Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 12 apr 2019 / 14:06 uur

Agenten vervolgd om doodschieten man met down

Vorig jaar augustus schoten drie Zweedse agenten een 20-jarige man met het syndroom van down dood, omdat ze zijn neppistool aanzagen voor een echt exemplaar. Zij worden daar nu voor vervolgd, melden Zweedse media.

Verstandelijk vermogen van een kind

Het begon allemaal toen de jongen met een speelgoedpistool zijn ouderlijk huis uit liep en getuigen de politie belden. Toen de politie eenmaal aangekomen was, waren ze onder de indruk dat het pistool echt was. Ze vroegen de man het pistool te laten vallen, maar omdat hij het syndroom van down en het verstandelijke vermogen van een 3-jarige had, richtte hij het juist op de agenten.

Uiteindelijk werd de man getroffen door drie schoten, de agenten losten er in totaal wel 25. Het dodelijke schot kreeg hij in zijn rug.

Te veel schoten

De openbaar aanklager heeft besloten dat de agenten niet konden weten dat het om een neppistool ging, maar verwijt hen wel dat er te veel schoten zijn gelost. Zelfs toen de man zich omdraaide, met zijn rug naar de agenten toe, bleven er schoten gelost worden.

Zijn moeder laat weten dat hij alleen het woord ‘mama’ kon zeggen en volgens haar geen vlieg kwaad zou doen. Ook meldden zijn ouders al eerder dat ze niet snappen hoe de agenten niet zagen dat hun zoon het syndroom van down had en niet met een echt pistool rondliep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agenten vervolgd om doodschieten man met down
Sluiten