Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau’s

De terughaalactie geldt voor alle reizigers die hun vakantie hebben geboekt bij reisbureau’s die bij het fonds zijn aangesloten. Volgens directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds gaat het om de meeste en omvangrijkste reisorganisaties.

In de komende dagen zullen de toeristen met een lijnvlucht naar Nederland worden vervoerd. Volgens het fonds zijn de reeds beschikbare lijnvluchten van zoals die van KLM en Emirates hierin afdoende. Deze terugreis wordt georganiseerd door de reisorganisaties en wordt betaald uit het fonds. „We geven iedereen de gelegenheid om op een rustige manier in de komende dagen terug te vliegen," aldus Reuver.

Nederlandse toeristen die zich op eigen gelegenheid in Sri Lanka bevinden en weg willen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun reisverzekering of de Nederlandse ambassade in Colombo.

Code oranje

Vanwege de aanslagen op eerste paasdag is de veiligheidssituatie in de eilandstaat ten oosten van India behoorlijk verslechterd. De onduidelijkheid onder de inwoners is groot en er is een avondklok van kracht.

Er is bovendien een risico op nieuwe terreuraanslagen. De overheid probeert met man en macht om mogelijke voortvluchtige fundamentalisten in de kraag te vatten. Bij de aanslagen van zondag kwamen tussen de 250 en 260 mensen, onder wie drie Nederlanders, om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.