In het nieuws

Zin in overzees avontuur op Ibiza van het noorden?

Rustig, maar vergis je niet. Texel wordt Ibiza van het noorden genoemd!

Foto van 'Iris Hermans'

27 MRT 2019

Texel wil vergrijzing en groeiend personeelstekort tegengaan met de Texel Academy: leren, wonen en werken op het Waddeneiland voor minimaal een jaar. „We hopen natuurlijk dat mensen langer blijven.”

Expeditie Texel

Het klinkt als een modern horecasprookje: gin en bier leren maken bij lokale brouwers, zelf kokkels vangen, op jacht met een professionele jager, ervaring opdoen in een sterrenrestaurant en dat allemaal op een eiland dat bekendstaat om de mooiste stranden en zelfs in de top 10 van de Lonely Planet belandde. Op de Texel Academy wordt het allemaal werkelijkheid voor zo’n veertig deelnemers die volle bak zin hebben in een eilandavontuur én het selectieweekend komende mei a.k.a. Expeditie Texel hebben doorstaan.

Iemand moet het doen

Zo’n 1, 2 miljoen toeristen strijken jaarlijks neer op het populaire Waddeneiland. Ze vormen de grootste inkomstenbron voor de eilanders en zorgen voor veel werkgelegenheid. Maar het groene eiland is aan het vergrijzen en vooral in de horecazaken groeit het personeelstekort. Tijd voor actie, dacht ondernemer Peter Bongaards die Texel weleens Ibiza van het noorden noemt. ,,Het is allesbehalve een saai eiland.” Met een formaat van 7 bij 27 kilometer is Texel ook nog eens zelfvoorzienend. ,,We hebben echt niet alleen maar schapen, maar ook rund en varken, of asperges en gin. Sterker nog: al zouden we zijn afgesloten van de rest van de wereld, we redden ons wel.” Hij houdt er helemaal niet van om op te scheppen, zegt hij bijna verontschuldigend, ,,maar Texel is wel echt uniek.”

Texel, je bent er zo, luidt zijn tweede slogan. Dat heeft hij aan den lijve ondervonden toen hij 25 jaar geleden vanuit Veghel de ‘grote oversteek’ maakte. Zijn intentie was een klein viszaakje over te nemen, maar intussen kan Bongaards dé visspecialist van het eiland worden genoemd met verschillende zaken en 73 man in dienst. Hij levert onder andere aan de Texelse horeca en het is daar waar hij een paar jaar geleden hoorde over het groeiende personeelstekort. Hij is het type aanpakker en samen met een aantal ondernemers richtte hij Stichting Texel Academy op, waarvan hij voorzitter is.

Visondernemer Peter Bongaards is een van de drijvende krachten achter de Texel Academy. Hoe hij Texel noemt? Ibiza van het noorden. Of Texel, je bent er zo.

Pilotgroepje

Het contact met de gemeente en alle ondernemers is meer dan goed, ,,in de breedste zin is het eiland klaar om dit aan te pakken en de nieuwe bewoners voor tenminste een jaar welkom te heten.” Natuurlijk hopen ze allemaal dat ‘de nieuwen’ langer blijven. Dat ze de liefde op het eiland vinden, een gezin gaan stichten en nooit meer weggaan. ,,Ja, dat zou het mooiste zijn”, droomt Bongaards, die hier zelf ook de liefde heeft gevonden, al even weg. ,,Maar we verplichten niemand daartoe, hoor. Laat ze eerst maar eens komen kijken en proeven.” Ze zijn afgelopen jaar gestart met een klein select pilotgroepje bestaande uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Ze hebben dan wel allemaal wat extra begeleiding nodig, maar willen het ook allemaal heel hard. Het is heel gaaf om te zien dat ze voor het diploma gaan en velen hier ook echt willen blijven.” Dit jaar is er een reguliere inschrijving, ,,maar we sluiten niemand uit.”

