In het nieuws

Deze app spoort depressieve jongeren op

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto: Public Cinema / Garage2020

Foto van 'Naomi Defoer'

29 APR 2019

G-Moji zelfhulp app helpt jongeren met psychische problemen: 'Pubers vinden het lastig om direct aan een psycholoog te vertellen hoe ze zich voelen'

De app is geen vervanging van een psycholoog, maar een indicator om psychische problemen eerder op te sporen en de juiste behandeling aan te kunnen bieden. Aan de hand van 32 jongeren is de app nu getest. „Tijdens een periode van drie maanden hebben twee meisjes een zelfmoordpoging gedaan", vertelt Levi van Dam, orthopedagoog en wetenschappelijk onderzoeker van jeugdhulp aan de Universiteit van Amsterdam. „Met een emoticon werd gevraagd hoe ze in hun vel zaten en de mate van schermtijd, beweging en belgedrag werd automatisch bijgehouden door de app."

Positieve emoji's

De ene helft van de jongeren had geen psychische problemen en de andere helft wel. Die laatste groep was hiervoor ook al in behandeling bij Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. De twee meisjes behoorden ook tot deze groep. „In het begin vulden de twee meisjes minder positieve emoji's in dan de andere deelnemers", zegt de orthopedagoog. „En rond de periode van de suicide gebruikten zij helemaal geen positieve emoji's meer."

De app is ontwikkeld door Garage2020, een innovatiewerkplaats die zich richt op jeugdhulp vanuit een andere invalshoek zoals: websites, apps en online games. Garage2020 is een netwerk van innovatiewerkplaatsen in Nederland met teams in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Twente en Brabant. Onderwerpen die Garage2020 behandelt zijn: sociaal-emotionele vaardigheden, communicatie, hechting, pesten, emoties onder controle houden, uithuisplaatsing en dus psychische gezondheid.

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto:Public Cinema / Garage2020

Voorkomen uithuisplaatsing

De bedoeling van de uiteindelijke data, is een snellere terugkoppeling naar de psycholoog. „Nu slaat een behandelaar zijn agenda open en zegt hij dat hij over twee weken om 14.00 uur tijd heeft", legt van Dam uit. „Straks kan hij zijn laptop openen en op de app zien welke jongeren hem vandaag het hardst nodig hebben. Op basis hiervan plant hij de afspraken in. Het ultieme doel is het voorkomen van uithuisplaatsing. Het is eigenlijk een laatste redmiddel om er 24/7 voor de jongeren te zijn." Hij denkt dan ook dat de drempel hierdoor lager wordt. „Jongeren hoeven niet te bellen naar een behandelaar om te vertellen dat ze niet lekker in hun vel zitten. Pubers vinden het lastig om uit te leggen hoe ze zich voelen en waarom. Laat staan aan een psycholoog."

Wel benadrukt de orthopedagoog dat de app niet alleen focust op het negatieve. „We willen ook kijken naar bijvoorbeeld veerkracht en goede relaties met de mensen om de jongeren heen", vertelt van Dam. „Door hierin te investeren kan het zijn dat het negatieve gevoel ook af kan nemen. Sommige jongeren gaven namelijk aan dat ze het confronterend vonden om te zien dat ze de helft van de week niet lekker in hun vel zaten of om er elke dag bij stil te staan door opnieuw aan te geven dat het niet goed gaat. Anderen gaven aan dat ze het fijn vonden om achteraf te zien dat ze zich toch niet zo rot voelde als ze dachten."

Vergelijking

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen wel of geen psychische problemen, gaat hij nu een database maken. „We vragen vijfhonderd jongeren zonder psychische problemen om gedurende een maand de app te gebruiken, zodat we straks een nulmeting hebben", legt hij uit. „In ruil voor de data, ontvangen zij elke week een podcast waarin een leeftijdsgenootje vertelt over zijn of haar psychische problemen. Zo hebben ze enig idee voor wie ze het precies doen en wat ze kunnen betekenen."

