In het nieuws

Deze app spoort depressieve jongeren op

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto: Public Cinema / Garage2020

Foto van 'Naomi Defoer'

29 APR 2019

G-Moji zelfhulp app helpt jongeren met psychische problemen: 'Pubers vinden het lastig om direct aan een psycholoog te vertellen hoe ze zich voelen'

De app is geen vervanging van een psycholoog, maar een indicator om psychische problemen eerder op te sporen en de juiste behandeling aan te kunnen bieden. Aan de hand van 32 jongeren is de app nu getest. „Tijdens een periode van drie maanden hebben twee meisjes een zelfmoordpoging gedaan", vertelt Levi van Dam, orthopedagoog en wetenschappelijk onderzoeker van jeugdhulp aan de Universiteit van Amsterdam. „Met een emoticon werd gevraagd hoe ze in hun vel zaten en de mate van schermtijd, beweging en belgedrag werd automatisch bijgehouden door de app."

Positieve emoji's

De ene helft van de jongeren had geen psychische problemen en de andere helft wel. Die laatste groep was hiervoor ook al in behandeling bij Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. De twee meisjes behoorden ook tot deze groep. „In het begin vulden de twee meisjes minder positieve emoji's in dan de andere deelnemers", zegt de orthopedagoog. „En rond de periode van de suicide gebruikten zij helemaal geen positieve emoji's meer."

De app is ontwikkeld door Garage2020, een innovatiewerkplaats die zich richt op jeugdhulp vanuit een andere invalshoek zoals: websites, apps en online games. Garage2020 is een netwerk van innovatiewerkplaatsen in Nederland met teams in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Twente en Brabant. Onderwerpen die Garage2020 behandelt zijn: sociaal-emotionele vaardigheden, communicatie, hechting, pesten, emoties onder controle houden, uithuisplaatsing en dus psychische gezondheid.

Deze app spoort depressieve jongeren op

De G-Moji app houdt bij hoe het gaat met de psychische gesteldheid van jongeren Foto:Public Cinema / Garage2020

Voorkomen uithuisplaatsing

De bedoeling van de uiteindelijke data, is een snellere terugkoppeling naar de psycholoog. „Nu slaat een behandelaar zijn agenda open en zegt hij dat hij over twee weken om 14.00 uur tijd heeft", legt van Dam uit. „Straks kan hij zijn laptop openen en op de app zien welke jongeren hem vandaag het hardst nodig hebben. Op basis hiervan plant hij de afspraken in. Het ultieme doel is het voorkomen van uithuisplaatsing. Het is eigenlijk een laatste redmiddel om er 24/7 voor de jongeren te zijn." Hij denkt dan ook dat de drempel hierdoor lager wordt. „Jongeren hoeven niet te bellen naar een behandelaar om te vertellen dat ze niet lekker in hun vel zitten. Pubers vinden het lastig om uit te leggen hoe ze zich voelen en waarom. Laat staan aan een psycholoog."

Wel benadrukt de orthopedagoog dat de app niet alleen focust op het negatieve. „We willen ook kijken naar bijvoorbeeld veerkracht en goede relaties met de mensen om de jongeren heen", vertelt van Dam. „Door hierin te investeren kan het zijn dat het negatieve gevoel ook af kan nemen. Sommige jongeren gaven namelijk aan dat ze het confronterend vonden om te zien dat ze de helft van de week niet lekker in hun vel zaten of om er elke dag bij stil te staan door opnieuw aan te geven dat het niet goed gaat. Anderen gaven aan dat ze het fijn vonden om achteraf te zien dat ze zich toch niet zo rot voelde als ze dachten."

Vergelijking

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen wel of geen psychische problemen, gaat hij nu een database maken. „We vragen vijfhonderd jongeren zonder psychische problemen om gedurende een maand de app te gebruiken, zodat we straks een nulmeting hebben", legt hij uit. „In ruil voor de data, ontvangen zij elke week een podcast waarin een leeftijdsgenootje vertelt over zijn of haar psychische problemen. Zo hebben ze enig idee voor wie ze het precies doen en wat ze kunnen betekenen."