Je kunt je hier ontplooien. Je hebt baangarantie. De stichting betaalt het inschrijfgeld. Hij somt het bijna staccato op, totdat hij bij de andere redenen om je aan te melden voor de Texel Academy komt. ,,Texel is relaxed. Je kunt de drukte opzoeken, maar de rust is er ook. Het wordt hier’s nachts veel donkerder dan aan vaste wal en het is een veilige omgeving, met de mooiste stranden.” De enthousiaste visondernemer is niet meer te stoppen. ,,Je kunt hier na je werk meteen in de vakantiesfeer komen. Geen stoplichten, geen files en binnen een kwartier zit je met een goudgele rakker met een schuimkraag bij een strandtent. En had ik al gezegd dat we de mooiste stranden hebben?”

Harde werker Parveen

Parveen Sobnath is een van de allereerste studenten aan de Texel Academy en hij begint zijn draai te vinden. ,,Ik woon sowieso nog tweeënhalf jaar op Texel.”

Brownies gemaakt, vis en vlees schoongemaakt, tartaar gesneden: triple check. Hij draait er beide handen niet voor om. ,,Ik heb al veel gedaan vandaag.” Parveen Sobnath is een van de allereerste pilotstudenten van de Texel Academy. Hij heeft even pauze van zijn werk en vertelt over zijn Texelse avontuur. Tot zes maanden geleden had de Terneuzenaar met Hindoestaanse roots nog nooit een stap op het eiland gezet, intussen al wel gauw zo’n twee miljoen. Zijn eerste indruk van Texel? ,,Wel gezellig, ik kreeg meteen het vakantiegevoel.” Maar het is niet zo dat hij lui achterover met een cocktail in zijn hand op een strandstoel plofte. Handen uit de mouwen, verstand op honderd en gaan met die Texelse banaan. Twee dagen per week gaat hij naar school -het ROC-, vier dagen werkt hij bij Boutique Hotel Texel. ,,Ik vond het best wel spannend in het begin, had er geen idee van of ik het kon of het vol zou houden.” Het is namelijk zijn eerste echte baan, ,,ik heb hiervoor een heel ander leven geleid, laat ik het daarop houden.”

Hij heeft het naar zijn zin in de keuken van het hotel en leert elke dag bij. Het gaat zo goed, dat hij na dit jaar niveau drie gaat doen, ,,ik woon dus sowieso nog tweeëneenhalf jaar op Texel.” Helemaal geen straf. Het is niet zo dat hij zich al helemaal thuis voelt, -,,het is toch wel even wennen op zo’n nieuwe plek”-, maar hij gelooft wel dat dat steeds meer gaat komen. De Texelaren vindt hij vriendelijk, ,,ze maken vaak even een praatje en staren me tenminste niet aan, het is niet zo dat er verder heel veel buitenlanders op het eiland wonen.”

Al is Parveen graag op zichzelf, het contact met klasgenoten en collega’s is goed. Het is geen jongen van duizend woorden, maar dat hoeft hier ook niet. Af en toe een drankje na werk, ,,en verder vind ik het fijn om thuis te komen en even niets te hoeven.” Geen afleiding -,,al is er genoeg te doen hier, als je wil”, geen verleiding, wel een mooie opleiding. Het leven is goed,op Texel. ,,Het is gewoon een leuk eiland, maar nu moet ik weer verder, hoor.” Zijn pauze is nu echt voorbij, de pannen en potten roepen weer. Er staat preischotel op het menu.

Over Texel Academy

Met de oprichting van de Texel Academy slaan Texelse ondernemers de handen ineen om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. De werkgevers willen investeren in de arbeidskrachten die het nodig heeft. De Texel Academy biedt leerlingen uit het hele land een bijzondere horecaopleiding en bovendien betaalbare woonruimte en een baangarantie. Op 7 september worden 40 deelnemers die de selectieprocedure (‘Expeditie Texel’) hebben doorstaan, verwelkomd op de campus. Voor de duur van een jaar zijn zij direct onderdeel van de Texelse gemeenschap waar wonen, werken en leren hand in hand gaan.

BEKIJK OOK


Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

Monumentje voor Tanja Groen aan de waterkant van de Maas. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

De politie opent woensdag een graf op het kerkhof aan De Beente in Maastricht na een nieuwe tip in de coldcasezaak Tanja Groen.

De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 1 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse dorp Gronsveld.

Nieuwe informatie


Filefit en -flirts (en appels): zo wordt fileleed je filelifestyle

Yes, file!

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Metro staat stil bij de files, die we steeds meer voor lief nemen en geeft tips hoe je van fileleed je filelifestyle kunt maken.