De app is voorlopig nog niet af. „Hij is nu nog super saai en geeft geen feedback", zegt van Dam. „Na de zomer gaan we samen met jongeren bij de Bascule de app door ontwikkelen en vooral focussen op wat ze nodig hebben. Ook willen wij ouders en familieden erin betrekken. Willen ze bijvoorbeeld dat hun oom een bericht krijgt als er iets speelt? In plaats van je moeder of de behandelaar, omdat zij te dichtbij staan. Overigens kan dit natuurlijk ook een positief bericht zijn, maar misschien niet dat ze verliefd zijn. Dat willen pubers soms geheim houden. Het is echt nog zoeken."

Depressief

Danielle Carati (33) heeft een depressie gehad en kwam er zelf weer bovenop dankzij voeding en mindfulness, waar ze nu ook in werkt.

Carati denkt dat ze de app zeker had gebruikt. „Als je depressief bent, heb je houvast nodig", legt ze uit. „Dat iemand je bij de hand neemt en je herprogrammeert. Als je depressief bent dan is je wilskracht namelijk minimaal en het is een grote stap om naar een psycholoog te gaan. Dat zie ik nu ook aan een vriendin die ik van haar depressie probeer af te helpen. Ze moet constant wachten totdat het tijd is om ergens naartoe te gaan. Via de app je gevoelens uiten lijkt mij ook een stuk makkelijker. Depressieve mensen zijn namelijk goed in een masker dragen naar de buitenwereld, terwijl ze zich van binnen totaal anders voelen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer ik wegging van mijn eigen identiteit." Wel vraagt ze zich af hoe eerlijk ze zou zijn in de beantwoording. „Misschien zou ik in sommige gevallen aangeven dat ik positiever ben, dan hoe ik mij op dat moment voelde", vertelt Carati. „Bovendien zou ik dan ook echt dingen aangereikt willen krijgen."

Vechtscheiding en gepest

Zelf was ze al depressief toen ze 5 jaar oud was. „Als kind werd ik op school gepest en mijn ouders lagen in een vechtscheiding. Ik had al depressieve gedachten, maar het was nog niet duidelijk omdat ze een depressie meestal niet toekennen aan iemand die nog zo jong is." Totdat ze 16 jaar oud is, gaat het stukken beter met Carati. „Toen ben ik pas echt in een depressie geraakt, die twee jaar duurde", vertelt de ervaringsdeskundige. „Mijn vader kwam in beeld en al mijn oude, opgekropte emoties kwamen naar boven. Daarnaast wilde het niet lukken om een baan te vinden en kreeg ik twee jaar lang alleen maar afwijzingen. Ook had ik veel last van mijn darmen, dat veroorzaakte erg veel pijn. Ik vergeleek mijzelf hierdoor met anderen en nam een slachtofferrol in."

Om haar depressie 'op te lossen', keek ze naar zichzelf. „Ik kwam erachter dat ik heel veel dingen buiten mijzelf neerlegde", legt ze uit. „Ik was pas gelukkig als anderen iets met of voor mij deden, terwijl je verantwoordelijk bent voor jezelf en je eigen geluk. Hoe meer ik met mensen omging om maar niet alleen te zijn, hoe depressiever ik werd. Ik moest het bij mijzelf zoeken en van mijzelf houden."

Zelf aan de slag

Na een aantal sessies bij de psycholoog, besloot ze het dan ook zelf te doen. „Ik kon al praten over mijn problemen, maar dan zonder emotie en dat werkte niet bij de psycholoog", zegt ze. „Ik wilde er zelf mee aan de slag en er zelf iets mee doen. Ik heb heel veel geoefend en alles gezien als een leerschool", zegt ze. „Elke week had ik een proefwerk. Zo ging ik wekelijks aan de slag, bijvoorbeeld door drie keer per dag naar buiten te gaan of tien minuten alleen te blijven en dit heb ik langzaam opgebouwd."

