijk doch stevig vastgepakt en overeind gehouden door een van de vele Europese jongeren. „We’ve got your back.” 

'He's our Manfred'

Een groep Italianen zet een levensgroot bord van Manfred Weber neer, de geduchte tegenstander van onze Frans Timmermans in de strijd om het voorzitterschap van de Commissie. „What’s nót to love him?” antwoorden ze op de vraag wat ‘hun Manfred’ zo bijzonder maakt. „He’s the Manfred.” Iets verderop staan de Texelse biologische donutbakkers Hannes, Axel en Jasper met hun zoete waren en eilander Jan Wolters verkoopt zijn Texels fruit -enorme oesters- voor twee euro. Bij de foodtruck van De Texelse Soepketel bestelt VVV-directeur Frank Spooren een stoofpotje van Gallowayvlees, van echte Texelse koeien. „Extra lekker dus, ze eten alleen maar lokaal voer.”

Jacqueline in haar foodtruck De Texelse Soepketel. Ze voelt zichals een vis in het water op Texel, of als een Gallowaykoe in haar heerlijke stoofpotje.

De geboren Brabander woont en werkt sinds 2016 op het eiland waar ze hem inmiddels wel kennen, getuige de vele ’Hé Franks!’ en vice versa. „Het is een mooi eiland, met een echte schouders-eronder-en-gaan-mentaliteit.” Past wel bij hem en hij deed het nadat hij werd benaderd door de organisatie, European Movement International (EMI).

'Superblij'

Toen hij hoorde dat ze Texel hadden opgemerkt als een van de mogelijke bestemmingen, samen met drie Duitse steden en een Grieks en Canarisch eiland, kwam ‘feesten en partijen-Frank’ -hij werkte hiervoor bij Center Parcs en organiseerde onder meer Bungalup- weer naar boven. ‘Dit moet gewoon hierheen’, dacht hij en het enthousiaste VVV-hoofd vertelt over de ‘geheime ontmoetingen’ met onder andere de burgemeester en mensen van de EMI die meteen een zwak hadden voor het Waddeneiland, „en ja, ook door het Texelse bier!” De keuze viel dan ook op het Waddeneiland, „We zijn daar superblij mee, het is erg leuk om zo’n niet-Texels event en zo’n 30 nationaliteiten hier te mogen ontvangen. En wie weet komen ze nog een keer terug en nemen ze iemand mee!”

VVV-directeur Frank Spooren is van het eiland gaan houden

„Stop je hand er maar in en voel maar even en ja, het is nat.” Op andere plekken zou het dubieus klinken, maar hier, bij de vissersmannen en -vrouwen en andere ‘Pulse Fishing’ betrokkenen, klinkt het niet meer dan logisch. Voor hen een waterbak met daarin een streng, wat schelpen en (nep)vissen. Het bootst een scène uit de zee na. De pulse-streng geeft kleine schokjes waardoor de vissen schrikken en in het net terechtkomen, met max 6 volt en max 2 seconden, weet visserijexpert Willem Ment den Heijer. „Het grote voordeel is dat je heel gemakkelijk de grote vissen vangt, er 50 procent minder CO2-uitstoot is en de bodem minder wordt beroerd.”Tonnen zijn in de innovatieve methode geïnvesteerd en iedereen leek blij, „totdat een Franse NGO zich ermee ging bemoeien...” Hepke Deelstra van VisNed vult hem aan. „We willen allemaal elektrisch rijden en nu hebben we een soort van Tesla voor de visserij en worden we straks misschien weer gedwongen zo’n stinkdiesel te gebruiken.” De hoofden schudden synchroon, „dat begrijp je toch niet?”

Dinsdag is de hamerslag en wordt op Europees niveau een besluit genomen over Pulse Fishing. „We zijn nerveus”, spreekt vissersvrouw Marjan Boersen niet alleen voor zichzelf, „en dan komt die brexit er ook nog bij.”

Rondje festival

Koen en Marit

Scholieren Koen Stork en Marit Bonne hebben net hun laatste uur erop zitten en besloten het weekend in te luiden met een rondje Democracy Alive. „We hebben er over gelezen in de Texelse Courant en het plan van onze school was om er iets mee te doen voor Maatschappijleer.” Niet gebeurd overigens, „maar nog steeds leuk om te gaan.”

