Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 apr 2019

60.000 handtekeningen afschaffing hondenbelasting

Dinsdag is aan de Tweede kamer een petitie overhandig met 60.000 handtekeningen voor het afschaffen van de hondenbelasting. Volgens Garry Yanover, de initiatiefnemer van de petitie, is deze belasting onrechtvaardig en gebaseerd op willekeur.

Algemene middelen

Dit meldt de NOS. Yanover zegt dat in 201 van de 355 gemeenten hondenbelasting wordt geheven en dat de hoogte van de belasting per gemeente verschillen omdat zij gebaseerd zijn op bedragen die de gemeenten nodig hebben om hun begroting te dichten. Zo ligt de hoogte van de belasting tussen de 15 en 125 euro per jaar.

„Dat geld verdwijnt vervolgens in de algemene middelen en dan door gemeenten overal voor worden gebruikt. Het is een misverstand dat het wordt ingezet voor bijvoorbeeld het opruimen van hondenpoep”, zegt Yanover.

Hulp van Tweede Kamer

Met de petitie hoopt Yanover de gemeenten zover te krijgen dat de hondenbelasting wordt afgeschaft. Hij stelt dat honden niet alleen goed zijn voor de gezondheid van hun baasjes, ze moeten tenslotte worden uitgelaten. Daarbij zijn ze ook goed voor de sociale contacten. „De gemeenschap bespaart hierdoor veel geld op gezondheid.”

Gezien de gemeentewet zijn gemeenten bevoegd de hondenbelasting te heffen. Wil hier verandering inkomen, dan is daarbij hulp van de Tweede Kamer nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
60.000 handtekeningen afschaffing hondenbelasting
Sluiten