In het nieuws

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

Wielrenner Bas fietst langs alle Eredivisiestadions

Bas Tietema: wielrenner in de Johan Cruijff Arena.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2019

Van PEC Zwolle tot Ajax, 1500 kilometer trappen. Die route legt Bas Tietema vanaf zondag in een week tijd af voor het Fonds Gehandicaptensport.

Okay, hij is wielrenner. Maar dan nog. Bas Tietema (24) begint zondag in het voetbalstadion van PEC Zwolle aan de Als1team Challenge. Zo vraagt hij als ambassadeur aandacht en hoopt hij veel geld binnen te halen voor het Fonds Gehandicaptensport. Omdat hij ziet wat sporten betekent voor zijn zusje Iris (19) die het Syndroom van Down heeft, gaat hij de uitdaging aan: 1500 kilometer fietsen in zeven dagen en onderweg alle achttien Eredivisiestadions aan doen.

Parijs-Roubaix

Wat is je status als wielrenner op dit moment?

Ik rijd als semiprof in de Topcompetitie, de hoogste landelijke wielercompetitie. Eigenlijk was ik voetballer bij PEC Zwolle, maar na een afgescheurde kruisband ben ik gaan wielrennen. Dat ging goed. Ik won snel wedstrijden en belandde bij de BMC beloftenploeg. Mijn derde plaats in de belofteneditie van Parijs-Roubaix was een superstart. Door gezondheidsklachten heb ik wat stapjes teruggezet, maar ik ben nu weer lekker bezig.

De Matthijs van Nieuwkerk-vraag: wat zat je, waar was je, wat dacht je toen je de Als1team Challenge besloot te doen?

In mijn BMC-tijd werd ik al gevraagd om ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport te worden. Iedereen heeft wel binding met een bepaald doel. Door mijn zusje en de passie voor wielrennen vond ik mijn doel al snel. Ambassadeur zijn vind ik mooi, maar ik wil wel echt iets doen. Ik heb clinics gegeven en ben actief op het bureau van het Fonds. Met collega’s was ik bezig aan de collecteweek en toen bedachten we het evenement met wielrennen. We tekenden het logo van het fonds op een landkaart en zagen dat de voetbalstadions min of meer op de route lagen. Voetbal is de grootste sport, ook op het gebied van G-sporten. Wielrennen en voetbal zijn we gaan koppelen. Het begon met promotievideo in Johan Cruijff Arena. Dat was een kickstart, waarna alle clubs gingen meedoen. De ene club geeft de alleen de locatie, andere clubs regelen van alles tot fondsenwerving aan toe. Helemaal top.

Een belevenis

Wat doet jouw zusje Iris voor sporten?

Dansen en gym.

Wat betekent sporten voor haar?

Vooral plezier. Altijd als zij aan wedstrijden en trainingen meedoet, is het voor haar een belevenis. Buiten dat is ze hartstikke fit. Voor haar leven is het belangrijk, ze beleeft heel veel vreugde aan sporten.

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

Bas met zijn zusje Iris.

En voor haar en anderen ga je ‘even’ 1500 kilometer fietsen…

Ach, elke dag ruim 200 kilometer. Kom maar op, haha.

Zwaar wordt het wel

Zie je er tegenop?

Nee, niet echt. We hebben hard gewerkt in de voorbereiding. Daar beleef ik veel plezier aan. Met een klein team zijn we begonnen, maar de beleving is en wordt groot. Ik kijk er naar uit, maar zwaar wordt het wel. Zeker als ik een dag alleen maar tegenwind heb. De weersvoorspellingen zijn echter goed. Dat is prachtig voor het evenement en de mensen die willen aansluiten en meefietsen. Daarvoor kun je je nog aanmelden op Als1team.nl.

Wat is het verhaal achter je stempelkaart?

We hebben een stempelkaart met de stadions ontworpen. Alle sporten en handicaps worden onderweg in het zonnetje gezet. Allerlei sporters zullen in en bij de stadions over hun sport vertellen en mij de nodige stempels geven.

Wanneer is je Als1team Challenge geslaagd?