Om van haar depressie af te komen, heeft ze zich ook gefocust op voeding en mindfulness. Nu heeft zij hier een eigen bedrijf in. „Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding een bepaald gedeelte van je eigenschappen beheert", legt ze uit. „Bacteriën in je darmen hebben invloed op hoe jij je voelt. Angststoornissen worden bijvoorbeeld gelinkt aan dierlijke producten. Door bepaalde voeding te eten, kun je gedachten in je hoofd minder heftig maken. Het is zelfs zo dat eigenschappen gevormd kunnen worden door voeding."

G-Moji

De G-Moji app werkt als volgt. Je installeert hem op je telefoon en vanaf dat moment slaat hij automatisch bepaalde gegevens op. De app registreert hoe vaak je je telefoon gebruikt, hoe veel je belt, hoe veel je beweegt en aan de hand van een emoticon hoe je je voelt. Aangezien jongeren op hun privacy zijn gesteld, kan de app niet zien met wie je belt, alleen op welke tijdstippen. Ook kan zij geen teksten lezen of de inhoud van bezochten apps of websites zien. Meer informatie en aanmelden kan via www.g-moji.nl


Het was de natste dag van het jaar tot nu toe

De natste dag van het jaar tot nu toe is een feit

De vierde officiële storm van dit jaar is inmiddels voorbij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vierde officiële storm van dit jaar is inmiddels voorbij. Dat meldt Weeronline. In Zuid-Limburg verdwenen de zware windstoten van ruim 75 kilometer per uur iets na 17.00 uur als laatste.

Deze zondag gaat ook nog eens de boeken in als de natste dag van 2020 tot nu toe.

Stormachtig


Oostenrijk houdt Italiaanse trein tegen vanwege coronavirus

Oostenrijk houdt Italiaanse trein tegen vanwege coronavirus

De trein was van Venetië onderweg naar München. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Oostenrijkse autoriteiten hebben zondag een trein uit Italië tegengehouden bij de Brennerpas, omdat er twee Duitse reizigers aan boord waren die mogelijk besmet zijn geraakt met het gevreesde nieuwe coronavirus.

Ze hadden koorts. Dat heeft de nieuwssite Oe24 zondagavond bekendgemaakt.

Waarschuwing


Sloveense komiek raakt 'gewond' bij Duncan Laurence-imitatie

Sloveense komiek raakt 'gewond' bij Duncan Laurence-imitatie

Voor een deel van de kijkers was het niet duidelijk of het ongeluk echt was of in scène gezet. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nationale songfestival van Slovenië begon zaterdag met een opvallend moment. Presentator en komiek Klemen Slakonja coverde Duncan Laurence' winnende songfestivallied Arcade, tot het plotseling mis leek te gaan.

Net zoals in Tel Aviv bij Duncan kwam er een lichtbal naar beneden maar de Sloveense bal viel uit de lucht en tikte de piano omver. Slakonja leek ook geraakt te worden, stortte ter aarde en kwam even later weer omhoog met een bebloed gezicht. Het optreden werd vervolgens stilgelegd.

Echt of nep?


‘Minifigures brengen LEGO tot leven’

‘Minifigures brengen LEGO tot leven’

Naar schatting zijn er sinds 1978 zo’n acht miljard van deze minifigures gefabriceerd. /Foto's: Pierre Oitmann

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Jens Nygaard Knudsen, de ontwerper van de LEGO-poppetjes, is op 78-jarige leeftijd overleden. Naar schatting zijn er sinds 1978 zo’n acht miljard van deze minifigures gefabriceerd; meer dan er mensen op aarde rondlopen.

Ruimtevaarder, ridder, autocoureur, piraat of brandweerman. Wat je als kind ook wilde zijn, LEGO had er een bijpassende minifigure bij. Sinds 1999 kregen de helden én schurken van het witte doek eveneens een minifigurevariant; of het nou Darth Vader was, Legolas, Jack Sparrow of Batman.

De eerste LEGO-figuurtjes


Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek

Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek

Diverse wagens voerden, net als vorig jaar, karikaturen van orthodoxe joden mee. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omstreden carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst is zondag zonder incidenten verlopen, maar heeft wel tot felle internationale reacties geleid.

