Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 24 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

Amersfoort telt al weken af en nu Pasen voorbij is, telt ook de rest van Nederland mee af naar Koningsdag. De stad in het midden van het land kleurt al weken oranje en bedrijven en bewoners zijn druk bezig het de Koning en zijn gezin straks zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Dat is ook wel nodig, van het weer moet het Koningshuis het dit jaar niet hebben. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrij veel wind staat en het nogal buiig wordt. Met maxima van 12 tot 13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten van het land is het bovendien relatief koud, verwacht Weeronline.

Af en toe een bui

Ook tijdens koningsnacht valt er af en toe een bui. Naast een poncho is een trui ook niet overbodig, de temperatuur in de nacht ligt rond 8 graden. Koningsdag start zaterdag wisselend bewolkt en op veel plaatsen droog. In het oosten en noorden kan een deel van de ochtend nog vrij zonnig verlopen, maar vanuit het westen raakt het bewolkt en neemt de kans op regen snel toe.

Vlaggen en vlaggetjes

De binnenstad van Amersfoort, waar de Koning samen met Maxima, Amalia, Alexia en Ariane dit jaar de verjaardag van Willem- Alexander zullen vieren, maakt zich klaar voor het hoog bezoek. Overal in de stad hangen oranje vlaggen, die speciaal voor Koningsdag werden ontworpen. Lantaarnpalen zijn door de gemeente voorzien van vlaggetjes met het voor de festiviteiten gekozen logo, dat alle feestvierenden een wij-gevoel moet geven.

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Ook de Krankeledenstraat ligt op de route
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Kinderkledingwinkel vlakbij de route van de Koning
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Het gezelschap loopt ook langs de Amersfoortse Koppelpoort
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Dit ouder echtpaar uit de binnenstad heeft het Koninklijk huis op de ramen
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Stadhuis
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
De Krommestraat ligt niet op de route maar kleurt wel oranje

Souvenirs

Niet alleen de gemeente maakt zich klaar, ook bewoners én bedrijven in de stad zijn hard aan het werk geweest. Illustrator Tessa Kaizer maakte het kinderboek Oranjekriebels in Amersfoort en de Amersfoortse brouwers van Rock City zorgden voor het witbier Ik, Willem. Nog geen idee wat je aan moet? De Amersfoortse webshop Bubbly maakt allerlei merchandise die je zelf kunt aanpassen. Als je snel bent, ben je nog op tijd.

In de stad zelf wordt de laatste dagen hard gewerkt om alles af te krijgen. Podia op de pleinen waar het hoog bezoek langskomt worden opgebouwd. Vooral op het Eemplein, waar de wandeling van de Koninklijke familie eindigt, vergt wat werk. Het podium dat daar wordt gebruikt, wordt op Koningsnacht gebruikt voor onder andere Diggy Dex, Kraantje Pappie en Joost. Als het Koningsbezoek afgelopen is bestieren onder meer Maan, Jan Smit en John de Bever het podium.

Zelf de Koning feliciteren met zijn verjaardag? Tussen 11:00 en 13:00 uur loopt hij met zijn gezin door de oude binnenstad. De hele route kun je hier vinden.

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Foto: ANP.

Duidelijk een evenement

Bezoekers van de stad kan het overigens niet ontgaan dat er zaterdag een evenement plaatsvindt. Knalgele borden met aanwijzingen moeten bijdragen aan een vlot verloop van het feest en het koninklijk bezoek. De borden geven aan welke straten zijn afgesloten en wanneer, waar geparkeerd kan worden en waar niet en hoe mensen de weg kunnen vinden in het Amersfoortse centrum.

NS hebben erg hun best gedaan om het station van de Kei-stad een vrolijk aanzien te geven. De informatiekiosk heeft de gedaante aangenomen van de Gouden Koets en de automatische schuifdeuren bij de uitgang zijn beplakt met een prins en prinses die elkaar kussen wanneer de deuren dichtgaan. Mensen die met het OV naar Amersfoort komen, kunnen zaterdag gratis gebruik maken van het busvervoer in de stad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag
Sluiten