Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Blinde zeiler voltooit tocht over Stille Oceaan

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een blinde man een zeiltocht over de Stille Oceaan succesvol afgerond. Mitsuhiro Iwamoto vertrok bijna twee maanden geleden en kwam zaterdag aan.

Van San Diego naar Iwaki

Op 24 februari verliet zijn bootje de haven van San Diego. Sindsdien legde hij 14.000 kilometer af, totdat hij aankwam in de haven van Iwaki in zijn thuisland Japan. Met de reis haalde hij geld op voor goede doelen en voor onderzoek naar ziektes die blindheid veroorzaken.

De man hoopt een voorbeeld te kunnen zijn vanwege zijn doorzettingsvermogen, ondanks zijn handicap. „Ik gaf niet op en maakte mijn droom waar. Ik ben de gelukkigste man op aarde”, zo vertelt hij aan The Japan Times.

Iwamoto geeft wel toe dat hij het niet altijd even makkelijk had. „Ik barst vaak in tranen uit als ik de zon op mijn huid voel. Ik huil niet omdat ik de mooie zonsondergang niet kan zien, ik huil omdat ik leef. Omdat ik Doug (zijn navigator, red.) heb ontmoet en deze reis ben gaan maken. Als ik mezelf had gedood toen ik blind werd, had ik dit mooie leven niet kunnen leven."

Tweede poging

Het was niet de eerste poging van de Japanner. In 2013 ging hij ook al het avontuur aan, maar zijn boot botste tegen een walvis en zonk. Iwamoto werd door het leger uit de oceaan gered.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.