Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Betaalde seks moet strafbaar worden’

Betalen voor seks moet strafbaar worden in Nederland. Dat is de inzet van een burgerinitiatief dat jongerenbeweging Exxpose aan de Tweede Kamer overhandigt. Meer dan 40 duizend actievoerders, vooral jongeren, hebben volgens de Volkskrant de verklaring ‘Ik ben onbetaalbaar’ ondertekend. Met deze actie willen zij het debat over het prostitutiebeleid aanjagen.

‘Seks kopen’ strafbaar

De initiatiefnemers willen dat betaalde seks strafbaar wordt en nemen Zweden als voorbeeld: het zogenoemde Nordic-model criminaliseert prostitutie waardoor ‘seks kopen’ strafbaar is. Op de website stelt de organisatie dat veruit de meeste jongeren die in de prostitutie terechtkomen daartoe gedwongen worden door ‘urgente financiële nood’.

De jongerenbeweging brengt de handtekeningen woensdag naar de Tweede Kamer. „Door prostitutie legaal te verklaren, normaliseert de overheid dat mensen seks kopen. De huidige wetgeving staat dat toe", zegt campagneleider Willemijn de Jong. Een burgerinitiatief kan de Kamer dwingen een onderwerp op de agenda te zetten.

Woensdag overhandigt de jongerenbeweging de handtekeningen van het burgerinitiatief aan de Tweede Kamer. Exxpose hoopt dat de Kamer door het burgerinitiatief gedwongen wordt het prostitutieverbod op de agenda te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.