Ik bekijk het tweeledig. Ik vind het mooi dat we de gehandicaptensport op de kaart kunnen zetten en een extra boost kunnen geven. Ik hoop dat iedereen fantastische dagen beleeft, van vrijwilligers, lokale sporters tot aan de mensen die meedoen. En qua opbrengst? De donaties overtreffen de verwachtingen al, maar een doel of indicatie over wanneer het geslaagd is heb ik niet.

Finish je weer in Zwolle zaterdag?

Nee, ik kom aan in de Johan Cruijff Arena. Het logo dat ik fiets moet wel kloppen hè? En het kantoor van het fonds is in Amstelveen, dus eigenlijk fiets ik naar huis.

Blij met Bas

Jiske Griffioen is werkzaam bij het Fonds Gehandicaptensport. Zelf was zij een succesvol rolstoeltennisster met een goed gevulde erelijst: twee maal goud tijdens de Paralympische Zomerspelen 2016 in Rio en zilver in 2008 in Beijing met Esther Vergeer. In het enkelspel won zij de grand slams Australian Open (2x), Wimbledon en Roland Garros.

Wat vind je van de actie van Bas?

Het Fonds is superblij met zo’n ambassadeur. Bas heeft het vrij druk, maar hij wil meer betekenen en denkt dat hij als ambassadeur meer kan doen. Toen zijn we op het idee van de fietstocht gekomen. Hij roept dan meteen: gaan we doen!

Belemmeringen en drempels

Wat is het belang van de actie voor de gehandicaptensport?

Het belang is dat we verhalen over gehandicaptensport kunnen delen en onder de aandacht van de Nederlandse bevolking brengen. Die gaan ook over belemmeringen en drempels en waarom ons werk dus noodzakelijk is. Verder gaat het om een stukje fondswerving. Wat we heel erg hopen is dat iedereen een leuke dag of week heeft en dat volgend jaar een tweede editie mogelijk is.

Heeft de actieweek een doel, bijvoorbeeld een streefbedrag?

Eigenlijk gaat het meer om de aandacht en het leuke event. We hopen een mooi bedrag op te halen, maar de eerste keer is dat moeilijk in te schatten. We maken amper kosten gelukkig, heel veel mensen werken belangeloos mee. Dus elke donatie gaat naar het goede doel.

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

De route die Bas gaat afleggen.

Actie steunen

Bekende Nederlanders fietsen met Bas Tietema mee om zijn actie te steunen. Onder anderen schaatser Koen Verweij, acteur en presentator Eric Corton, hockeyer Bob de Voogd, tv- en radiopresentator Herman van der Zandt, handbiker Jetze Plat en journalist Frits Barend fietsen een etappe mee. In de aanloop naar de Challenge hebben onder meer wereldkampioen baanwielrennen Kirsten Wild en hockeyer Robbert Kemperman promotiefilmpjes voor de ‘actiefietser’ gemaakt. Deze zijn te vinden op het Tietema’s Youtube-kanaal.

Iedereen kan deze actieweek ‘als één team’ achter de gehandicaptensport gaan staan. Aansluiten kan op verschillende manieren: meefietsen, een eigen actie starten of een donatie geven. Meer info vind je op www.als1team.nl.


Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

5 MIN

De twee mannen die verdacht zijn in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende maanden in voorarrest. Hoofdverdachte Gerrit Jan van D. weigert mee te werken aan onderzoek. 

Maandag vond een tussentijdse zitting plaats in de rechtbank in Assen, waarbij enkel de rechters en officier van justitie fysiek in de rechtszaal aanwezig waren. De verdachten en hun advocaten werden via een videoverbinding bij de zaak betrokken.

Hoofdverdachte Van D., die door een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt, kon de zaak volgens zijn advocaat Snorn om die reden niet volgen. Snorn gaf tijdens de zitting te kennen dat zijn cliënt niet wil meewerken aan neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Omdat Van D. door de hersenbloeding niet kan praten, heeft het Openbaar Ministerie hem nog niet kunnen verhoren.


Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal mensen dat in de afgelopen 24 uur in Nederland is overleden aan het coronavirus is gestegen met 101, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het dodental staat op 1867.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat er 260 nieuwe ziekenhuisopnamen zijn sinds zondag. Toen waren dat er 253, zaterdag nog 336. Het totaal aantal mensen dat in Nederland in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is 7135.

Zondag werden er 115 nieuwe sterfgevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 164. In Nederland hebben er 18.803 mensen positief getest op corona.


Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Een kind in een Grieks vluchtelingenkamp met mondmasker. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de situatie van vluchtelingen wereldwijd die te maken krijgen met de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Veel vluchtelingenkampen zijn namelijk overvol en beschikken niet over voldoende sanitaire voorzieningen om een uitbraak van het virus tegen te gaan. Volgens Oxfam is er gemiddeld 1 watertappunt per 250 mensen voorhanden. Ook de norm van anderhalve meter afstand bewaren is in een overvol kamp onmogelijk.

Catastrofe


Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?

Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders.

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden. Wie rustig in het zonnetje in de tuin zat, kon vooral de hele zondag het geluid van motoren horen.

De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.


Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Lege straten in Marokkko. Nederlanders die willen terugkeren naar eigen land, zitten vast. | Foto: Getty Images / Jalal Morchidi

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Honderden Nederlanders die vastzitten in Marokko doen een noodoproep aan de Nederlandse regering.

„Met een paar honderd Nederlanders zitten wij muurvast in Marokko, zonder enig vooruitzicht", schrijven zij in een open brief, die is opgesteld in het Nederlands, Frans en Arabisch. Dat meldt Het Parool.

Hoogzwangere vrouwen


Grote kans op natte paasdagen

Grote kans op natte paasdagen

Donkere wolken boven Nederland worden vooral Eerste Paasdag verwacht. | Foto: ANP / Rob Engelaar

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 10:28

De week voor Pasen verloopt over het algemeen droog met veel zon, maar juist tijdens het Paasweekend neemt de kans op buien toe.

We zitten met z'n allen door thuis werken en online lessen veel binnen, maar bij een frisse neus kun je hele werkweek rekenen op temperaturen van 17 tot 23 graden. Tijdens de Paasdagen wordt het gemiddeld een graad of 16 en zacht voor de tijd van het jaar (gebruikelijk is het half april 11 tot 14 graden), meldt Weeronline.nl. Goede Vrijdag schijnt de zon flink. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft droog.

Grote kans op natte paasdagen

Paaseieren kun je maar beter binnen verstoppen. | Foto: ANP / Rob Engelaar


Blinden vragen hulp bij afstand bewaren

Blinden vragen hulp bij afstand bewaren

Voor blinde en slechtziende mensen gaat afstand bewaren niet vanzelf. | Foto: ANP / Robert Vos

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 10:15

Blinde mensen doen hun best om net als iedereen netjes afstand te bewaren, maar ze vragen om een beetje steun.

1,5 meter afstand houden van elkaar: we doen het in Nederland wegens het coronavirus allemaal zo goed als mogelijk, maar voor blinde en slechtziende mensen gaat dit niet vanzelf. De Oogvereniging deed daarom maandagochtend een oproep: „Ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren.

Mensen met een visuele beperking kunnen zelf niet inschatten op welke afstand iemand hen passeert. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: „Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen.”


Johnson regeert door vanuit ziekenhuis, veel steun (maar ook gejuich)

Johnson regeert door vanuit ziekenhuis, veel steun (maar ook gejuich)

Boris Johnson is zondag opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus. | Foto: Getty Images / Ray Tang

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 09:29

De Britse premier Boris Johnson blijft leiding geven aan zijn regering, ook al ligt hij in het ziekenhuis. Zondag werd hij opgenomen vanwege het coronavirus.

Volgens een woordvoerder van Downing Street wordt Johnson extra getest omdat hij „hardnekkige symptomen" blijft houden. Tien dagen geleden was al bekend dat Johnson positief had getest op het virus. Hij is voor zover bekend de eerste regeringsleider die vanwege het virus is opgenomen in het ziekenhuis.

