In het nieuws

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

Wielrenner Bas fietst langs alle Eredivisiestadions

Bas Tietema: wielrenner in de Johan Cruijff Arena.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2019

Van PEC Zwolle tot Ajax, 1500 kilometer trappen. Die route legt Bas Tietema vanaf zondag in een week tijd af voor het Fonds Gehandicaptensport.

Okay, hij is wielrenner. Maar dan nog. Bas Tietema (24) begint zondag in het voetbalstadion van PEC Zwolle aan de Als1team Challenge. Zo vraagt hij als ambassadeur aandacht en hoopt hij veel geld binnen te halen voor het Fonds Gehandicaptensport. Omdat hij ziet wat sporten betekent voor zijn zusje Iris (19) die het Syndroom van Down heeft, gaat hij de uitdaging aan: 1500 kilometer fietsen in zeven dagen en onderweg alle achttien Eredivisiestadions aan doen.

Parijs-Roubaix

Wat is je status als wielrenner op dit moment?

Ik rijd als semiprof in de Topcompetitie, de hoogste landelijke wielercompetitie. Eigenlijk was ik voetballer bij PEC Zwolle, maar na een afgescheurde kruisband ben ik gaan wielrennen. Dat ging goed. Ik won snel wedstrijden en belandde bij de BMC beloftenploeg. Mijn derde plaats in de belofteneditie van Parijs-Roubaix was een superstart. Door gezondheidsklachten heb ik wat stapjes teruggezet, maar ik ben nu weer lekker bezig.

De Matthijs van Nieuwkerk-vraag: wat zat je, waar was je, wat dacht je toen je de Als1team Challenge besloot te doen?

In mijn BMC-tijd werd ik al gevraagd om ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport te worden. Iedereen heeft wel binding met een bepaald doel. Door mijn zusje en de passie voor wielrennen vond ik mijn doel al snel. Ambassadeur zijn vind ik mooi, maar ik wil wel echt iets doen. Ik heb clinics gegeven en ben actief op het bureau van het Fonds. Met collega’s was ik bezig aan de collecteweek en toen bedachten we het evenement met wielrennen. We tekenden het logo van het fonds op een landkaart en zagen dat de voetbalstadions min of meer op de route lagen. Voetbal is de grootste sport, ook op het gebied van G-sporten. Wielrennen en voetbal zijn we gaan koppelen. Het begon met promotievideo in Johan Cruijff Arena. Dat was een kickstart, waarna alle clubs gingen meedoen. De ene club geeft de alleen de locatie, andere clubs regelen van alles tot fondsenwerving aan toe. Helemaal top.

Een belevenis

Wat doet jouw zusje Iris voor sporten?

Dansen en gym.

Wat betekent sporten voor haar?

Vooral plezier. Altijd als zij aan wedstrijden en trainingen meedoet, is het voor haar een belevenis. Buiten dat is ze hartstikke fit. Voor haar leven is het belangrijk, ze beleeft heel veel vreugde aan sporten.

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

Bas met zijn zusje Iris.

En voor haar en anderen ga je ‘even’ 1500 kilometer fietsen…

Ach, elke dag ruim 200 kilometer. Kom maar op, haha.

Zwaar wordt het wel

Zie je er tegenop?

Nee, niet echt. We hebben hard gewerkt in de voorbereiding. Daar beleef ik veel plezier aan. Met een klein team zijn we begonnen, maar de beleving is en wordt groot. Ik kijk er naar uit, maar zwaar wordt het wel. Zeker als ik een dag alleen maar tegenwind heb. De weersvoorspellingen zijn echter goed. Dat is prachtig voor het evenement en de mensen die willen aansluiten en meefietsen. Daarvoor kun je je nog aanmelden op Als1team.nl.

Wat is het verhaal achter je stempelkaart?

We hebben een stempelkaart met de stadions ontworpen. Alle sporten en handicaps worden onderweg in het zonnetje gezet. Allerlei sporters zullen in en bij de stadions over hun sport vertellen en mij de nodige stempels geven.

Wanneer is je Als1team Challenge geslaagd?

Ik bekijk het tweeledig. Ik vind het mooi dat we de gehandicaptensport op de kaart kunnen zetten en een extra boost kunnen geven. Ik hoop dat iedereen fantastische dagen beleeft, van vrijwilligers, lokale sporters tot aan de mensen die meedoen. En qua opbrengst? De donaties overtreffen de verwachtingen al, maar een doel of indicatie over wanneer het geslaagd is heb ik niet.

