In het nieuws

Europees festival op Texel: 'Ik dacht wel even WTF!'

Europaman aka Jacob en Florian, beiden van EMI

Foto van 'Iris Hermans'

15 APR 2019

Op Texel waaide afgelopen dagen een pro-Europese wind tijdens het Democracy Alive Festival. 30 nationaliteiten verzamelden zich op het Waddeneiland, „Texel is so cool! Maar ik dacht wel even: WTF...”

Buttons

Come to my island, just you and me... Het vrolijke liedje op Coastline FM schalt voorzichtig uit de boxen van het hotel. Langzaamaan druppelen de ontbijters binnen, begroetingen in alle talen klinken, in enkele gevallen gevolgd door een snelle opsomming van alle talen die ze beheersen. De buttons vallen meteen op. Een jongen met een ‘fight for a feminist Europe’, een meisje met het korte maar doeltreffende ‘Greens’. De programmaboekjes worden opengeklapt, de plannen gesmeed en de zon schijnt. Ze hebben er zin in: „it’s going to be a beautiful day.” 

In Den Burg, het hoofddorp van Texel, rennen kinderen langs het festivalterrein in gele en oranje hesjes. „Ze zijn op schoolreis”, legt een groepje meisjes van De Fontein (oranje) uit. „We mogen nu vrij rondlopen en wat van ons zakgeld kopen.” Ja, vooral snoep, verklappen ze met het chocola op het gezicht en de wangen plakkend van de grote lollies. Of ze weten wat democratie is? „Dat de meeste stemmen geleden.” „Dat alles heel eerlijk gaat.” „Dat wat we hier in Nederland hebben.” Jij bent trouwens wel ouder dan elf toch? vraagt de kleinste tussen nougat en likken door, „wil je ons dan begeleiden in het Kruidvat? Daar hebben ze ook heel veel snoep.” Iets verderop wijst een stratenmaker wijst een meisje-met-button de weg, „bedankt, en wel stemmen hè?” roept ze hem na.

Team Biologische Donut

He's the Manfred

Op het gratis festival snuffelen bezoekers nieuwsgierig rond, zowel mens als hond. Hier geen muziek, wel tenten vol serieuze gesprekken en stands met een missie. En een schuin aflopend stoepricheltje, waar met regelmaat iemand bijna over valt. Bijna dan, want hij/zij wordt meteen vriendelijk doch stevig vastgepakt en overeind gehouden door een van de vele Europese jongeren. „We’ve got your back.” 

'He's our Manfred'

Een groep Italianen zet een levensgroot bord van Manfred Weber neer, de geduchte tegenstander van onze Frans Timmermans in de strijd om het voorzitterschap van de Commissie. „What’s nót to love him?” antwoorden ze op de vraag wat ‘hun Manfred’ zo bijzonder maakt. „He’s the Manfred.” Iets verderop staan de Texelse biologische donutbakkers Hannes, Axel en Jasper met hun zoete waren en eilander Jan Wolters verkoopt zijn Texels fruit -enorme oesters- voor twee euro. Bij de foodtruck van De Texelse Soepketel bestelt VVV-directeur Frank Spooren een stoofpotje van Gallowayvlees, van echte Texelse koeien. „Extra lekker dus, ze eten alleen maar lokaal voer.”

Jacqueline in haar foodtruck De Texelse Soepketel. Ze voelt zichals een vis in het water op Texel, of als een Gallowaykoe in haar heerlijke stoofpotje.

De geboren Brabander woont en werkt sinds 2016 op het eiland waar ze hem inmiddels wel kennen, getuige de vele ’Hé Franks!’ en vice versa. „Het is een mooi eiland, met een echte schouders-eronder-en-gaan-mentaliteit.” Past wel bij hem en hij deed het nadat hij werd benaderd door de organisatie, European Movement International (EMI).

'Superblij'

Toen hij hoorde dat ze Texel hadden opgemerkt als een van de mogelijke bestemmingen, samen met drie Duitse steden en een Grieks en Canarisch eiland, kwam ‘feesten en partijen-Frank’ -hij werkte hiervoor bij Center Parcs en organiseerde onder meer Bungalup- weer naar boven. ‘Dit moet gewoon hierheen’, dacht hij en het enthousiaste VVV-hoofd vertelt over de ‘geheime ontmoetingen’ met onder andere de burgemeester en mensen van de EMI die meteen een zwak hadden voor het Waddeneiland, „en ja, ook door het Texelse bier!” De keuze viel dan ook op het Waddeneiland, „We zijn daar superblij mee, het is erg leuk om zo’n niet-Texels event en zo’n 30 nationaliteiten hier te mogen ontvangen. En wie weet komen ze nog een keer terug en nemen ze iemand mee!”