De app is voorlopig nog niet af. „Hij is nu nog super saai en geeft geen feedback", zegt van Dam. „Na de zomer gaan we samen met jongeren bij de Bascule de app door ontwikkelen en vooral focussen op wat ze nodig hebben. Ook willen wij ouders en familieden erin betrekken. Willen ze bijvoorbeeld dat hun oom een bericht krijgt als er iets speelt? In plaats van je moeder of de behandelaar, omdat zij te dichtbij staan. Overigens kan dit natuurlijk ook een positief bericht zijn, maar misschien niet dat ze verliefd zijn. Dat willen pubers soms geheim houden. Het is echt nog zoeken."

Depressief

Danielle Carati (33) heeft een depressie gehad en kwam er zelf weer bovenop dankzij voeding en mindfulness, waar ze nu ook in werkt.

Carati denkt dat ze de app zeker had gebruikt. „Als je depressief bent, heb je houvast nodig", legt ze uit. „Dat iemand je bij de hand neemt en je herprogrammeert. Als je depressief bent dan is je wilskracht namelijk minimaal en het is een grote stap om naar een psycholoog te gaan. Dat zie ik nu ook aan een vriendin die ik van haar depressie probeer af te helpen. Ze moet constant wachten totdat het tijd is om ergens naartoe te gaan. Via de app je gevoelens uiten lijkt mij ook een stuk makkelijker. Depressieve mensen zijn namelijk goed in een masker dragen naar de buitenwereld, terwijl ze zich van binnen totaal anders voelen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer ik wegging van mijn eigen identiteit." Wel vraagt ze zich af hoe eerlijk ze zou zijn in de beantwoording. „Misschien zou ik in sommige gevallen aangeven dat ik positiever ben, dan hoe ik mij op dat moment voelde", vertelt Carati. „Bovendien zou ik dan ook echt dingen aangereikt willen krijgen."

Vechtscheiding en gepest

Zelf was ze al depressief toen ze 5 jaar oud was. „Als kind werd ik op school gepest en mijn ouders lagen in een vechtscheiding. Ik had al depressieve gedachten, maar het was nog niet duidelijk omdat ze een depressie meestal niet toekennen aan iemand die nog zo jong is." Totdat ze 16 jaar oud is, gaat het stukken beter met Carati. „Toen ben ik pas echt in een depressie geraakt, die twee jaar duurde", vertelt de ervaringsdeskundige. „Mijn vader kwam in beeld en al mijn oude, opgekropte emoties kwamen naar boven. Daarnaast wilde het niet lukken om een baan te vinden en kreeg ik twee jaar lang alleen maar afwijzingen. Ook had ik veel last van mijn darmen, dat veroorzaakte erg veel pijn. Ik vergeleek mijzelf hierdoor met anderen en nam een slachtofferrol in."

Om haar depressie 'op te lossen', keek ze naar zichzelf. „Ik kwam erachter dat ik heel veel dingen buiten mijzelf neerlegde", legt ze uit. „Ik was pas gelukkig als anderen iets met of voor mij deden, terwijl je verantwoordelijk bent voor jezelf en je eigen geluk. Hoe meer ik met mensen omging om maar niet alleen te zijn, hoe depressiever ik werd. Ik moest het bij mijzelf zoeken en van mijzelf houden."

Zelf aan de slag

Na een aantal sessies bij de psycholoog, besloot ze het dan ook zelf te doen. „Ik kon al praten over mijn problemen, maar dan zonder emotie en dat werkte niet bij de psycholoog", zegt ze. „Ik wilde er zelf mee aan de slag en er zelf iets mee doen. Ik heb heel veel geoefend en alles gezien als een leerschool", zegt ze. „Elke week had ik een proefwerk. Zo ging ik wekelijks aan de slag, bijvoorbeeld door drie keer per dag naar buiten te gaan of tien minuten alleen te blijven en dit heb ik langzaam opgebouwd."

Om van haar depressie af te komen, heeft ze zich ook gefocust op voeding en mindfulness. Nu heeft zij hier een eigen bedrijf in. „Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding een bepaald gedeelte van je eigenschappen beheert", legt ze uit. „Bacteriën in je darmen hebben invloed op hoe jij je voelt. Angststoornissen worden bijvoorbeeld gelinkt aan dierlijke producten. Door bepaalde voeding te eten, kun je gedachten in je hoofd minder heftig maken. Het is zelfs zo dat eigenschappen gevormd kunnen worden door voeding."