Of het pro-Europese festival met veel progressieve onderwerpen op de agenda op een eiland als Texel past? Ze kijken elkaar even aan, schudden het hoofd terwijl ze knikken. Aan de ene kant niet, „de mensen hier zijn niet zo van de verandering, dat hoort bij de eilandmentaliteit.” Maar ook weer wel, denkt Koen, „het is juist goed dat het hier is, het zou zomaar tot meer bewustwording kunnen leiden en dat is altijd goed.” Leuk sfeertje wel, vinden ze allebei en nestelen zich samen op een bankje, in de zon.

Europaman

'We are Europe'

Met gele sterren op zijn gezicht en een blauwe vlag met sterren om zijn middel, loopt Jacob erbij als een ware Europaman, met als superkracht het verbinden van mensen. „We are Europe”, licht de vrijwilliger van EMI toe. „Ik hoop dat we dat met dit festival kunnen uitdragen en het iedereen kunnen laten zien.” Goede vriend Florian neemt de vlag van hem over. Hij is bezorgd, zoals vele ‘European youngsters’, verklapt hij, „er is nu zoveel anti-Europees sentiment, ik slaap nog steeds goed, maar droom wel van populisten met slechte kapsels en Franse namen.”

Belangrijk is dat gestemd gaat worden tijdens de Europese verkiezingen en dat iedereen dat ook kan doen. „We hebben de Yvote-app gemaakt, speciaal voor Erasmusstudenten, zodat ook zij precies weten waar gestemd kan worden.”

So cool

„Texel is so cool!”, roepen ze het bijna uit op de vraag wat ze van de festivallocatie vinden. „Maar toen ik hoorde dat het hier was, dacht ik wel even WTF... Normaal gesproken is het in steden als Wenen of Den Haag, maar ik begrijp het nu wel. Hier is het echt uniek en een mooie kans om ook andere mensen te bereiken.” Want dat kunnen deze pro-Europese boys wel en elke eilander die voorbij loopt, met of zonder hond -„er zijn hier echt veel honden hè?”- wordt vriendelijk gevraagd of ze mee willen doen aan een workshop of even mee hun tent ingaan. Zelf hebben ze ook al uitgebreid het eiland geëxploreerd en natuurlijk Texels Skuumkoppe gedronken. „Als je alleen maar komt om te praten, kun je net zo goed Skypen.”

Wanneer op Texel...


Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 MIN

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.


Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

De langste gecombineerde achtbaan en animatiefilm ter wereld is – net over de grens – geopend. Crazy Bats in pretpark Phantasialand in Duitsland is een achtbaanrit van 4 minuten die je rijdt met een Virtual Reality-bril (VR) op je hoofd.

Moeilijk project

Terwijl je in de achtbaan hobbelt, stijgt, daalt en door de bochten zoeft, maak je tegelijkertijd een reis door een driedimensionale, virtuele omgeving in bioscoopkwaliteit. Animatiestudio Ambient Entertainment heeft de film voor het pretpark bij Keulen ontwikkeld. De studio vond de opdracht moeilijker dan ‘normaal gesproken’, omdat de film zich niet op één vlak maar om de kijker heen speelt. „VR is in Phantasialand naar een hoger niveau getild”, zegt Bernd Bohnert van Ambient.


'Studenten kunnen toetsvragen online kopen'

Vragen van universitaire examens zijn makkelijk te koop via internet. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie


Goede nacht Van der Weijden: Zoveel fitter gefinisht

Maarten van der Weijden/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Maarten van der Weijden heeft een goede nacht gemaakt, nadat hij maandagavond in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. Dat laat zijn dokter Marco Blanker weten.

Fris aan het ontbijt

„Hij heeft zich vanochtend fris gewassen gemeld bij het ontbijtbuffet in het hotel. Hij heeft een uitstekende nachtrust achter de rug. Hij voelt zich wel brak na alle inspanningen. Maar het gaat zoveel beter dan vorige keer, omdat hij nu zoveel fitter uit het water is gekomen", aldus Blanker.


Mazelenuitbraak Urk: negen kinderen, een volwassene

Urk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Negen kinderen en één volwassene uit het Flevolandse stadje hebben zich bij de GGD gemeld met de ziekte, dat meldt Omroep Flevoland. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de ziekte er is uitgebroken.

De GGD bekijkt momenteel wat de vervolgstappen kunnen zijn. Zo probeert het een inschatting te maken of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen.

