Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Zwaarste middel: enquête naar gaswinning Groningen

De voltallige Tweede Kamer wil dat er een parlementaire enquête komt naar de gaswinning in de Provincie Groningen. Wanneer de enquête wordt gehouden, is nog niet duidelijk. Een parlementaire enquête is het ‘zwaarste middel’ dat het parlement ter beschikking heeft: getuigen zijn verplicht om te verschijnen en staan onder ede.

De overheid sloot jarenlang de ogen voor de risico’s die kleven aan de gaswinning. Die veroorzaakte tal van aardbevingen in het winningsgebied, waardoor duizenden huizen en andere gebouwen beschadigd raakten. Pas vorig jaar besloot het kabinet op termijn helemaal te stoppen met het oppompen van gas in Groningen.

Waarom een enquête?

De Tweede Kamer gaat met de enquête onderzoeken hoe de overheid is omgegaan met de risico’s van de gaswinning in Groningen. Volgens de Kamer is het goed voor het herstel van het vertrouwen van de Groningers in de politiek als er ook publieke verantwoording wordt afgelegd over keuzes die door personen, organisaties en instanties zijn gemaakt.

Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) stelden in december al voor een parlementaire enquête te houden over de gang van zaken. De coalitiepartijen hielden de boot toen nog af omdat zo’n diepgravend onderzoek de aandacht zou kunnen afleiden van de schadeafhandeling en de versterking van onveilige gebouwen in Groningen.

In de tekst van een door alle fracties ondertekende motie staat dat een enquête niet mag leiden tot vertraging in het herstel van de schade of in het tegengaan van risico’s op verdere bevingen en schade. Pas als de schadeafhandeling en de versterking van de meest risicovolle woningen goed op gang zijn gekomen, zal de parlementaire enquête in gang worden gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.