G-Moji

De G-Moji app werkt als volgt. Je installeert hem op je telefoon en vanaf dat moment slaat hij automatisch bepaalde gegevens op. De app registreert hoe vaak je je telefoon gebruikt, hoe veel je belt, hoe veel je beweegt en aan de hand van een emoticon hoe je je voelt. Aangezien jongeren op hun privacy zijn gesteld, kan de app niet zien met wie je belt, alleen op welke tijdstippen. Ook kan zij geen teksten lezen of de inhoud van bezochten apps of websites zien. Meer informatie en aanmelden kan via www.g-moji.nl


'Mogelijk anonieme advocaten zware strafzaken'

'Mogelijk anonieme advocaten zware strafzaken'

Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

De kans bestaat dat advocaten, officieren van justitie en rechters anoniem zware strafzaken moeten gaan behandelen om de veiligheid te garanderen.

Dat zegt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak in een interview met het televisieprogramma EenVandaag naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Open vizier


Politie heeft supersnelle wagens, maar kan ze niet allemaal gebruiken

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

De supersnelle auto's die de politie heeft gekocht om beter jacht te maken op criminelen en verkeersvandalen zijn prachtig, maar ze kunnen niet allemaal worden gebruikt. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De bestuurders van de auto's moeten een speciale bijscholing volgen, omdat de wagens met 272 pk om bijzondere rijvaardigheidseigenschappen vragen. De politieacademie heeft een achterstand opgelopen bij het opleiden en bijscholen van de chauffeurs die de auto's moeten kunnen besturen en daardoor kunnen niet in alle regio's de auto's worden ingezet. Volgens de politie zijn er nu zeventig geleverd, maar de woordvoerder kan niet zeggen hoeveel er nu worden gebruikt.

Vervanger van de Volvo V70


Grootste herriestad van Nederland is Utrecht

Grootste 'herriestad' van Nederland is Utrecht

Utrecht. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

VANDAAG, 09:21

De grootste herriestad van Nederland? Utrecht! De gemeente scoort het slechtst op geluidsoverlast, blijkt uit onderzoek naar omgevingslawaai van De Monitor en Pointer, vergeleken door KRO-NCRV.

Gemeenten zijn verplicht om iedere vijf jaar de geluidsbelasting in kaart te brengen. Het Europees Milieuagentschap verzamelt die cijfers. Daaruit blijkt dat 20 procent van de bewoners in Utrecht en omliggende gemeenten, zoals Nieuwegein en Houten, wordt blootgesteld aan niveaus van 55 tot 60 decibel per dag. Dat maakt Utrecht, in vergelijking met andere gemeenten, de meeste lawaaiige plek van Nederland.

De tweede plek is verrassend genoeg voor Hilversum. Je zou denken dat Amsterdam ergens hoog bovenaan staat, maar gek genoeg valt onze hoofdstad ergens in de middenmoot. Waar je naartoe moet verhuizen als je rustiger wil wonen? Almere. Daar wordt het minst geluidsoverlast gemeten. Ze zeggen niet voor niets: 'accepteren of naar Almere'...


'Marc Dutroux vraagt om vervroegde vrijlating'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

Marc Dutroux (62) probeert opnieuw vervroegd vrij te komen. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Op 17 oktober buigt de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zich over de vraag. Dutroux zit in de gevangenis van Nijvel een straf van 23 jaar uit.

Zes moorden


Steeds meer 65-plussers werken nog: al een kwart miljoen

Steeds meer 65-plussers werken nog: al een kwart miljoen

In 2018 hadden 255 duizend 65-plussers betaald werk, een aantal dat in een stijgende lijn zit. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:00

Mensen worden steeds ouder én er komen steeds meer oudere mensen bij. Sinds 2003 nam het aantal 65-plussers zelfs met bijna de helft toe: van 2,1 miljoen naar 3,2 miljoen in 2018. En veel van hen werken nog. In 2018 hadden 255 duizend 65-plussers betaald werk, een aantal dat ook in een stijgende lijn zit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Vooral 65-jarigen doen het goed op de arbeidsmarkt, ruim 1 op de 3 van hen werkt nog voor z'n brood. Maar ook 70-plussers werken nog, alhoewel de meeste werkende 65-plussers jonger zijn dan 70. In 2018 waren 88 duizend 70-plussers aan het werk.