Zwakkere groepen


Koude douche en ijs voor dierentuinbewoners

Olifanten in Artis Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Hoewel veel dieren in de Nederlandse dierentuinen goed tegen de warmte kunnen, zorgen de parken er wel voor dat hun bewoners de nodige verkoeling krijgen. Zo kunnen de gorilla's in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari's (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten.

Modderbad

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen de dieren even de zon ontwijken in hun binnenverblijf of buiten een plekje zoeken in de schaduw. Voor de olifanten is er een modderbad. Ze bedekken zich volgens de dierentuin graag met een laagje modder, dat beschermt tegen de felle zon en parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook krijgen de olifanten op warme dagen twee keer per dag een douche en kunnen ze in het bad. „Helemaal kopje onder met alleen de slurf als snorkel."


'Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De komende tien wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector. De bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen. Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.


Nieuwe storing: kassa's Albert Heijn liggen eruit

Albert Heijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:14

Update: oplossing snel gevonden

De storing bleek ditmaal van korte duur. Bij Albert Heijn is er een oplossingen gevonden, waardoor er in tientallen winkels weer gewoon gepind kan worden. Volgens een woordvoerster zal in steeds meer filialen alles weer normaal gaan werken.

Oorspronkelijk bericht


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kamervragen: Lijkt geen back-upplan bij 112-storing

KPN/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:54

Een grote KPN-storing leidde er maandag toe dat ook 112 lange tijd niet bereikbaar was. Ruim drie uur was het noodnummer niet bereikbaar en daarover wil onder andere CDA-Kamerlid Chris van Dam opheldering over van minister Grapperhaus.

Ieder voor zich

De politicus kondigde dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio aan kamervragen te zullen stellen. Onder andere de chaotische manier waarop alle meldkamers individueel communiceerde roept vragen op bij Van Dam. „Iedere meldkamer ging zelf twitteren hoe je hen kon bereiken. Het lijkt of er geen back-up plan lag."


Rusland terug in Raad van Europa: 'Vreemde beloning'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:29

Ondanks diverse oproepen uit Nederland krijgt Rusland na een onderbreking van vijf jaar weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Inlijving van de Krim

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.


Big data inzetten bij bestrijden drugscriminaliteit

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:09

Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, FIOD en de Belastingdienst gaan data van allerlei bronnen gebruiken om sneller drugscriminaliteit op te sporen. Dat zegt directeur Ad van Mierlo van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in het Financieele Dagblad.

Verdachte patronen

Door data te combineren komen er sneller verdachte patronen naar boven, schetst Van Mierlo. Als voorbeeld noemt hij ondernemingen die actief zijn rond een jachthaven en online te vinden zijn, maar niet bij Belastingdienst bekend zijn.


'Misbruik zal altijd aan Jackson blijven kleven'

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009. / EPA

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Weet jij nog waar je was op 25 juni 2009, de sterfdag van Michael Jackson? Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de King of Pop overleed. Een decennium dat begon met een documentaire over zijn laatst geplande concertreeks en eindigde met een documentaire over beschuldigingen van seksueel misbruik.

In shock

De sterfdag van Michael Jackson voelde misschien wel nog nooit zo dubieus als dit jaar. Tien jaar geleden werden we opgeschrikt door het nieuws over de hartstilstand waar Jackson door was getroffen. Maar amper vijf maanden geleden was de wereld nog in shock na het zien van de documentaire Leaving Neverland, waarin de King of Pop beschuldigd wordt van het jarenlang seksueel misbruik van twee kinderen.


Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten van der Weijden houdt trots zijn stempelkaart - met alle elf stempels - omhoog. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het was een lange tocht, de zwemvierdaagse van Maarten van der Weijden. 196 kilometer zwemmen in 74 uur, dat doe je niet zomaar. Heel Nederland leefde met de zwemmer mee, veel fans schreeuwden Maarten langs de kant naar de finish. Van Sinterklaas naar meezwemmers en slapen op een drijvend matras: dit is Maartens tocht der tochten in 11 (want natuurlijk zijn het er 11) foto's.

Voorbereidingen

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten neemt, voordat hij in het water springt, afscheid van zijn vrouw Daisy. /ANP


Poolse vrouw rijdt examinator dood

Poolse vrouw rijdt examinator dood

De vrouw was bezig met een manoeuvre en schepte daarbij een examinator, die ter plekke overleed. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 68-jarige Poolse vrouw heeft tijdens haar rijexamen een examinator doodgereden. Dat heeft de politie van Rybnik in het zuiden van het land maandag bekendgemaakt. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.