Finish je weer in Zwolle zaterdag?

Nee, ik kom aan in de Johan Cruijff Arena. Het logo dat ik fiets moet wel kloppen hè? En het kantoor van het fonds is in Amstelveen, dus eigenlijk fiets ik naar huis.

Blij met Bas

Jiske Griffioen is werkzaam bij het Fonds Gehandicaptensport. Zelf was zij een succesvol rolstoeltennisster met een goed gevulde erelijst: twee maal goud tijdens de Paralympische Zomerspelen 2016 in Rio en zilver in 2008 in Beijing met Esther Vergeer. In het enkelspel won zij de grand slams Australian Open (2x), Wimbledon en Roland Garros.

Wat vind je van de actie van Bas?

Het Fonds is superblij met zo’n ambassadeur. Bas heeft het vrij druk, maar hij wil meer betekenen en denkt dat hij als ambassadeur meer kan doen. Toen zijn we op het idee van de fietstocht gekomen. Hij roept dan meteen: gaan we doen!

Belemmeringen en drempels

Wat is het belang van de actie voor de gehandicaptensport?

Het belang is dat we verhalen over gehandicaptensport kunnen delen en onder de aandacht van de Nederlandse bevolking brengen. Die gaan ook over belemmeringen en drempels en waarom ons werk dus noodzakelijk is. Verder gaat het om een stukje fondswerving. Wat we heel erg hopen is dat iedereen een leuke dag of week heeft en dat volgend jaar een tweede editie mogelijk is.

Heeft de actieweek een doel, bijvoorbeeld een streefbedrag?

Eigenlijk gaat het meer om de aandacht en het leuke event. We hopen een mooi bedrag op te halen, maar de eerste keer is dat moeilijk in te schatten. We maken amper kosten gelukkig, heel veel mensen werken belangeloos mee. Dus elke donatie gaat naar het goede doel.

Wielrenner Bas fietst ‘even’ langs alle Eredivisiestadions

De route die Bas gaat afleggen.

Actie steunen

Bekende Nederlanders fietsen met Bas Tietema mee om zijn actie te steunen. Onder anderen schaatser Koen Verweij, acteur en presentator Eric Corton, hockeyer Bob de Voogd, tv- en radiopresentator Herman van der Zandt, handbiker Jetze Plat en journalist Frits Barend fietsen een etappe mee. In de aanloop naar de Challenge hebben onder meer wereldkampioen baanwielrennen Kirsten Wild en hockeyer Robbert Kemperman promotiefilmpjes voor de ‘actiefietser’ gemaakt. Deze zijn te vinden op het Tietema’s Youtube-kanaal.

Iedereen kan deze actieweek ‘als één team’ achter de gehandicaptensport gaan staan. Aansluiten kan op verschillende manieren: meefietsen, een eigen actie starten of een donatie geven. Meer info vind je op www.als1team.nl.


Niet genoeg controle op voedselveiligheid

Gerookte zalm was één van de oorzaken van de salmonella / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De vakantie is in zicht en als je naar een tropisch oord vertrekt, moet je toch altijd even denken aan de voedselveiligheid. In Nederland blijkt dat niet anders: de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in ons land schiet tekort.

Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.

Vooral bekende risico's


Controle op bijstand levert Rotterdam 1,2 miljoen op

De skyline van Rotterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Rotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.

Meldingen verzuimen

Deze stadsbewoners hielden zich niet aan de informatieplicht. Ze verzuimden bijvoorbeeld te melden dat ze samenwoonden of andere inkomsten dan de bijstand hadden. In 2018 is van 1904 Rotterdammers de bijstandsuitkering beëindigd omdat ze er geen recht op bleken te hebben. De gemeente eist de ten onrechte ontvangen bijstand terug.


Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 06:00

Wil jij graag naar de remake van de horrorklassieker Child’s Play (vanaf donderdag in de bioscoop te zien)? Metro en Dutch Film Works geven 6x2 kaarten weg (en de zes winnaars krijgen er een Chucky t-shirt en Chucky’s funkopop bij!).

Winnen? Vul hieronder dan uiterlijk zondag 23 juni je gegevens in:


Eerste hittegolf van 2019 komt eraan

Claim dat plekje op het strand maar vast! / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Heb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.