VVV-directeur Frank Spooren is van het eiland gaan houden

„Stop je hand er maar in en voel maar even en ja, het is nat.” Op andere plekken zou het dubieus klinken, maar hier, bij de vissersmannen en -vrouwen en andere ‘Pulse Fishing’ betrokkenen, klinkt het niet meer dan logisch. Voor hen een waterbak met daarin een streng, wat schelpen en (nep)vissen. Het bootst een scène uit de zee na. De pulse-streng geeft kleine schokjes waardoor de vissen schrikken en in het net terechtkomen, met max 6 volt en max 2 seconden, weet visserijexpert Willem Ment den Heijer. „Het grote voordeel is dat je heel gemakkelijk de grote vissen vangt, er 50 procent minder CO2-uitstoot is en de bodem minder wordt beroerd.”Tonnen zijn in de innovatieve methode geïnvesteerd en iedereen leek blij, „totdat een Franse NGO zich ermee ging bemoeien...” Hepke Deelstra van VisNed vult hem aan. „We willen allemaal elektrisch rijden en nu hebben we een soort van Tesla voor de visserij en worden we straks misschien weer gedwongen zo’n stinkdiesel te gebruiken.” De hoofden schudden synchroon, „dat begrijp je toch niet?”

Dinsdag is de hamerslag en wordt op Europees niveau een besluit genomen over Pulse Fishing. „We zijn nerveus”, spreekt vissersvrouw Marjan Boersen niet alleen voor zichzelf, „en dan komt die brexit er ook nog bij.”

Rondje festival

Koen en Marit

Scholieren Koen Stork en Marit Bonne hebben net hun laatste uur erop zitten en besloten het weekend in te luiden met een rondje Democracy Alive. „We hebben er over gelezen in de Texelse Courant en het plan van onze school was om er iets mee te doen voor Maatschappijleer.” Niet gebeurd overigens, „maar nog steeds leuk om te gaan.”

Of het pro-Europese festival met veel progressieve onderwerpen op de agenda op een eiland als Texel past? Ze kijken elkaar even aan, schudden het hoofd terwijl ze knikken. Aan de ene kant niet, „de mensen hier zijn niet zo van de verandering, dat hoort bij de eilandmentaliteit.” Maar ook weer wel, denkt Koen, „het is juist goed dat het hier is, het zou zomaar tot meer bewustwording kunnen leiden en dat is altijd goed.” Leuk sfeertje wel, vinden ze allebei en nestelen zich samen op een bankje, in de zon.

Europaman

'We are Europe'

Met gele sterren op zijn gezicht en een blauwe vlag met sterren om zijn middel, loopt Jacob erbij als een ware Europaman, met als superkracht het verbinden van mensen. „We are Europe”, licht de vrijwilliger van EMI toe. „Ik hoop dat we dat met dit festival kunnen uitdragen en het iedereen kunnen laten zien.” Goede vriend Florian neemt de vlag van hem over. Hij is bezorgd, zoals vele ‘European youngsters’, verklapt hij, „er is nu zoveel anti-Europees sentiment, ik slaap nog steeds goed, maar droom wel van populisten met slechte kapsels en Franse namen.”

Belangrijk is dat gestemd gaat worden tijdens de Europese verkiezingen en dat iedereen dat ook kan doen. „We hebben de Yvote-app gemaakt, speciaal voor Erasmusstudenten, zodat ook zij precies weten waar gestemd kan worden.”

So cool

„Texel is so cool!”, roepen ze het bijna uit op de vraag wat ze van de festivallocatie vinden. „Maar toen ik hoorde dat het hier was, dacht ik wel even WTF... Normaal gesproken is het in steden als Wenen of Den Haag, maar ik begrijp het nu wel. Hier is het echt uniek en een mooie kans om ook andere mensen te bereiken.” Want dat kunnen deze pro-Europese boys wel en elke eilander die voorbij loopt, met of zonder hond -„er zijn hier echt veel honden hè?”- wordt vriendelijk gevraagd of ze mee willen doen aan een workshop of even mee hun tent ingaan. Zelf hebben ze ook al uitgebreid het eiland geëxploreerd en natuurlijk Texels Skuumkoppe gedronken. „Als je alleen maar komt om te praten, kun je net zo goed Skypen.”

