Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 apr 2019 / 05:49 uur

Bijna alle provincies hebben in 2030 woningtekort

Ondanks de schaarste aan woningen, zal de bouw van nieuwe woningen komende jaren teruglopen. Daardoor hebben bijna alle provincies over elf jaar een woningtekort, schrijven economen van ABN AMRO in een rapport over de bouwsector.

Afname bouwvergunningen

De kenners baseren zich op het aantal afgegeven bouwvergunningen. Dat daalde vorig jaar met 5,7 procent. Zo’n afname wijst erop dat er in de toekomst ook minder woningen worden gebouwd. Dat leidt er toe dat er in 2030 nog een woningtekort van ruim 157.000 woningen bestaat, berekenden de kenners.

Waar het gebrek aan woningen nu nog vooral wordt geassocieerd met steden in de Randstad, zullen volgens de bank ook in provincies met veel krimpgebieden als Drenthe, Groningen en Limburg tekorten ontstaan.

Friesland en Zeeland

Niet in elke provincie zal het woningtekort opspelen. In Friesland en Zeeland gaan de onderzoekers in 2030 uit zijn van een overschot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna alle provincies hebben in 2030 woningtekort
Sluiten