Dat melden weerdiensten Weeronline en Meteogroep. Vanaf zondag wordt het bijzonder warm en er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt.

Tot 35 graden


Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

In Nederland is nog maar 1 gratis krant. Ooit waren het er vier.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

In de geschiedenis van de gratis dagbladen in Nederland is Metro last man standing. Andere kranten zagen ‘we’ komen en gaan. Een terugblik op de opkomst en het verval van de gratis dagbladen.

Een gratis dagblad in Nederland lanceren is een gat in de markt, dacht de Nederlandse ondernemer Bart Lubbers twintig jaar geleden. Samen met de Duitse journalist Falk Madeja, die op dat moment in Nederland woonde, en de Nederlandse ondernemer Tiago Jurgens werd hij de grondlegger van Metro Holland. Madeja had het concept in Zweden gezien, en wilde de krant naar Nederland halen.

TMG wilde ook


Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:50

Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.

Gefeliciteerd!

Ja, bedankt. Jullie ook!


Metro-voorpagina's: de pareltjes

Metro-voorpagina's: de pareltjes

De voorpagina van 10 jaar Metro.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:30

Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

22 juni 2009


Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:25

Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

Die allereerste

Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'

Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'

Schaatsles met collega Bianca bij Holiday on Ice.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:15

Eigenlijk balen: ik heb de eerste acht maanden van de 20 Metro-jaren gemist.

„Hé Jonk, Jan Dijkgraaf hier. Er is een plek bij Metro voor je vrij en je hebt 24 uur de tijd om te zeggen of je het doet. Mazzel.” Woorden van die strekking had de voormalig hoofdredacteur op mijn voice-mail gerateld. Binnen 12 uur – na kort overleg met mijn toenmalige baas – zei ik ‘ja’ en trok ik vanuit de Kop van Noord-Holland naar de grote stad.

Dat was in april 2005. Ik schreef echter al vijf jaar voor ‘dat gratis treinkrantje’, zoals we vaak zijn genoemd. Bij de eerdergenoemde baas (persbureau Mediapunt van Robert Vinkenborg) waren we al correspondent voor Metro voor de provincies Noord-Holland en Flevoland en grote reportages. In februari 2000 maakte ik mijn eerste ‘stukkie’. Wat dat betreft heb ik maar acht maanden van Metro Holland gemist. Ik vind het een leuk carrièrefeitje: niemand werkte en werkt langer voor deze krant dan ik.


Vluchtelingen bieden koffie aan op station

Utrecht Centraal. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Het is donderdag Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen bieden daarom op trein-en busstations koffie en thee aan aan voorbijgangers in een poging met hen in gesprek te raken. ‘Bakkie doen’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland.

Echt contact maken

„Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. Dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken”, zegt Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland.


Wat gebeurt er met al die Metro's?

Wat gebeurt er met al die Metro's?

Van spookbezorgers tot verkoop: dit is wat er nou gebeurt met al die (oude) Metro's.

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 07:00

Iedere ochtend worden in alle vroegte de bakken op stations weer gevuld met kersverse Metro’s. Zo’n 200.000 kranten worden dagelijks verspreid. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die kranten nadat ze naar stations zijn gebracht?

Waar de één alleen een krantje voor zichzelf pakt om te lezen tijdens de treinreis, komen anderen het station op gesneld om een hele stapel mee te nemen voor vrienden, familie of collega’s. Zo ook Ron van Hof uit Zeist. Iedere ochtend voor hij naar zijn werk in de Jaarbeurs in Utrecht gaat, loopt hij het station binnen om een stapeltje mee te nemen. „In het begin deed ik dat alleen voor mezelf. Ik pakte altijd Metro, Sp!its en De Pers. Na een tijdje begonnen collega’s ook om een krantje te vragen en nam ik van alles een klein stapeltje mee.”

Inmiddels is er veel gebeurd in de wereld van het gratis dagbladen en is Metro nog de enige gratis krant in Nederland. Voor Van Hof een prettige ontwikkeling want steeds meer mensen in zijn omgeving begonnen te vragen om een krant. „Mijn overbuurman, de portier van mijn werk, de receptie. Voor iedereen neem ik een Metro mee. Als ik dan ook nog Sp!ts en De Pers had moeten uitdelen, werd de stapel wel heel erg groot. Het is inmiddels best een lang rondje geworden.”


