Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Wilders is duidelijk: Grapperhaus moet opstappen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij.

Strafblad van hier tot Tokio

De man had „een strafblad van hier tot Tokio”, onderstreept Wilders. Politiek verantwoordelijke Grapperhaus moet daarom „zijn biezen pakken”.

Wilders liet weten een motie van wantrouwen tegen Grapperhaus te zullen indienen als de hij de kans daartoe krijgt. De PVV-leider wil een debat over de aanslag van maandag. De Tweede Kamer heeft daarover nog niet beslist.

De minister kreeg tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer sowieso veel kritiek te verwerken van vrijwel alle fractievoorzitters. Vooral dat tijdens de persconferentie op maandag van Grapperhaus en premier Mark Rutte de suggestie wekten dat het wel eens een terroristische aanslag zou kunnen zijn, is bij velen verkeerd gevallen.

Volle verantwoordelijkheid

Het kabinet gaat zijn volle verantwoordelijkheid afleggen over de schietpartij in Utrecht maandag. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dat toe, maar benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte" wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de Kamer naar eigen zeggen niet bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.