Je kunt de daling rustig spectaculair noemen, want waar nog geen tien jaar geleden 72 procent van de Nederlanders de files onacceptabel vond, is dat nu nog maar 35 procent, zo blijkt uit het onderzoeksrapport van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Automobilisten berusten zich nu meer in hun filelot, vaak omdat ze weten dat ze toch niet voor een alternatief gaan kiezen. En waarom zou je ook, want eigenlijk zijn files gewoon de situaties bij uitstek om eens ongeremd je zintuigen te prikkelen.

Filefantasie


Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Op treinstations en luchthavens zijn door de autoriteiten koortscontroles ingesteld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar negen. 440 mensen in 13 Chinese provincies en gemeenten zijn besmet met het virus.

China waarschuwt dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Het virus wordt via de luchtwegen overgedragen. „De mogelijkheid van virale mutatie en verdere verspreiding van de ziekte is aanwezig", zei viceminister Li Bin van de Nationale Gezondheidscommissie tijdens een persconferentie.

Chinees nieuwjaar


Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad

Desi Bouterse verschijnt vandaag voor de krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt woensdag voor de Surinaamse krijgsraad. Het is zijn enige kans om zijn veroordeling van 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de decembermoorden, aan te vechten.

De straten rondom de rechtbank in het centrum van Paramaribo zijn als sinds middernacht afgesloten voor publiek. Omdat de meeste scholen, bedrijven en andere instanties in die buurt daardoor slecht of niet bereikbaar zijn, hebben ze hun deuren gesloten. Dat geldt ook voor de Nederlandse ambassade.

Drukte rondom rechtbank


Lees de Metro van 22 januari nu al online

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over de drukte op de bijlesmarkt. De problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. Steeds meer scholieren zoeken hulp.

We besteden aandacht aan de persoonlijke financiën van Nederland. Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?


Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus uit China is voor het eerst ook in de Verenigde Staten vastgesteld. Het virus is volgens de Amerikaanse organisatie voor ziektepreventie (CDC) in Seattle ontdekt bij een reiziger uit China. 

De CDC is vorige week op drie Amerikaanse luchthavens begonnen met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus. De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.


Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

De man had zich enkele uren in een huis verschanst, nadat hij werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft bij een inval in Rosmalen de veroordeelde Joey D. (27) opgepakt. De man had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen, nadat hij dinsdagochtend in hoger beroep werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel.

De verdachte heeft zichzelf volgens de politie ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis.

Eerder vrijgesproken


Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan haar dijbeen zitten snuiven. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Amerikaanse Danielle King begreep niet waarom hond Dave telkens maar aan haar dijbeen bleef snuffelen en krabben. Pas toen ze langs de huisarts ging, besefte ze dat haar hond haar leven had gered. 

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan het dijbeen van King zitten snuffelen, zonder dat ze doorhad wat haar hond daarmee wilde zeggen. „Toen mijn dij begon op te zwellen, dacht ik dat Dave misschien iets op het spoor was en besloot ik naar de huisarts te gaan."

Nachtmerrie


wow
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Coronavirus; reden tot paniek!?

Coronavirus: reden tot paniek?!

Een vrouw verlaat het ziekenhuis in Wuhan, waar eerder iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus.| Credits: AFP / Noel Celis

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Komt er een grote epidemie aan, of valt het allemaal wel mee met het coronavirus? We vroegen het Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat is het coronavirus?

„Coronavirussen zijn virussen die voorkomen bij dieren waarvan we weten dat ze ook op mensen kunnen overspringen. Bekende voorbeelden van coronavirussen zijn MERS en SARS. Nu is er sprake van een nieuw coronavirus, waar we nog weinig vanaf weten. De ziekte die nu is uitgebroken, wordt het nieuwe coronavirus genoemd omdat het er pas net is, en nog geen naam heeft. Toen MERS opkwam, stond die ziekte bekend als het nieuwe coronavirus."


Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

De politie heeft een inval gedaan bij een bestuurder van de verboden pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een onderzoek naar de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn dinsdag twee mannen aangehouden.

In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd aangehouden in het huis van Marthijn U. (47), de voormalige voorzitter van Martijn. Marthijn U. zelf werd niet opgepakt.