De burgemeester was niet ingegaan op oproepen vanuit onder meer Israël om de optocht te verbieden, vanwege de aanwezigheid van als ‘antisemitisch’ beoordeelde praalwagens.

Felle kritiek


Derde dode door coronavirus in Italië

Derde dode door coronavirus in Italië

Op een bordje bij de spoedeisende in Codogno hulp stond 'geen toegang'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Italië is een derde persoon overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. Het gaat om een oudere vrouw uit Crema, in de buurt van Milaan.

In totaal zijn in het noorden van Italië ruim 130 mensen besmet geraakt met het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst uitbrak in de Chinese provincie Hubei. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen.

Sterfgevallen Europa


Chinese vrouw meldt bedreiging na opmerking over corona-lied
Likeability of3

Chinese vrouw meldt bedreiging na opmerking over corona-lied

Een vrouw met haar hond in Guangzhou, Guangdong, China. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een vrouw (24) van Chinese afkomst heeft zaterdag aan de politie gemeld dat ze in een studentenflat in Tilburg is bedreigd met een mes nadat ze een opmerking had gemaakt over het omstreden corona-lied.

Dat bevestigt de politie na een bericht van RTL Nieuws. De politie ging zaterdagavond na een melding naar de studentenflat, waar de geëmotioneerde vrouw werd aangetroffen.

Zij vertelde dat in de lift een groepje van vier tot vijf personen het discriminerende carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' had gezongen. Toen ze daar een opmerking over maakte, werd naar eigen zeggen een mes getoond, aldus een woordvoerder van de politie.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Forum klaagt Buitenhof aan na uitlatingen over Baudet

Forum klaagt Buitenhof aan na uitlatingen over Baudet

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Forum voor Democratie stapt naar de rechter omdat het tv-programma Buitenhof uitlatingen over Forum-leider Thierry Baudet niet rectificeert.

De partij ziet zich genoodzaakt juridische stappen te ondernemen en spant een kort geding aan, laat een woordvoerder weten.

De redactie van het programma weigert tot nu toe ieder commentaar, ondanks herhaaldelijke verzoeken om rectificatie, aldus de zegsman. „Wij kunnen en willen deze aperte onwaarheden niet onweersproken laten en gaan ervan uit dat Buitenhof deze fouten recht zal zetten."


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

21 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Luchtruim Canarische Eilanden opnieuw gesloten

Luchtruim Canarische Eilanden opnieuw gesloten

Zandstormen op het strand bij Las Palmas in Gran Canaria. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het luchtruim van de Canarische Eilanden is zondagmiddag opnieuw gesloten wegens de storm die zand en stof uit de Sahara aanvoert, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.

De autoriteiten waren voor de tweede keer binnen 24 uur gedwongen vluchten naar Gran Canaria en Lanzarote om te leiden, onder meer naar Agadir in Marokko.

Vluchten geannuleerd


Carnavalsvereniging: ‘afblazen optocht zure pil’

Carnavalsvereniging: ‘afblazen optocht bittere pil’

Carnavalsvierders trotseren de storm in het centrum van Maastricht. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De storm houdt ons land al enkele weken in zijn greep. Na Ciara en Dennis, kwam dit weekend storm Ellen aanwaaien. Met als gevolg schade door heel het land en een flink aantal afgelaste carnavalsoptochten.

Het weerstation Vlissingen heeft zondagochtend een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is de vierde storm in amper twee weken tijd een feit. Er werd een uitschieter waargenomen van 111 kilometer per uur.

Niet veilig


Italianen zetten zich schrap voor noodmaatregelen om virus

Italianen zetten zich schrap voor noodmaatregelen om virus

Inwoners dragen masker bij een bakkerij in Codogno. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in Italië. De autoriteiten hebben melding gemaakt van ruim 130 besmettingen. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. Inwoners maken zich grote zorgen.

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. „In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie.

