Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Deze bekende Nederlanders kregen een lintje

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden traditiegetrouw in heel Nederland mensen verrast met een koninklijke onderscheiding. Iedereen die iets bijzonders heeft gedaan voor de maatschappij kan dan een lintje krijgen. Dit jaar ontvangen naar verwachting zo’n 3000 mensen een lintje, en daar zitten ook enkele bekende Nederlanders tussen.

Via Skype

Zo krijgt onder meer voetbalscheidsrechter Björn Kuipers een koninklijke onderscheiding. Kuipers floot de finale van de Champions League in 2014 en de finales van de Europa League in 2013 en 2018. Daarnaast leidde hij wedstrijden op EK’s en WK’s. Verder is hij als vrijwilliger actief voor diverse sportinitiatieven.

De burgemeester van zijn woonplaats Oldenzaal reikte hem de versierselen virtueel uit via een Skype-verbinding, aangezien Kuipers op vakantie is in Griekenland.

Voor vrijwilligerswerk

Ook Humberto Tan mag zich naast presentator, schrijver en fotograaf voortaan ook ridder noemen. Vrijdag werd hij in Amstelveen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Tan kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk. Zo is de RTL-presentator al jaren ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en het Rode Kruis en zet hij zich in voor de Johan Cruyff Foundation en andere goede doelen.

Icoon van de strafrechtadvocatuur

De bekende strafrechtadvocaat Gerard Spong en modeontwerpster Fong Leng hebben in Amsterdam een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze kregen het lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Halsema, die de onderscheidingen uitreikte in het Concertgebouw, omschreef de raadsman als een icoon van de strafrechtadvocatuur: „Scherp, maatschappelijk betrokken. En dat slechts met een vleugje ijdelheid.”

Fong Leng maakte naam in de jaren zeventig met extravagante modecreaties. „Uw modellen liepen niet, maar dansten", aldus Halsema.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.