Metro
Metro Nieuws 19 apr 2019 / 17:00 uur

Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame

De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.

Ook de liften kunnen oorzaak zijn

Om wat voor storing het precies gaat, kon Chauvet niet zeggen. Het kan nog wel twee tot drie maanden duren voordat daar meer duidelijkheid over is. Wel is het volgens onderzoekers van de politie de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand.

De Franse krant Le Parisien schrijft dat ook de tijdelijke liften die in de kathedraal werden geïnstalleerd vanwege de renovatie mogelijk iets met de brand te maken kunnen hebben.

Vernieuwen of herstellen?

In Frankrijk is inmiddels discussie ontstaan over hoe de restauratie het beste aangepakt kan worden. President Macron komt vrijdag bijeen met vertegenwoordigers van Unesco om de plannen voor het herbouwen van de kathedraal te bespreken.

De opties die nu centraal staan zijn: of de kathedraal in oude staat herstellen, of nieuwe elementen toevoegen aan het gebouw. Macron zou een voorkeur hebben voor vernieuwing, omdat hij op die manier zijn stempel op de restauratie kan drukken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame
Sluiten