Metro
Metro Nieuws 1 apr 2019 / 18:06 uur

‘Bedrijfsarts moet meer weten van kanker’

Ruim een kwart van de kankerpatiënten is niet te spreken over de begeleiding door hun bedrijfsarts. Ze vinden dat de arts te weinig van kanker af weet. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van een onderzoek dat de federatie heeft laten uitvoeren onder 3500 (ex)-patiënten en ruim 600 van hun naasten.

Zo bespreekt twee derde van de zorgverleners in Nederland niet met kankerpatiënten wat de gevolgen zijn van hun ziekte voor hun werk, schrijft NOS. En 60 procent van de mensen met kanker gaat er financieel op achteruit, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

‘Zorgwekkende resultaten’

De NKF noemt de resultaten van het onderzoek „zorgwekkend". De NFK roept bedrijfsartsen op zich beter te verdiepen in de gevolgen van kanker voor de werknemer.

Voor bijna negen op de tien kankerpatiënten heeft de ziekte namelijk consequenties voor hun werk. De helft van de patiënten meldt zich geheel of gedeeltelijk ziek, een kwart stopt tijdelijk met werken en een kwart gaat minder werken.

Van de patiënten verliest een op de tien zijn baan. Ze worden ontslagen of hun contract niet wordt verlengd. „Dat lijkt een laag percentage, maar dit is onacceptabel hoog", vindt Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK. „Deze mensen worden dubbel benadeeld."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bedrijfsarts moet meer weten van kanker’
Sluiten