Nog niet afgesloten


Storm zorgt voor schade in diverse delen van Nederland

Storm zorgt voor schade in diverse delen van Nederland

Schade in Sassenheim. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op diverse plekken in het land heeft de storm zondag voor schade gezorgd. Bij de brandweer Zuid-Holland Zuid kwamen in de ochtend al veertig meldingen van overlast binnen.

Er zijn nog geen meldingen over gewonden. In de Tulpenstraat in Sassenheim waaiden stenen van een zijgevel van een woning. Tientallen stenen zijn naar beneden gevallen.

Op de Amerweg in Zwijndrecht was de brandweer druk in de weer met het opruimen van rond vliegend isolatiemateriaal. In Maassluis waaide een boom op de Westlandseweg om. In Bodegraven kwam door de storm een zonnepaneel van het dak. Door de harde wind vielen in Dordrecht glasplaten van een flat.


NS laat 'jodenliedje' horen in de trein
Likeability of3

NS laat 'jodenliedje' horen in de trein

De NS biedt excuses aan voor het liefje dat het treinpersoneel liet horen over de intercom van een nachttrein. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een treinconducteur van de NS heeft zaterdagnacht een 'jodenliedje' afgespeeld in een trein met passagiers die terugkwamen van het carnaval in Tilburg. 

Een ontstemde reiziger meldde het voorval via Twitter aan de NS: „'Waar komen die joden toch vandaan' over de NS-intercom. Ik hoop dat jullie trots zijn, NS."

Excuses


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lege straten in 'epicentrum' uitbraak Italië, zeker 100 besmettingen

Lege straten in 'epicentrum' uitbraak Italië, zeker 100 besmettingen

Het openbare leven in de Noord-Italiaanse plaats Codogno ligt zo goed als stil door de uitbraak. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in de noordelijke Italiaanse regio Lombardije. Daar zijn tot dusver 89 besmettingen gemeld, maakte gouverneur Attilio Fontana zondag bekend.

Het totale aantal besmettingen in Italië zou inmiddels boven de honderd uitkomen. In het land zijn tot dusver twee mensen overleden nadat ze waren besmet met het virus.

Hotspots


Tientallen carnavalsoptochten afgelast vanwege harde wind

Grote Optocht van Maastricht van vorig jaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tientallen carnavalsoptochten zijn zondag afgelast in Brabant en Limburg. Vanwege de harde wind gaan er al zo’n tachtig optochten niet door.

De regionale omroepen 1Limburg en Omroep Brabant hebben ze op een rijtje gezet. Uit de lijstjes blijkt dat veel optochten worden verplaatst. De meesten worden maandag of dinsdag alsnog gehouden. Van een deel van de optochten is nog niet bekend of ze op een andere dag worden gehouden.

Maastricht


Klimaatactivisme hielp Greta Thunberg van eetstoornis af

Klimaatactivisme hielp Greta Thunberg van eetstoornis af

De eerstoornis ging over toen Thunberg in aanraking kwam met activisten van Greenpeace. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kampte in haar jonge jaren niet alleen met autisme, maar ook met anorexia. Dat schrijft haar familie in een nieuwe biografie, waarvan een voorpublicatie in de Observer staat.

De eetstoornis ging over toen Thunberg in aanraking kwam met activisten van Greenpeace.

Gepest


Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders was ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowna en New Hamshire populair. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen.

Sanders won overtuigend in de staat, zoals werd verwacht. De laatste stemmen moeten nog geteld worden, maar de senator staat flink voor op zijn rivalen. Joe Biden staat voorlopig op de tweede plaats en Pete Buttigieg en Elizabeth Warren komen daarachter.

Delegates


Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. /ANP

Foto van 'Metro'

22 FEB 2020

Kijkers van Jinek werden vrijdagavond verrast: de talkshow werd plotseling onderbroken voor reclame. Normaalgesproken volgen de commercials na de introductie van de gasten, maar dat was dit keer niet het geval. 

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. Hiermee werd onder meer bedoeld dat de talkshow zonder onderbreking van reclames zou zijn. Vrijdagavond werd daar van afgeweken. Toen volgde de reclame niet na de gastenaankondiging, maar pas na tien minuten.

Experiment