Verhoogde AOW-leeftijd


Politie slingert 28 deelnemers trouwstoet op de bon in Amsterdam
Likeability of6

Politie slingert 28 deelnemers trouwstoet op de bon in Amsterdam

De bestuurders kregen bekeuringen voor hinderlijk rijgedrag, het blokkeren van de kruising en parkeren op de stoep. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amsterdamse politie heeft de bestuurders van 28 auto's in een trouwstoet op de bon geslingerd vanwege asociaal rijgedrag.

Dat gebeurde op de kruising van de Insulindeweg en de Sumatrastraat in Amsterdam Oost. De bestuurders kregen bekeuringen voor hinderlijk rijgedrag, het blokkeren van de kruising en parkeren op de stoep.

Ook staken ze vuurwerk af, maar omdat het niet duidelijk werd wie dat had gedaan werd niemand daarvoor bekeurd. Dat zegt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van AT5.


like
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump: 'Europese landen moeten IS-gevangenen terugnemen'
Likeability of3

Trump: 'Europese landen moeten IS-gevangenen terugnemen'

Donald Trump dreigt met de vrijlating van IS-gevangenen als Europese landen ze niet terugnemen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

President Donald Trump heeft de Europese landen op het hart gedrukt hun landgenoten terug te nemen die zich bij IS hebben aangesloten. Die zitten nu veelal gevangen in kampen in het noorden van Syrië, die door de VS financieel worden ondersteund.

„Op een gegeven moment zal ik helaas moeten zeggen, ofwel nemen jullie ze terug ofwel laten we ze vrij aan jullie grenzen”, zei Trump in het Witte Huis.

Grote dienst bewezen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzet tegen het weren van pers bij liquidatieproces

Verzet tegen het weren van pers bij liquidatieproces

Rechtbanktekening van strafzaak Marengo. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzetten zich tegen het weren van de pers bij de zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

De zittingen in de strafzaak Marengo, zoals de zaak officieel heet, op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek, zo maakte de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekend. De journalisten zijn het principieel oneens met het besluit.

‘Belangrijk dat rechtsgang openbaar blijft’


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Verdachte moord op Wiersum tussen 20 en 25'

'Verdachte moord op Wiersum tussen 20 en 25'

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum is vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat meldt de politie vrijdag.

Eerder zei de politie dat de vermoedelijke schutter een jonge man van tussen de 16 en 20 jaar oud was.

Een woordvoerster van de politie zei dat de vermoedelijke leeftijd van de verdachte is bijgesteld op basis van tips die over de zaak zijn binnengekomen. Ze kon niets zeggen over het aantal tips dat de politie heeft gekregen.


Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

Sommige feestgangers droegen ruimtepakken en maskers van buitenaardse wezens. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een groep feestvierders is vrijdag naar Area 51 gekomen, de geheimzinnige testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Mensen verzamelden zich vrijdag bij het terrein in Nevada als reactie op het Facebook-evenement 'Storm Area 51'.

In juni maakte initiatiefnemer Matty Roberts het evenement op Facebook aan onder het motto 'zo'n grote groep kunnen ze niet stoppen', maar later zei hij een bestorming te ontmoedigen. „Ik wil alleen maar een feestje van weirdo’s bij elkaar in de woestijn.”

Gekke kostuums


Eva Jinek stapt over naar RTL

Eva Jinek stapt over naar RTL

Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. Ze gaat samen met Beau van Erven Dorens late avondshow doen, waarbij ze ieder een aantal maanden per jaar voor hun rekening nemen.

Jinek (41) begint in januari en tekent een contract voor vier jaar. Dat maakt de zender vrijdag bekend.

'Een van de toppers in het vak'


Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

Rechtbank Amsterdam. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zittingen in de strafzaak Marengo op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank houdt buitenstaanders bij het proces weg na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond de kroongetuige in het proces bij. „De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", aldus de rechtbank in een korte verklaring.

Zestien verdachten


Likeability of3

Dronken bestuurder: Ik ben te mooi voor gevangenis

Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De uitdrukking 'ik ben te mooi voor de gevangenis' kenden we wel. We hadden alleen nog nooit gezien dat iemand ook echt onder een gevangenisstraf uitkwam met deze uitspraak. Het lukte een Amerikaanse dame van 34.

