Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 9 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit weekend kans op sneeuw

Geloof het of niet, maar het laatste restje winter is in aantocht. Vanaf donderdag breekt er een koude periode aan en in het weekend is er zelfs kans op (natte) sneeuw.

Misschien heb je het al gemerkt, maar het is buiten een stuk kouder dan gister. Vanaf donderdag komt er een schrale wind uit het noordoosten en die zorgt voor behoorlijk wat kou. „Verwacht geen witte landschappen of een pak sneeuw, maar in het noorden en het oosten van het land is er zaterdag zo’n 20 procent kans op sneeuw,” zegt meteoroloog Jaco van Wezel bij Weeronline.

Vriezen

„De hoeveelheden zijn minimaal, waarschijnlijk gaat het om zo’n 0 tot 1 mm. Zaterdagnacht kan het zo’n -1 worden, dat komt wel in de buurt van een kouderecord. Overdag zal het rond de 7 graden zijn. De sneeuw blijft dus niet liggen. Toch kan het gebeuren dat je een sneeuwvlokje op een auto ziet liggen.”

April 2016

April: van -6,6 naar 32,3 graden

De meteoroloog geeft als advies om zomerplantjes binnen te halen, want die kunnen kapot vriezen. Komend weekend kunnen de winterjas, sjaals en handschoenen dus weer van stal worden gehaald. Maar het kan altijd erger. In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten van het land 15 uur. Recordkoud was het in De Bilt op 12 april 1986 met een minimum van -6,6 graden. Deelen is recordhouder over alle stations met -9,4 graden. Maar ‘April doet wat hij wil’, want april kent ook heel wat warme temperaturen. Vorig jaar kon je rond deze tijd al voorzichtig in de zee zwemmen. De hoogste temperatuur ooit gemeten in april in Nederland is 32,2 graden en werd gemeten op 21 april 1968 in Gemert en Venlo.

Na ‘sneeuw’ komt zonneschijn en er is gelukkig ook goed nieuws. „We zitten nu op een dieptepunt, maar het gaat beter worden. Eind volgende week gaat de temperatuur richting 15 graden en rond het paasweekend zou het wel eens twintig graden kunnen worden,” aldus Jaco van Wezel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.