In het nieuws

Deze app spoort depressieve jongeren op

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto: Public Cinema / Garage2020

Foto van 'Naomi Defoer'

29 APR 2019

G-Moji zelfhulp app helpt jongeren met psychische problemen: 'Pubers vinden het lastig om direct aan een psycholoog te vertellen hoe ze zich voelen'

De app is geen vervanging van een psycholoog, maar een indicator om psychische problemen eerder op te sporen en de juiste behandeling aan te kunnen bieden. Aan de hand van 32 jongeren is de app nu getest. „Tijdens een periode van drie maanden hebben twee meisjes een zelfmoordpoging gedaan", vertelt Levi van Dam, orthopedagoog en wetenschappelijk onderzoeker van jeugdhulp aan de Universiteit van Amsterdam. „Met een emoticon werd gevraagd hoe ze in hun vel zaten en de mate van schermtijd, beweging en belgedrag werd automatisch bijgehouden door de app."

Positieve emoji's

De ene helft van de jongeren had geen psychische problemen en de andere helft wel. Die laatste groep was hiervoor ook al in behandeling bij Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. De twee meisjes behoorden ook tot deze groep. „In het begin vulden de twee meisjes minder positieve emoji's in dan de andere deelnemers", zegt de orthopedagoog. „En rond de periode van de suicide gebruikten zij helemaal geen positieve emoji's meer."

De app is ontwikkeld door Garage2020, een innovatiewerkplaats die zich richt op jeugdhulp vanuit een andere invalshoek zoals: websites, apps en online games. Garage2020 is een netwerk van innovatiewerkplaatsen in Nederland met teams in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Twente en Brabant. Onderwerpen die Garage2020 behandelt zijn: sociaal-emotionele vaardigheden, communicatie, hechting, pesten, emoties onder controle houden, uithuisplaatsing en dus psychische gezondheid.

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto:Public Cinema / Garage2020

Voorkomen uithuisplaatsing

De bedoeling van de uiteindelijke data, is een snellere terugkoppeling naar de psycholoog. „Nu slaat een behandelaar zijn agenda open en zegt hij dat hij over twee weken om 14.00 uur tijd heeft", legt van Dam uit. „Straks kan hij zijn laptop openen en op de app zien welke jongeren hem vandaag het hardst nodig hebben. Op basis hiervan plant hij de afspraken in. Het ultieme doel is het voorkomen van uithuisplaatsing. Het is eigenlijk een laatste redmiddel om er 24/7 voor de jongeren te zijn." Hij denkt dan ook dat de drempel hierdoor lager wordt. „Jongeren hoeven niet te bellen naar een behandelaar om te vertellen dat ze niet lekker in hun vel zitten. Pubers vinden het lastig om uit te leggen hoe ze zich voelen en waarom. Laat staan aan een psycholoog."

Wel benadrukt de orthopedagoog dat de app niet alleen focust op het negatieve. „We willen ook kijken naar bijvoorbeeld veerkracht en goede relaties met de mensen om de jongeren heen", vertelt van Dam. „Door hierin te investeren kan het zijn dat het negatieve gevoel ook af kan nemen. Sommige jongeren gaven namelijk aan dat ze het confronterend vonden om te zien dat ze de helft van de week niet lekker in hun vel zaten of om er elke dag bij stil te staan door opnieuw aan te geven dat het niet goed gaat. Anderen gaven aan dat ze het fijn vonden om achteraf te zien dat ze zich toch niet zo rot voelde als ze dachten."

Vergelijking

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen wel of geen psychische problemen, gaat hij nu een database maken. „We vragen vijfhonderd jongeren zonder psychische problemen om gedurende een maand de app te gebruiken, zodat we straks een nulmeting hebben", legt hij uit. „In ruil voor de data, ontvangen zij elke week een podcast waarin een leeftijdsgenootje vertelt over zijn of haar psychische problemen. Zo hebben ze enig idee voor wie ze het precies doen en wat ze kunnen betekenen."

De app is voorlopig nog niet af. „Hij is nu nog super saai en geeft geen feedback", zegt van Dam. „Na de zomer gaan we samen met jongeren bij de Bascule de app door ontwikkelen en vooral focussen op wat ze nodig hebben. Ook willen wij ouders en familieden erin betrekken. Willen ze bijvoorbeeld dat hun oom een bericht krijgt als er iets speelt? In plaats van je moeder of de behandelaar, omdat zij te dichtbij staan. Overigens kan dit natuurlijk ook een positief bericht zijn, maar misschien niet dat ze verliefd zijn. Dat willen pubers soms geheim houden. Het is echt nog zoeken."

Depressief

Danielle Carati (33) heeft een depressie gehad en kwam er zelf weer bovenop dankzij voeding en mindfulness, waar ze nu ook in werkt.

Carati denkt dat ze de app zeker had gebruikt. „Als je depressief bent, heb je houvast nodig", legt ze uit. „Dat iemand je bij de hand neemt en je herprogrammeert. Als je depressief bent dan is je wilskracht namelijk minimaal en het is een grote stap om naar een psycholoog te gaan. Dat zie ik nu ook aan een vriendin die ik van haar depressie probeer af te helpen. Ze moet constant wachten totdat het tijd is om ergens naartoe te gaan. Via de app je gevoelens uiten lijkt mij ook een stuk makkelijker. Depressieve mensen zijn namelijk goed in een masker dragen naar de buitenwereld, terwijl ze zich van binnen totaal anders voelen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer ik wegging van mijn eigen identiteit." Wel vraagt ze zich af hoe eerlijk ze zou zijn in de beantwoording. „Misschien zou ik in sommige gevallen aangeven dat ik positiever ben, dan hoe ik mij op dat moment voelde", vertelt Carati. „Bovendien zou ik dan ook echt dingen aangereikt willen krijgen."