De dame was achter het stuur gestapt met een paar wijn teveel in haar lichaam en werd in de staat South Carolina aangehouden. Lauren, zoals de dame heet, claimde maar twee wijntjes te hebben gedronken. Uit de test bleek dat ze 1,8 promille in haar bloed had zitten. In Amerika mag je tot 0,8 promille nog rijden.

'Volbloed blank meisje'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

Advocaat Peter Schouten maakte vrijdag bekend dat hij bereid is om de verdediging van Nabil B. op zich te nemen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van de Bredase advocaat Peter Schouten om kroongetuige Nabil B. bij te staan „een zeer moedig besluit”. Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij bereid is om de verdediging van B. op zich te nemen.

„Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan”, aldus een woordvoerder van de orde. „De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.”

Door initiatief te nemen hoop Schouten dat meer advocaten eenzelfde aanbod zullen doen. „Ik zou daar heel trots van worden.” De strafpleiter weet niet of B. op zijn aanbod ingaat, maar wie hem ook gaat bijstaan moet hoe dan ook beter worden beveiligd. Dat benadrukt Schouten.


Leraar thuis na tonen dickpicks in klaslokaal

Leraar thuis na tonen dickpics in klaslokaal

Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Leerlingen zijn in rep en roer. „Ik wil geen les meer van de docent", zegt een 13-jarige mavoscholiere zelfs. Dat meldt De Telegraaf.

Time-out

„De geruchten zijn duidelijk genoeg. En die wil ik niet ontkennen. De docent is niet geschorst. Er is een time-out zoals dat heet", zegt rector Sjef Lommen in de krant. „Leerlingen moeten zich veilig kunnen voelen in de schoolomgeving. Dat werd wel aangetast", licht hij toe. De school houdt verder de kaken stijf op elkaar. „Vanuit het oogpunt van privacy kan ik daar verder helemaal niets over vertellen", stelt Lommen.


Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie vanwege liquidaties

Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie om liquidaties

Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij gaat vrijdag langs bij de rechercheteams die zich bezighouden met de liquidaties in de hoofdstad. Dat bevestigt zijn woordvoerder in De Telegraaf.

Naast de moord op de raadsman van kroongetuige Nabil B., vond dezelfde dag nog een fatale schietpartij plaats in Zuidoost. Daarbij kwam oud-profvoetballer Kevin Maynard om het leven.

Paauw besloot meteen terug te komen vanuit de Verenigde Staten toen hij hoorde dat Wiersum was doodgeschoten. Volgens de zegsman werken tientallen rechercheurs momenteel aan de twee zaken. Alle capaciteit is ingezet en er is extra hulp van andere politie-eenheden achter de hand voor het geval zich nieuwe incidenten voordoen.


Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de SEH. Toen artsen haar onderzochten, bleek haar bloed blauwkleurig te zijn. /Beeld van New England Journal of Medicine

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een opmerkelijk geval in de Verenigde Staten: het bloed van een 25-jarige patiënt uit Rhode Island bleek opeens letterlijk blauw te zijn. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine was het blauwe bloed een zeldzame bijwerking van een pijnstillend medicijn, tegen kiespijn.

De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de Spoedeisende Hulp. Toen de dokters haar onderzochten, bleek er meer aan de hand te zijn dan slechts vermoeidheid. Ze namen bloed af en haar bloed bleek, wonder boven wonder, blauw te zijn. De dokters zeggen dat de vrouw last had van 'cyanose', wat betekent dat ze er zelf ook blauwachtig uitzag.

Zeldzaam


Frits Wester neemt rustpauze vanwege alcoholgebruik
Likeability of5

Frits Wester neemt pauze vanwege alcoholgebruik

Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. „Mijn gezondheidsproblemen, gerelateerd aan alcohol, laten dat momenteel niet toe", zegt de politiek commentator op de website van RTL Nieuws.

De taken van Wester worden de komende tijd overgenomen door zijn Haagse collega's. Het is niet bekend hoe lang hij afwezig zal zijn. „Mede namens de collega's wens ik Frits veel sterke en een goed herstel toe", zegt Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Gezamenlijk besloten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar