Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 4 apr 2019 / 10:15 uur

Elektrische halsbanden voor honden verboden in 2020

Het is vanaf 1 juli 2020 niet meer toegestaan om je hond een elektronische halsband om te doen. Ook hondentrainers mogen de halsband, waarmee stroomschokjes gegeven kunnen worden, vanaf dat moment niet meer gebruiken. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten vermeldt in de brief dat wetenschappers in het huidige inzicht het gebruik van zo’n elektrische halsband ‘een ernstige, onontkoombare inbreuk op het welzijn van de hond is.’

„Je kunt je wel voorstellen dat het niet fijn is als je stroom gebruikt om ze bepaalde verrichtingen te laten doen. En dat is ook de bedoeling, want ze willen bepaald gedrag aan- of afleren. Dat kun je ook op andere, diervriendelijke manieren doen", aldus Schouten.

Niet blaffen, anders een schok

De halsband wordt bijvoorbeeld gebruikt om honden te leren om niet te blaffen en om honden terug te roepen als ze los lopen. Eerder werd er gesproken over een verbod bij de ‘normale’ hondenbezitter en niet bij hondentrainers, nu is dat toch anders. Er werd gedacht dat honden alleen ‘pijn’ zouden hebben bij ondeskundig gebruik van de schokbanden, en dat dat anders zou zijn als een ervaren hondentrainer hem gebruikte. Dat blijkt niet te kloppen volgens de deskundigen.

„De band leidt, linksom of rechtsom, tot minder dierenwelzijn. Het dier heeft er last van, het doet pijn en als dat niet nodig is, moeten we dat niet doen", vertelt Schouten. Er blijkt volgens het onderzoek ook geen bewijs te zijn dat het gebruik van de halsbanden helpt bij het goed opvoeden van de hond. In ieder geval niet beter dan andere, meer diervriendelijke methoden.

In bijvoorbeeld Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Denemarken is de halsband al verboden. We de halsband toch gebruikt, kan een boete tot wel 20.000 euro opgelegd krijgen, of een maximale celstraf van drie jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elektrische halsbanden voor honden verboden in 2020
Sluiten