In het nieuws

Zin in overzees avontuur op Ibiza van het noorden?

Rustig, maar vergis je niet. Texel wordt Ibiza van het noorden genoemd!

Foto van 'Iris Hermans'

27 MRT 2019

Texel wil vergrijzing en groeiend personeelstekort tegengaan met de Texel Academy: leren, wonen en werken op het Waddeneiland voor minimaal een jaar. „We hopen natuurlijk dat mensen langer blijven.”

Expeditie Texel

Het klinkt als een modern horecasprookje: gin en bier leren maken bij lokale brouwers, zelf kokkels vangen, op jacht met een professionele jager, ervaring opdoen in een sterrenrestaurant en dat allemaal op een eiland dat bekendstaat om de mooiste stranden en zelfs in de top 10 van de Lonely Planet belandde. Op de Texel Academy wordt het allemaal werkelijkheid voor zo’n veertig deelnemers die volle bak zin hebben in een eilandavontuur én het selectieweekend komende mei a.k.a. Expeditie Texel hebben doorstaan.

Iemand moet het doen

Zo’n 1, 2 miljoen toeristen strijken jaarlijks neer op het populaire Waddeneiland. Ze vormen de grootste inkomstenbron voor de eilanders en zorgen voor veel werkgelegenheid. Maar het groene eiland is aan het vergrijzen en vooral in de horecazaken groeit het personeelstekort. Tijd voor actie, dacht ondernemer Peter Bongaards die Texel weleens Ibiza van het noorden noemt. ,,Het is allesbehalve een saai eiland.” Met een formaat van 7 bij 27 kilometer is Texel ook nog eens zelfvoorzienend. ,,We hebben echt niet alleen maar schapen, maar ook rund en varken, of asperges en gin. Sterker nog: al zouden we zijn afgesloten van de rest van de wereld, we redden ons wel.” Hij houdt er helemaal niet van om op te scheppen, zegt hij bijna verontschuldigend, ,,maar Texel is wel echt uniek.”

Texel, je bent er zo, luidt zijn tweede slogan. Dat heeft hij aan den lijve ondervonden toen hij 25 jaar geleden vanuit Veghel de ‘grote oversteek’ maakte. Zijn intentie was een klein viszaakje over te nemen, maar intussen kan Bongaards dé visspecialist van het eiland worden genoemd met verschillende zaken en 73 man in dienst. Hij levert onder andere aan de Texelse horeca en het is daar waar hij een paar jaar geleden hoorde over het groeiende personeelstekort. Hij is het type aanpakker en samen met een aantal ondernemers richtte hij Stichting Texel Academy op, waarvan hij voorzitter is.

Visondernemer Peter Bongaards is een van de drijvende krachten achter de Texel Academy. Hoe hij Texel noemt? Ibiza van het noorden. Of Texel, je bent er zo.

Pilotgroepje

Het contact met de gemeente en alle ondernemers is meer dan goed, ,,in de breedste zin is het eiland klaar om dit aan te pakken en de nieuwe bewoners voor tenminste een jaar welkom te heten.” Natuurlijk hopen ze allemaal dat ‘de nieuwen’ langer blijven. Dat ze de liefde op het eiland vinden, een gezin gaan stichten en nooit meer weggaan. ,,Ja, dat zou het mooiste zijn”, droomt Bongaards, die hier zelf ook de liefde heeft gevonden, al even weg. ,,Maar we verplichten niemand daartoe, hoor. Laat ze eerst maar eens komen kijken en proeven.” Ze zijn afgelopen jaar gestart met een klein select pilotgroepje bestaande uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Ze hebben dan wel allemaal wat extra begeleiding nodig, maar willen het ook allemaal heel hard. Het is heel gaaf om te zien dat ze voor het diploma gaan en velen hier ook echt willen blijven.” Dit jaar is er een reguliere inschrijving, ,,maar we sluiten niemand uit.”

Je kunt je hier ontplooien. Je hebt baangarantie. De stichting betaalt het inschrijfgeld. Hij somt het bijna staccato op, totdat hij bij de andere redenen om je aan te melden voor de Texel Academy komt. ,,Texel is relaxed. Je kunt de drukte opzoeken, maar de rust is er ook. Het wordt hier’s nachts veel donkerder dan aan vaste wal en het is een veilige omgeving, met de mooiste stranden.” De enthousiaste visondernemer is niet meer te stoppen. ,,Je kunt hier na je werk meteen in de vakantiesfeer komen. Geen stoplichten, geen files en binnen een kwartier zit je met een goudgele rakker met een schuimkraag bij een strandtent. En had ik al gezegd dat we de mooiste stranden hebben?”

Harde werker Parveen

Parveen Sobnath is een van de allereerste studenten aan de Texel Academy en hij begint zijn draai te vinden. ,,Ik woon sowieso nog tweeënhalf jaar op Texel.”