In Haarlem is een 75-jarige man opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin
Likeability of2

Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dierenarts uit Texas heeft onlangs een ernstige fout gemaakt. De arts gaf een euthanasiespuitje aan de 8-jarige kat Sophie in plaats van het geplande rabiësvaccin. 

Michelle Olson en haar partner brachten kat Sophie naar de dierenarts in Texas voor een routinecontrole en een rabiësvaccin. Alles leek in orde, totdat het stel ineens door de dierenkliniek werd gebeld met de vraag of zo snel mogelijk wilde komen.

Laatste herinnering


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
Likeability of5

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

5.000 euro


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

De leerachterstand onder scholieren neemt toe en daarmee ook de vraag naar bijles. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. De bijlesmarkt vaart er wel bij.

Niet veel goeds, concludeerden Ludo Jacobs en Tim Bult. Daarom startten zij een nieuw platform: Studentvoorstudent. Jacobs en Bult vinden de bijlesmarkt in zijn huidige vorm oneerlijk: (ouders van) scholieren betalen de hoofdprijs voor bijles, hebben te maken met lange wachttijden en krijgen zomaar een bijlesdocent toegewezen zonder dat er duidelijk is of er sprake van een match is.

Het principe van Studentvoorstudent is vergelijkbaar met dat van Airbnb: je kunt verschillende bijlesdocenten en hun prijzen met elkaar vergelijken. Van tevoren kun je online kennismaken en zo zelf bepalen of diegene past bij jouw wensen. „Als student merkte ik dat er grote vraag is naar goede en eerlijke bijles, met een bijlesgever die bij je past”, aldus Jacobs.


Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zowel Gerrit Jan van D. (67) als Josef B. (58), de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden nog in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald tijdens de eerste inleidende rechtszaak.

De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De advocaat van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

Van D. en B. worden er onder meer van verdacht jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil in vast te hebben gehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. De rechtbank in Assen hield dinsdag een eerste zitting in de omvangrijke strafzaak.


Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen? / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?

Incasso- en gerechtsdeurwaarder organisatie Flanderijn liet onderzoek doen naar de persoonlijke financiën van Nederland. Daaruit blijkt dat 62 procent vindt dat schulden altijd moeten worden afgelost. Daartegenover staat dat de Gemeente Amsterdam in februari de schuld van sommige jongeren overneemt en hier, onder bepaalde voorwaarden, een deel van kwijtscheldt. Tilburg paste dit systeem al eerder in 2018 toe en schetste een veelbelovend vooruitzicht.

Dayenne Tempo (37) uit Amsterdam is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze had eerder geen schulden, maar maakte uit naam van liefde een aantal verkeerde keuzes. „Dat liep niet goed af. Ik keerde terug als een beschadigde vrouw en belandde in een vrouwenopvang. Daarna ontstonden de schulden.” Tempo legt uit dat het gaat om problematische schulden. „Schulden die je niet in twaalf maanden kunt oplossen.”


Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderwijsminister Arie Slob schetst een te rooskleurig beeld van het lerarentekort in het basisonderwijs. Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. 

In een brief aan de minister, lieten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht weten dat de problemen minder groot lijken, omdat de huidige tekorten niet zijn meegenomen in de berekeningen.

Lerarentekort


Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. / Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed zouden een grotere kans hebben op sterfte hebben.

Het is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven, zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen. Maar tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.

Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt. „Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'", stellen de onderzoekers. „De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar." Hoe de hogere sterfte door teveel vitamine B12 precies komt, moet nog verder worden uitgezocht.


De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

Juichend over de finish na een puike prestatie. /Foto's: Alpe d'HuZes

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Vijfduizend mensen hebben zich ingeschreven voor de vijftiende editie van Alpe d’HuZes. Daarmee is de inschrijflimiet voor het jubilerende evenement ruim vier maanden voor de loop- en fietsdag al bereikt, werd dinsdag bekend.

De duizenden deelnemers beklimmen op 4 juni tot maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’HuZes, ook bekend van mooie etappes uit de Tour de France. Dit onder het motto ‘opgeven geen optie’. De fietsers, hardlopers en wandelaars proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Inclusief supporters en vrijwilligers zal het met vijftienduizend mensen op de berg een drukte van belang zijn.

Kankeronderzoek