'Metro: een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:45

Onze Metrofans maken Metro al 20 jaar mede mogelijk. We geven hen daarom regelmatig een podium in onze krant via de lezerscolumn en de @Metro-pagina. Speciaal voor ons jubileum vragen wij een aantal fans naar hun Metro-verhaal:

Een echte Metrofan- Joëlle Burger

Het begon jaren geleden toen mijn lieve toen nog gezonde dochter met de trein naar de Haagse Hogeschool ging. Altijd moest een Metro mee de trein in. Metro, een krantje dat goed en snel te lezen is. Metro werd en wordt zo haar vaste ritueel. Helaas kon door zeer ernstig ziek te worden, de Metro niet meer zelf worden gehaald bij het treinstation. Tja, een dag geen Metro was geen optie. Hoe nu aan de Metro komen? Ja hoor, paps werd ingezet. Nu wordt elke dag de Metro door paps meegenomen. Gelukkig gaat hij zelf met de trein naar zijn werk en kan het halen van een Metro worden gerealiseerd.


Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
Likeability of6

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.


like
user_e383690880147ce029ff58c20459e0f8ed35735b_avataruser_ab76581cec43a6ff5e17f508e4e3b6ff1d27b6d6_avatar

YES! Metro bestaat 20 jaar

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 05:30

Metro bestaat vrijdag 20 jaar. Op 21 juni 1999 verscheen de eerste Nederlandse editie van het dagblad dat wereldwijd wordt uitgegeven. Inmiddels is Metro uitgegroeid tot een crossmediaal platform met de krant in het openbaar vervoer, de website, de app en onze social-mediakanalen. We zijn het enige gratis dagblad dat iedere werkdag in het openbaar vervoer te vinden is.

Speciale Metro-editie

We vieren onze verjaardag met een speciale Metro-editie. Hierin blikken we terug met onder andere het allereerste interview dat verscheen, de gekste plekken waar Metro bezorgd werd, de meest iconische voorpagina’s en een interview met columnist Ebru Umar over de geschiedenis van Metro en haar voorganger Theo van Gogh. Ook komen natuurlijk de Metro-fans van het eerste uur aan het woord en worden Metro-lezers gefeliciteerd die deze dag eveneens jarig zijn op 21 juni. Alle verhalen verschijnen ook online via www.metronieuws.nl/20jaar


Trump haalt miljoenen op voor herverkiezing

President Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen.

Campagnekas

Trump beschikte al over een goedgevulde campagnekas voor de presidentsverkiezing in 2020. Hij heeft de afgelopen twee jaar tientallen miljoen dollars ontvangen van geldschieters. Daar kwam volgens het bestuur van zijn Republikeinse Partij in 24 uur tijd nog eens 24,8 miljoen dollar bij.


Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hem

De Rotterdamse metro. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Woensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.

Ook een mes

De politie wilde de man inrekenen, maar die probeerde te ontsnappen. Daarbij gooide hij het wapen in de bosjes. Met behulp van een politiehond kon hij toch worden aangehouden. Omdat de verdachte daarbij werd gebeten, is hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.


Vermiste Anja Schaap dood in zee aangetroffen

Handout van Anja Schaap vrijgegeven door politie-eenheid Den Haag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De uit Katwijk vermiste Anja Schaap is dood aangetroffen in de Noordzee. De bemanning van een Duitse boot vond haar lichaam dinsdag rond 13.30 uur ten noorden van de Waddeneilanden, meldt de politie woensdag.

Politieonderzoek

De 33-jarige inwoonster van Katwijk werd sinds 29 mei vermist, nadat ze was vertrokken uit een café in haar woonplaats. De afgelopen weken werden diverse zoektochten op touw gezet. Vorige week werd opnieuw gezocht in het water langs de Melkweg in Katwijk, waar een paar dagen na haar verdwijning haar tas werd teruggevonden.


Coen en Sander komen in actie voor Sesamstraat

Pino, Bert, Ernie en Tommie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Coen en Sander, radio-dj’s bij 538 zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat van de buis wordt gehaald. Via social media riepen de dj’s woensdag op de actie te steunen.

Schandalige manier

Sesamstraat mag niet stoppen. Laat je naam achter en steun het mooiste kinderprogramma dat er is”, schrijft Coen Swijnenberg op Twitter. De handtekeningenactie van de dj’s is het gevolg van een interview van de twee met Aart Staartjes. Staartjes vertolkt al bijna vier decennia de rol van meneer Aart.