Brownies gemaakt, vis en vlees schoongemaakt, tartaar gesneden: triple check. Hij draait er beide handen niet voor om. ,,Ik heb al veel gedaan vandaag.” Parveen Sobnath is een van de allereerste pilotstudenten van de Texel Academy. Hij heeft even pauze van zijn werk en vertelt over zijn Texelse avontuur. Tot zes maanden geleden had de Terneuzenaar met Hindoestaanse roots nog nooit een stap op het eiland gezet, intussen al wel gauw zo’n twee miljoen. Zijn eerste indruk van Texel? ,,Wel gezellig, ik kreeg meteen het vakantiegevoel.” Maar het is niet zo dat hij lui achterover met een cocktail in zijn hand op een strandstoel plofte. Handen uit de mouwen, verstand op honderd en gaan met die Texelse banaan. Twee dagen per week gaat hij naar school -het ROC-, vier dagen werkt hij bij Boutique Hotel Texel. ,,Ik vond het best wel spannend in het begin, had er geen idee van of ik het kon of het vol zou houden.” Het is namelijk zijn eerste echte baan, ,,ik heb hiervoor een heel ander leven geleid, laat ik het daarop houden.”

Hij heeft het naar zijn zin in de keuken van het hotel en leert elke dag bij. Het gaat zo goed, dat hij na dit jaar niveau drie gaat doen, ,,ik woon dus sowieso nog tweeëneenhalf jaar op Texel.” Helemaal geen straf. Het is niet zo dat hij zich al helemaal thuis voelt, -,,het is toch wel even wennen op zo’n nieuwe plek”-, maar hij gelooft wel dat dat steeds meer gaat komen. De Texelaren vindt hij vriendelijk, ,,ze maken vaak even een praatje en staren me tenminste niet aan, het is niet zo dat er verder heel veel buitenlanders op het eiland wonen.”

Al is Parveen graag op zichzelf, het contact met klasgenoten en collega’s is goed. Het is geen jongen van duizend woorden, maar dat hoeft hier ook niet. Af en toe een drankje na werk, ,,en verder vind ik het fijn om thuis te komen en even niets te hoeven.” Geen afleiding -,,al is er genoeg te doen hier, als je wil”, geen verleiding, wel een mooie opleiding. Het leven is goed,op Texel. ,,Het is gewoon een leuk eiland, maar nu moet ik weer verder, hoor.” Zijn pauze is nu echt voorbij, de pannen en potten roepen weer. Er staat preischotel op het menu.

Over Texel Academy

Met de oprichting van de Texel Academy slaan Texelse ondernemers de handen ineen om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. De werkgevers willen investeren in de arbeidskrachten die het nodig heeft. De Texel Academy biedt leerlingen uit het hele land een bijzondere horecaopleiding en bovendien betaalbare woonruimte en een baangarantie. Op 7 september worden 40 deelnemers die de selectieprocedure (‘Expeditie Texel’) hebben doorstaan, verwelkomd op de campus. Voor de duur van een jaar zijn zij direct onderdeel van de Texelse gemeenschap waar wonen, werken en leren hand in hand gaan.

BEKIJK OOK


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 MIN

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

30 MIN

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

1 UUR

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:09

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening


Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:05

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten. De IGJ is nagegaan of ook andere groothandels vervalste flacons hadden. Dat bleek niet zo te zijn.

Flacons of geneesmiddelen vervalst


Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto van verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Een verdrietige foto van een verdronken vader en zijn dochtertje die met hun gezicht naar beneden in het lage water bij de oever van de rivier Rio Grande liggen, schokt veel mensen in de Verenigde Staten. Het debat over de migrantenstroom bij de Mexicaanse grens is door de foto weer opgelaaid.

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. /ANP

Via de rivier naar Amerika


Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte. /Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Heb je in de nacht van maandag op dinsdag lekker geplakt en gezweet? Dat is zo gek nog niet. De temperatuur is tijdens deze nacht niet onder de 19,5 graden in De Bilt uitgekomen. Dat betekent een nieuw nachtelijk warmterecord voor juni, meldt Weeronline. Het oude record dateert uit 1947, destijds werd het in De Bilt niet koeler dan 19,4 graden.

Dat het record nu pas bevestigd kan worden, komt doordat de minimumtemperatuur in de zomer tussen 02.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 02.00 uur wordt gemeten. Die meetmethode zorgt er ook voor dat een bijzonder warme nacht die wordt gevolgd door een koelere avond toch niet de boeken in gaat.

Warme plekken


Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:05

Het is oppassen geblazen: het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Overal in Nederland is sprake van een sterke toename.

Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet het geval was. Dat blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat naar rupsen heeft gezocht in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam. De telling is representatief voor heel Nederland, zegt bioloog Arnold van Vliet van het centrum.

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Eikenprocessierupsen. / ANP


Iran: Sancties VS betekenen einde diplomatie

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:49

Het Iranese ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de nieuwe financiële sancties vanuit de Verenigde Staten de diplomatieke banden tussen de twee landen voorgoed onmogelijk zullen maken.

„Het opleggen van nutteloze sancties aan de Iraanse hoogste leider is de permanente sluiting van de weg van de diplomatie", aldus de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi in een tweet. „De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor de handhaving van de wereldvrede en -veiligheid."

De hoogste geestelijk leider