Metro
Metro Nieuws 22 apr 2019 / 12:15 uur

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama’ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.

Noodtoestand en dag van de rouw

Vanaf maandag geldt in Sri Lanka de noodtoestand, waardoor opsporingsdiensten meer bevoegdheden krijgen om personen aan te houden en te verhoren. De premier heeft voor dinsdag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Zelmoordterroristen National Thowheeth Jama’ath

Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Op vijf plekken was er sprake van één dader, in het Shangri-La Hotel waren twee aanslagplegers, blijkt uit teruggevonden lichaamsdelen. Volgens Sri Lankaanse media is er in dat laatste hotel zeker 25 kilo aan explosieven gebruikt. Volgens de Sri Lankaanse regering waren al deze daders lid van de extremistische National Thowheeth Jama’ath.

Premier Ranil Wickremasinghe van Sri Lanka deelde mee dat de regering al op de hoogte was van een eventuele geplande aanslag. Deze informatie kwam 11 april binnen bij een Sri Lankaanse politiechef, die vervolgens in een bericht alle politieafdelingen in het land waarschuwde. Er waren echter geen speciale maatregelen getroffen om naar aanleiding van deze informatie een aanslag te voorkomen.

Waar zijn de aanslagen gepleegd?

In de hoofdstad Colombo vonden rond 09.30 uur de aanslagen plaats bij de St. Antynykerk en vier hotels: het Kingsbury-hotel, het Shangri-La Hotel, het Cinnamon Grand en hotel Tropical Inn. De St. Sebastiankerk in Katuwapitaya (ten noorden van Colombo) en de Zionskerk in Batticaloa (oostkust) zijn ook getroffen. Een aantal uren later vond er een achtste aanslag plaats, in Dematagoda, een buitenwijk van Colombo.

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka
Locaties aanslagen Sri Lanka, met onder andere plaatsbepaling kerk St. Anthony's Shrine in buitenwijk Kochchikade /ANP

Buitenlandse slachtoffers

Onder de slachtoffers zijn 37 buitenlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er één Nederlandse vrouw van 54 jaar is omgekomen tijdens de aanslagen. Het ministerie staat in contact met de familie van deze vrouw.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka gewijzigd. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico’s. Deze veiligheidsrisico’s gelden maandag, de dag na de aanslagen, nog steeds.

De avondklok die werd ingesteld is inmiddels opgeheven, maar het blijft nog altijd rustig op de straten. Sociale media zijn geblokkeerd. Het vliegveld is open, maar je moet vier uur van tevoren aanwezig zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ikbenveilig.nl

Op de site ikbenveilig.nl hebben zich zondag, even na 20.00 uur, 647 mensen geregistreerd vanwege de aanslagen op Sri Lanka. De organisatie heeft de website zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.

Op het moment van de aanslagen waren er zo’n 1000 tot 1500 Nederlanders in Sri Lanka.

Mogelijk meer aanslagen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er mogelijk meer aanslagen volgen in Sri Lanka. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka", stelt het Amerikaanse ministerie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka
Sluiten