Wanneer op Texel...


PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau's


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

Dreiging


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

24 APR 2019

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

2159 verzoeken getoetst

De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.


Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire

Marc van Nimwegen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.

Bijzonder pijnlijk

Volgens Fokkens vormt het verzwijgen van en liegen over de relatie door beide topmagistraten een ernstige schending van de integriteitsregels. Het OM noemt de leugens 'onaanvaardbaar’ en de bevindingen van Fokkens 'bijzonder pijnlijk’. Het imago van het OM is beschadigd, stelt de top vast ,,door het verwijtbare gedrag van twee hoofdofficieren en hoe de top van het OM daarmee is omgegaan." De hele organisatie is erdoor benadeeld, het vertrouwen in de leiding van het OM heeft er een forse deuk door opgelopen.


Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting

Kim Jong-un en Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Russische president Vladimir Poetin en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. De mannen spraken elkaar donderdag bijna twee uur op een eiland bij de Russische stad Vladivostok, veel langer dan verwacht.

Weinig los

De leiders van de buurlanden lieten na de eerste gespreksronde weinig los over wat precies is besproken. Kim bedankte zijn gastheer voor de 'erg goede' bijeenkomst. Hij zei dat is gesproken over kwesties die beide landen aangaan.


Likeability of5

RIVM wil handen ineen slaan tegen microplastics

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen microplastics, de piepkleine stukjes plastic die met name heel veel in synthetische en gemixte kleding zitten en zo vooral door wasbeurten in het milieu terecht komen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het stelt verschillende maatregelen voor.

Waterzuiveringsinstallaties verwijderen weliswaar een groot deel van het plastic uit het afvalwater, maar „toch dragen de synthetische vezels substantieel bij aan de hoeveelheid plastic in zee", aldus het RIVM. „De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter de wereld. Plastic komt in mosselen en vis terecht en zo in ons voedsel. Ook al weten we nog niet precies wat het effect hiervan is, we willen geen plastic in ons eten."

Fleece


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zanger Paul Sinha zit vol zin

Still uit Bloemen, waar Paul samen met zijn Charlotte de show steelt en waar 'En als ik kon kiezen voor stabiliteit, raakten we vanzelf ook die spanning kwijt' een van de zinnen is.

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

De levenslust en zin spat gewoon van zanger Paul Sinha af. Zijn nieuwe single Bloemen is nét uit en zou zomaar een dikke zomerhit zou kunnen worden.

Positieve vibe


Aangevallen moslims verlaten aanslagplek Sri Lanka

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Veel moslims vertrekken in de nasleep van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka uit de kuststad Negombo. Daar zijn de spanningen de afgelopen dagen flink opgelopen. Honderden moslims stapten woensdag op bussen die waren geregeld door lokale leiders en de autoriteiten. Ze vrezen voor hun veiligheid na de bomaanslagen. De daders sloegen onder meer toe in een kerk in Negombo.

Onze huizen aangevallen

„Vanwege de bomexplosies die hier plaatsvonden, hebben de lokale Sri Lankanen onze huizen aangevallen", zegt Adnan Ali, die op het punt stond om in een bus te stappen. „Op dit moment weten we nog niet waar we heen zullen gaan."


Likeability of5

Bekijk hier de mooiste beelden van Johan Cruijff

Johan Cruijff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Johan Cruijff werd vandaag (donderdag) 72 jaar geleden geboren. De Amsterdammer groeide uit tot Nederlands meest iconische voetballer ooit en misschien wel de beste ooit op de aardbol. Hoog tijd dus om nog even te genieten van een paar van zijn mooiste acties.

Hoogtijdagen


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Klokkenluider UU gepikeerd: Ze staan op tegen mij

Universiteit Utrecht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Floris Boudens ontdekte onlangs dat de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van de Universiteit Utrecht, buitensporig hoog zijn. Maar voor zijn actie als klokkenluider wordt het vooralsnog alles behalve geroemd. Sterker nog, Boudens is degene die vies wordt aangekeken.

„Ze staan niet als collectief op tegen Pijpers, maar tegen mij”, zegt de 22-jarige student in gesprek met Trouw. „Ze weigeren om deze misstand rigoureus van de hand te wijzen en verwijten mij dat ik naar de pers en politiek ben gestapt. De discussie verplaatst zich naar wat ik beter had moeten doen, terwijl het over het gedrag van Pijpers zou moeten gaan.”

Veranderingen