Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Aangifte Trump niet vrijgegeven door belastingdienst

De belastingaangiften van president Donald Trump zijn niet overgedragen aan het Huis van Afgevaardigden door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Steven Mnuchin, minister van Financiën, liet weten niet mee te kunnen werken aan het verzoek tot is vastgesteld dat de overdracht in lijn is met de wet. De deadline voor de overdracht liep dinsdagavond o 23:00 uur af. Op 6 mei denkt de minister meer duidelijkheid te kunnen geven.

‘Volgende stappen’

Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee Richard Neal heeft gevraagd om Trump’s zakelijke en persoonlijke aangiften van de zes jaar. Wettelijk gezien is Neal als enige lid van het Huis van Afgevaardigden bevoegd om om de aangiften te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen.

Niet geneigd om te overhandigen

Trump beloofde in 2016 bij de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangifte openbaar zou maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan. „De president is duidelijk geweest. Als zijn belastingaangiften niet meer ter controle liggen, zal hij erover nadenken", zei een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens perswoordvoerder Hogan Gidley is hij op dit moment niet geneigd zijn aangifte te overhandigen.

De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.