Vechtscheiding en gepest

Zelf was ze al depressief toen ze 5 jaar oud was. „Als kind werd ik op school gepest en mijn ouders lagen in een vechtscheiding. Ik had al depressieve gedachten, maar het was nog niet duidelijk omdat ze een depressie meestal niet toekennen aan iemand die nog zo jong is." Totdat ze 16 jaar oud is, gaat het stukken beter met Carati. „Toen ben ik pas echt in een depressie geraakt, die twee jaar duurde", vertelt de ervaringsdeskundige. „Mijn vader kwam in beeld en al mijn oude, opgekropte emoties kwamen naar boven. Daarnaast wilde het niet lukken om een baan te vinden en kreeg ik twee jaar lang alleen maar afwijzingen. Ook had ik veel last van mijn darmen, dat veroorzaakte erg veel pijn. Ik vergeleek mijzelf hierdoor met anderen en nam een slachtofferrol in."

Om haar depressie 'op te lossen', keek ze naar zichzelf. „Ik kwam erachter dat ik heel veel dingen buiten mijzelf neerlegde", legt ze uit. „Ik was pas gelukkig als anderen iets met of voor mij deden, terwijl je verantwoordelijk bent voor jezelf en je eigen geluk. Hoe meer ik met mensen omging om maar niet alleen te zijn, hoe depressiever ik werd. Ik moest het bij mijzelf zoeken en van mijzelf houden."

Zelf aan de slag

Na een aantal sessies bij de psycholoog, besloot ze het dan ook zelf te doen. „Ik kon al praten over mijn problemen, maar dan zonder emotie en dat werkte niet bij de psycholoog", zegt ze. „Ik wilde er zelf mee aan de slag en er zelf iets mee doen. Ik heb heel veel geoefend en alles gezien als een leerschool", zegt ze. „Elke week had ik een proefwerk. Zo ging ik wekelijks aan de slag, bijvoorbeeld door drie keer per dag naar buiten te gaan of tien minuten alleen te blijven en dit heb ik langzaam opgebouwd."

Om van haar depressie af te komen, heeft ze zich ook gefocust op voeding en mindfulness. Nu heeft zij hier een eigen bedrijf in. „Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding een bepaald gedeelte van je eigenschappen beheert", legt ze uit. „Bacteriën in je darmen hebben invloed op hoe jij je voelt. Angststoornissen worden bijvoorbeeld gelinkt aan dierlijke producten. Door bepaalde voeding te eten, kun je gedachten in je hoofd minder heftig maken. Het is zelfs zo dat eigenschappen gevormd kunnen worden door voeding."

G-Moji

De G-Moji app werkt als volgt. Je installeert hem op je telefoon en vanaf dat moment slaat hij automatisch bepaalde gegevens op. De app registreert hoe vaak je je telefoon gebruikt, hoe veel je belt, hoe veel je beweegt en aan de hand van een emoticon hoe je je voelt. Aangezien jongeren op hun privacy zijn gesteld, kan de app niet zien met wie je belt, alleen op welke tijdstippen. Ook kan zij geen teksten lezen of de inhoud van bezochten apps of websites zien. Meer informatie en aanmelden kan via www.g-moji.nl


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MIN

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

37 MIN

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

1 UUR

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:54

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:09

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening


Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:05

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten. De IGJ is nagegaan of ook andere groothandels vervalste flacons hadden. Dat bleek niet zo te zijn.

Flacons of geneesmiddelen vervalst


Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto van verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Een verdrietige foto van een verdronken vader en zijn dochtertje die met hun gezicht naar beneden in het lage water bij de oever van de rivier Rio Grande liggen, schokt veel mensen in de Verenigde Staten. Het debat over de migrantenstroom bij de Mexicaanse grens is door de foto weer opgelaaid.

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. /ANP

Via de rivier naar Amerika


Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte. /Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Heb je in de nacht van maandag op dinsdag lekker geplakt en gezweet? Dat is zo gek nog niet. De temperatuur is tijdens deze nacht niet onder de 19,5 graden in De Bilt uitgekomen. Dat betekent een nieuw nachtelijk warmterecord voor juni, meldt Weeronline. Het oude record dateert uit 1947, destijds werd het in De Bilt niet koeler dan 19,4 graden.

Dat het record nu pas bevestigd kan worden, komt doordat de minimumtemperatuur in de zomer tussen 02.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 02.00 uur wordt gemeten. Die meetmethode zorgt er ook voor dat een bijzonder warme nacht die wordt gevolgd door een koelere avond toch niet de boeken in gaat.

Warme plekken


Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:05

Het is oppassen geblazen: het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Overal in Nederland is sprake van een sterke toename.

Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet het geval was. Dat blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat naar rupsen heeft gezocht in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam. De telling is representatief voor heel Nederland, zegt bioloog Arnold van Vliet van het centrum.

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Eikenprocessierupsen. / ANP


Iran: Sancties VS betekenen einde diplomatie

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:49

Het Iranese ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de nieuwe financiële sancties vanuit de Verenigde Staten de diplomatieke banden tussen de twee landen voorgoed onmogelijk zullen maken.

„Het opleggen van nutteloze sancties aan de Iraanse hoogste leider is de permanente sluiting van de weg van de diplomatie", aldus de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi in een tweet. „De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor de handhaving van de wereldvrede en -veiligheid."

De hoogste geestelijk leider