Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 apr 2019 / 17:34 uur

200.000 Nederlanders lang aan zware pijnstillers

In Nederland gebruiken ruim 200.000 mensen langdurig verslavende pijnstillers, bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden.  Een onbekend aandeel van de langdurige gebruikers is problematisch verslaafd en zal via verslavingszorg moeten afkicken van pijnstillers zoals oxycodon, waarvoor het aantal uitgeschreven recepten de afgelopen tien jaar verviervoudigde.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer naar de verslaving aan zeer sterke pijnstillers, zogenoemde opioïden in Nederland.

Niet voor langdurig gebruik

In 2017 gebruikten volgens cijfers van Zorgverzekeraars Nederland 218.435 Nederlanders langer dan drie maanden opioïden, waaronder de middelen oxycodon, fentanyl en Tramadol. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal van tien jaar geleden. De pillen zijn volgens experts juist niet bedoeld voor langdurig gebruik.

Alleen bij terminale kankerpatiënten heeft het zin om ze langer dan drie maanden voor te schrijven. Op langere termijn werken deze pijnstillers niet, zegt de Leidse pijnspecialist Albert Dahan tegen de onderzoeksjournalisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
200.000 Nederlanders lang aan zware pijnstillers
Sluiten