De ziekenhuisopname is een voorzorgsmaatregel die volgt op het doktersadvies, aldus de woordvoerder. Johnson heeft onder meer hoge koorts die nog niet lijkt weg te gaan. Vrijdag sprak hij de Britten al toe in een videoboodschap over zijn persoonlijke situatie. „Hoewel ik me beter voel en zeven dagen in isolatie heb gezeten, heb ik nog steeds verhoging", zei Johnson toen.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Paasviering scholen gaat online door

Paasviering scholen gaat online door

Een paasontbijt en -viering zoals deze, eerder in Zoetermeer, zit er dit jaar niet in. | Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:22

De paasvieringen die veel scholen gewoonlijk organiseren kunnen vanwege het coronavirus niet doorgaan. Om leerlingen in deze tijd toch te inspireren met het paasverhaal kunnen zij donderdag een online paasviering volgen.

Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus en uitgeverij Kwintessens maken deze landelijk beschikbaar.

Via start.verus.nl is op Witte Donderdag voor basisscholen om 09.30 uur en voor middelbare scholen om 10.30 uur een viering van 20 minuten georganiseerd. „Want tja", zo meldt de vereniging, „alles staat op z'n kop."


Virus vastgesteld bij hoestende tijger New York

Virus vastgesteld bij hoestende tijger in New York

Een Maleise tijger, niet de zieke tijger uit de VS. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:37

Een tijger in de Bronx Zoo in New York is positief getest op het coronavirus. Voor zover bekend is het voor het eerst dat het longvirus is vastgesteld bij een tijger, zei een woordvoerder van de dierentuin in de Verenigde Staten zondag.

Nadia, de 4-jarige Maleise tijger, had een droge hoest. „We hebben de kat uit overdreven voorzichtigheid getest", laat The Wildlife Conservation Society (WCS), dat de dierentuin beheert, in een verklaring weten.

Herstel verwacht


Italiaanse kunstenaar geeft oude beelden mondkapjes

Italiaanse kunstenaar geeft oude beelden mondkapjes

Iemand maakt een foto van een beeld in Villa Borghese | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Italië is men inmiddels al een paar weken in strenge quarantaine door het coronavirus. Vlak voor mensen de deur niet meer uit mochten, maakte fotograaf Federico Pestilli nog een bijzonder project.

De Italiaan fotografeerde namelijk de beelden van historische figuren in de Villa Borghese. Het zijn niet zomaar foto’s: de prominente figuren dragen allemaal een mondkapje. Zowel de stenen variant van Julius Caesar als Michelangelo en Dante proberen zichzelf tegen het virus te beschermen.


Verzekeraars schieten zorgaanbieders te hulp

Verzekeraars schieten zorgaanbieders te hulp

Tandartsen zijn blij met de steun | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland, de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet.

Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven opbrengen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. De zorgverzekeraars willen op die manier garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben.

1 mei in werking


Coronadoden in Frankrijk en Italië gedaald

Coronadoden in Frankrijk en Italië gedaald

In Italië en Frankrijk dalen ook de sterfgevallen door corona | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Eerder op de zondag werd al bekend dat het aantal coronadoden in België en Spanje is gedaald. Dat is nu ook het geval voor Frankrijk en Italië.

Het aantal gemelde doden in Frankrijk als gevolg van het coronavirus is zondag voor de tweede dag op rij gedaald. De autoriteiten meldden 357 nieuwe sterfgevallen.

Zaterdag ging het nog om een stijging van 441 doden, terwijl dat er vrijdag nog 588 waren. In Frankrijk stierven vooralsnog 8078 mensen door het coronavirus. Meer dan 90.000 raakten besmet.


India brandt negen minuten kaarsen om coronavirus

India brandt negen minuten kaarsen om coronavirus

Miljoenen mensen staken in India kaarsen aan 'om de coronaduisternis te trotseren' | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In India zijn zondagavond miljoenen mensen op de stoep of het balkon gaan staan met kaarsen of andere lichtjes. De mensen die naar buiten kwamen, deden hun lichten in huis massaal uit.

Daarmee gaven zij gehoor aan de oproep van de Indiase premier Narendra Modi om „de duisternis van de coronacrisis te trotseren".

