Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 5 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Zzp’ers lopen hoger risico op armoede

Zelfstandigen zonder personeel lopen een hoger risico om onder de lage-inkomensgrens te zakken, dan mensen in loondienst of zelfstandigen met personeel. Werknemers met een voltijd dienstverband lopen logischerwijs het minste risico. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor het onderzoek nam het CBS de cijfers van 2017 onder de loep. De statistieken zijn gebaseerd op gegevens van de belastingdienst. Over 2018 zijn de aangiftes uiteraard nog niet gedaan, daarover kan dus nog niets met zekerheid worden gezegd.

Risicogroep

Wie in 2017 als alleenstaande minder dan 1040 euro netto per maand verdiende, valt volgens het CBS binnen de groep met een verhoogd risico op armoede. Voor een alleenstaande met één kind was dit 1380 euro en voor een stel met twee kinderen is het bedrag op 1960 euro gesteld. Hieruit werd duidelijke dat zelfstandigen zonder personeel een verhoogd risico lopen om minder dan dit grensbedrag te verdienen in verhouding tot mensen in vaste dienst of zelfstandigen met personeel.

Iedereen die onder deze grens verdiende, werd meegeteld in de cijfers. Hierbij wordt met opzet niet over ‘armen’ gesproken, maar heeft men het over een ‘verhoogd risico op’. „Op deze grens heb je een verhoogd risico om in armoede te leven, maar er zijn veel meer factoren die bepalen of je rond kan komen”, verklaart CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Werkenden in huishouden met besteedbaar inkomen onder de lage-inkomensgrens
Het percentage zzp'ers dat deel uitmaakt van een huishouden met besteedbaar inkomen onder de lage-inkomensgrens is vele malen hoger dan dat van werkenden in loondienst. Bron: CBS

Armoede subjectief

Of je daadwerkelijk arm bent, hangt bijvoorbeeld ook af van je bestedingspatroon, en het is subjectief. „De één kan prima rondkomen van honderd euro per week, terwijl de ander het daar misschien zelfs geen dag mee redt.” Het maakt natuurlijk ook enorm uit of jij een hoge hypotheek hebt of juist lage woonlasten.

De inkomens van zelfstandigen zijn natuurlijk veel grilliger dan van mensen in loondienst. Zelfstandigen voeren als het om inkomen gaat zowel de top als de onderkant aan. Van Mulligen: „Wanneer je als ondernemer een slecht jaar hebt gehad en daarin verlies leed, kan het nog steeds zo zijn dat jouw onderneming gezond is, doordat je het voorgaande jaar een goede klapper hebt gemaakt.”

Grillig inkomen

Het is dan ook beter om te kijken naar het aandeel van mensen dat langdurig risico op armoede loopt. Hierbij wordt gekeken naar mensen die vier jaar of langer onder de grens verdienen. Dit aandeel (0,6 procent van het totaal aantal werkenden) is sinds 2014 bijna niet veranderd. In 2017 kwam dit neer op 39.000 mensen. Waar slechts 0,4 procent van alle werkenden in loondienst onder de grens vallen, is dit bij zzp’ers 1,9 procent, bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde dus.

De inkomens van zelfstandigen zijn ook gewoon grilliger dan die van mensen in loondienst. Van Mulligen waagt zich wel aan een voorzichtige prognose: „Op basis van de eerste drie kwartalen 2018 ging het wel iets beter dan in 2017, maar was nog geen spectaculaire groei zichtbaar. Wegens de krapte op de arbeidsmarkt wordt in 2019 wel een loongolf verwacht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.