Manoeuvres

Een woordvoerder vertelde dat de kandidate in haar lesauto een aantal voorgeschreven manoeuvres uitvoerde. Ze zag daarbij het slachtoffer, dat zich op het testcentrum voor de rijvaardigheid vermoedelijk bezighield met een andere examinant, over het hoofd. De 35-jarige man werd geschept en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.


Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis
Likeability of5

Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis

Hij deed wat nog nooit iemand had gedaan: zwemmend de Elfstedentocht volbrengen. Maarten van der Weijden schrijft, en zwemt, daarmee geschiedenis. /ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Het is Maarten van der Weijden gelukt! Na 195 kilometer en exact 74 uur zwemmen werd hij maandagavond om half acht onder een daverend applaus in Leeuwarden ontvangen. De unieke zwemtocht gaat de boeken in als een historisch weekend.

„Wie wil er nog een bakje?” Een vrouw van een jaar of vijftig zwaait met haar thermoskan in de lucht. Op klapstoeltjes naast haar zitten haar vader en twee vrienden. Ze hebben een ‘goed plekje’ gevonden, iets buiten de tiende Elfstedenstad Dokkum. „Ik ben wat slecht ter been. Dus dit is wat praktischer.”

Aan de Dokkumer Ee wordt het ondertussen steeds drukker. Nog een half uurtje, dan wordt Van der Weijden verwacht. „Ja, ik zie een boot", klinkt het even later uit de menigte. Als de kleine parade van Maarten en de volgboten dichterbij komt, verandert de menigte in één groot koor. „Maar-ten houd vol, Maar-ten houd vol", klinkt het tot in de verte. Hij moet dan nog twintig kilometer.


love
user_afa147b3a7423239a9a428717f7e12aa0dabbaf1_avatar

Maarten: van bijna elke slag genoten

Maarten: van bijna elke slag genoten

Maarten van der Weijden heeft van bijna elke slag genoten, ondanks de spierpijn die hij voelt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er werd gevreesd dat Maarten van der Weijden na het afronden van zijn Elfstedenzwemtocht niet meer het podium op zou kunnen lopen, er lag zelfs al een brancard klaar. Een beetje moeizaam gaat het wel, maar hij loopt zelfs zelf naar de ambulance, na zijn podiummoment. Een grapje kan er ook nog van af: „Toch wel een beetje spierpijn voel ik, hoor."

Daarnaast neemt hij zelfs nog de moeite om wat vragen van de pers te beantwoorden en wordt het duidelijk dat hij, ondanks alle moeite, van de tocht genoten heeft. Althans, „van bijna elke slag", aldus Maarten.


Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

Na 200 kilometer en ruim 72 uur zwemmen is het hem dan echt gelukt: Maarten van der Weijden volbrengt zwemmend de Elfstedentocht. /Amarins de Boer

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is Maarten van der Weijden gelukt! Hij heeft de finish van zijn Elfstedenzwemtocht bereikt en is, na 196 kilometer en 74 uur zwemmen, in Leeuwarden feestelijk onthaald. Er komt een eind aan zijn monstertocht, iets waar hij heel trots op kan zijn.

Hij deed het allemaal voor het goede doel, om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Rond half drie vanmiddag stond de teller op 2,7 miljoen, dat is inmiddels gestegen naar 3,9 miljoen. Dat is al meer dan rond hetzelfde tijdstip bij zijn vorige poging, maar er komt naar verwachting nog meer bij. Vorig jaar was er maar liefst 5 miljoen opgehaald.


NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

In een NL-Alert stond, in plaats van een alternatief noodnummer, de tiplijn van De Telegraaf. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is maandagavond een fout begaan: via een NL-Alert deelden zij als alternatief op 112 het nummer van de tiplijn Telegraaf. Door een storing werkt zowel 112 als het nummer voor niet-spoedeisende gevallen niet.

Rond 18.12 uur werd het NL-Alert rondgestuurd, met daarin de melding dat 112 niet bereikbaar was door een landelijke storing van KPN. In het bericht stond toen een alternatief: 06-13650952. Het probleem is alleen dat dit nummer naar de tiplijn van de Telegraaf leidt. Niet naar de hulpdiensten.

Rectificatie