Metro
Metro Nieuws 11 apr 2019 / 15:45 uur

Eerste baby geboren met drie biologische ouders

Spaanse en Griekse artsen beweren medische geschiedenis te hebben geschreven. In Griekenland werd de eerste baby met drie biologische ouders geboren door een nieuwe IVF-methode. Het jongetje komt voort uit de eicellen van twee vrouwen en het zaad van een vader.

De pasgeboren baby is ter wereld gekomen met een nieuwe vorm van IVF: materiaal spindel transfer (MST), melden Britse media. De 32-jarige vrouw die de baby droeg is dinsdag bevallen van een gezonde zoon. De moeder had voor deze behandeling al vier ivf-behandelingen ondergaan, maar die waren allemaal mislukt.

Genetische ziekte uitschakelen

Bij de speciale behandeling die sinds 2016 in ontwikkeling is, wordt het DNA van een van de eicellen bewerkt. Dankzij de nieuwe methode kan een moeder met een afwijking in het DNA een kind krijgen dat die afwijking niet heeft. Een van de vrouwen heeft een genetische stofwisselingsziekte. Het deel van de DNA van de eicel van de vrouw die de ziekte bij zich draagt is vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw. De baby zal hierdoor geen erfelijke genetische belasting hebben. Heeft de baby straks dan genen van drie verschillende ouders? Dat zal wel meevallen, want de bijdrage van de cel van de ‘donormoeder’ is maar 0,2 procent van de embryo.

‘Science-fiction baby?’

De meningen over deze proef zijn nogal verdeeld. De artsen die het hebben bedacht noemen het medische geschiedenis, maar tegenstanders vinden de methode ethische grenzen overschrijdt. Zij vinden dat je niet zo ver moet gaan voor een ‘designbaby’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste baby geboren met drie biologische ouders
Sluiten