Negen minuten


Neurowetenschapper: Hamsteren normale reactie van ons brein

Neurowetenschapper: Hamsteren normale reactie van ons brein

Willen hamsteren is normaal, het daadwerkelijk doen is niet nodig | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heel wat mensen hebben de afgelopen weken hun voorraadkasten volgestopt met kilometers toiletpapier, stapels conserven en genoeg afbakbroodjes om de komende maanden elke dag een paasontbijt te houden. Het hamsteren bij een pandemie blijkt helemaal niet zo vreemd.

Stephanie Preston is neurowetenschapper en psychologie professor aan de University of Michigan. In een artikel op The Conversation legt ze uit waarom we allemaal nét even wat meer inslaan tijdens ons supermarktbezoek dan anders. „Dit gedrag is normaal en te verwachten”, schrijft ze. „Ons brein is door de evolutie zo bedraad, dat we ons zo gedragen.”

Het is overigens niet zomaar normaal gedrag, het is pas gewoon als de bronnen van onze eerste levensbehoeften lijken op te drogen. Wanneer je bijvoorbeeld op sociale media of tv ziet dat toiletpapier overal is uitverkocht. Maar ook in het normale leven hamsteren we. Een beetje, althans. „Denk aan een extra blik bonen in de kast, spaargeld en chocola die je voor de kinderen hebt verstopt. Ook dat is in zekere zin hamsteren.”


Rechtszaak om auteursrechten dreigt voor TikTok

Rechtszaak om auteursrechten dreigt voor TikTok

Met de app TikTok kunnen gebruikers video's met popmuziek eronder opnemen | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De makers van de app TikTok krijgen misschien een flink vervelende rechtszaak aan de broek. Verschillende grote bedrijven uit de muziek willen het Chinese bedrijf namelijk aanklagen voor het schenden van auteursrechten.

Via de wereldwijd razend populaire app kunnen gebruikers korte video’s maken met muziek erachter. Je kunt onder andere de muziek van je favoriete artiest playbacken, er een dansje op bedenken of het als omlijsting voor een sketch gebruiken. Volgens meerdere grote platenmaatschappijen, hebben de eigenaren van TikTok daar alleen niet de juiste rechten voor.

Tegen de Financial Times zeggen vier mensen dat die bedrijven de eigenaar van TikTok willen aanklagen. Onder andere David Israelite, ceo van de National Music Publishers Association noemt het „geen onwaarschijnlijke vervolgstap in de toekomst”. Hij schat dat meer dan 50 procent van de muziek die op TikTok wordt gepubliceerd, niet de juiste licentie heeft.


Bokser levert helft miljoenengage in voor medische hulp

Bokser levert helft miljoenengage in voor medische hulp

Kubrat Pulev (rechts) en zijn tegenstander Anthony Joshua (links) | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wanneer je werk stil komt te liggen, kan het financieel best spannend worden. Niet voor de Bulgaarse profbokser Kubrat Pulev. Hij staat de helft van zijn miljoenengage af voor medische hulp.

De Bulgaarse profbokser stelt een miljoenenbedrag beschikbaar voor de strijd tegen het dodelijke coronavirus. „Ik sta de helft van mijn gage af die ik voor mijn titelgevecht tegen Anthony Joshua ontvang. Dat geld doneer ik aan de onvermoeibare helden die tegen het duivelse virus vechten. Daarmee kunnen de artsen, de verplegers en de ziekenhuizen de vereiste medische hulpmiddelen aanschaffen om de strijd te winnen."

Wedstrijd uitgesteld


Niet alleen een warm weekend, het blijft lekker weer

Niet alleen een warm weekend, het blijft lekker weer

Stukje fietsen of wandelen in de zon? Houd altijd anderhalve meter afstand | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zonaabidders konden deze zondag hun lol op, het was namelijk flink warm. Zo warm, dat het zoveelste weerrecord van 2020 is gebroken.

In De Bilt werd de temperatuur van 19,5 graden gemeten. Daarmee verslaat deze 5 april het eerdere record van 19,4 graden. Het heeft overigens wel even geduurd voordat dit record werd gebroken. In 1957 werd de tot nu toe warmste 5 april ooit gemeten, meldt Weeronline.

Records