Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 3 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Altijd de trein halen met woning boven station

Rennen voor de trein doen we allemaal wel eens, maar wat als dat gewoon nooit meer nodig zou zijn? Wat als je boven het station woont.

Bereikbare plekken

Zo’n gek idee is dat nog helemaal niet. Sterker nog, de NS is in gesprek met de vier grote steden om te kijken of het ook echt mogelijk is om boven de spoorstations te bouwen. Hiermee zou het ruimtegebrek in de steden tegen gegaan moeten worden, en moeten bereikbare leefgebieden gecreëerd worden.

„We hebben het over de best bereikbare plekken van de stad, die onbebouwd zijn", zegt Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS. „Bij stations als Amsterdam Sloterdijk, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal is boven de sporen veel ruimte, soms wel twintig voetbalvelden groot. We zien verregaande mogelijkheden om hier woningen, kantoren en publieke ruimte te laten ontstaan. Een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en van de stad."

Niets nieuws

Volgens De Wilde past dit ook bij de wens van werkgevers om weer naar de stad te trekken. „Denk aan het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo, dat net naast Utrecht Centraal opende. Hier is geen parkeerterrein, medewerkers hebben allemaal een NS Businesscard."

In het buitenland is dit overigens niets nieuws. „In New York werd dit ruim honderd jaar geleden al gedaan, waardoor de sporen bij Grand Central Station niet eens meer zichtbaar zijn." De Wilde gelooft dat als de grote steden nu beslissingen nemen, over vier of vijf jaar de schop al in de grond kan. „We kunnen met kleine stappen beginnen. Het hele gebied hoeft niet in één keer vol."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.