Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Dodental Sri Lanka loopt op naar 310

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Bij de aanslagen kwamen drie Nederlanders om het leven. Een 54-jarige vrouw kwam om het leven en maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat een vrouw van 48 jaar een meisje van 12 jaar de aanslagen niet hebben overleefd.

Intussen is de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka. Foto: ANP

Noodtoestand uitgeroepen

In Sri Lanka zijn na de verwoestende zelfmoordaanslagen op kerken en luxehotels noodmaatregelen in werking getreden. President Maithripala Sirisena heeft ze opgelegd om de openbare veiligheid en orde te handhaven en om de levering van goederen en diensten aan burgers te waarborgen, aldus een verklaring van de president.

De noodtoestand geeft het politie en leger uitgebreide bevoegdheden, zoals huiszoekingen en detentie van personen. De noodwet zou in werking treden om middernacht lokale tijd, aldus het kantoor van de president. Ook is vanaf 20.00 uur weer een avondklok ingesteld in de hoofdstad Colombo. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen van zondag, maar de verdenking richt zich op islamitische militanten. Bij de aanslagen kwamen 310 mensen om het leven en bijna 500 raakten gewond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.