In het nieuws

Wat vertellen vensterbanken over politieke voorkeur?

Wat vertellen bakfietsen en vensterbanken over stemgedrag? / Josse de Voogd

Foto van 'Jelmer Visser'

27 MRT 2019

Heb je wel eens goed in jouw buurt gekeken? Zie je bijvoorbeeld veel bakfietsen om je heen met monumentale panden uit het begin van de 20ste eeuw? Dan is de kans groot dat veel mensen hier op GroenLinks of D66 stemmen.

Let ook op de vensterbanken; zijn de planten, lampen, beeldjes of kandelaars symmetrisch opgesteld? Dan is de kans aannemelijk dat hier conservatieve mensen wonen. Belemmeren rolluiken je blik op de vensterbanken? Waarschijnlijk ben je in een wijk met veel PVV of FvD-kiezers. Sociaal-geograaf Josse de Voogd heeft er inmiddels een sport van gemaakt.

„Hoewel er meerdere subtypes zijn en er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, onderscheid ik zes hoofdtypes”, vertelt hij.

Bakfietsen en veel groene voortuinen? GroenLinks doet het goed! / Josse de Voogd

19e eeuwse ring

GroenLinks, D66

„Hoewel hier in het verleden ook vaak D66 gestemd werd, zie je bij de laatste verkiezingen vooral veel GroenLinks in deze buurten. Hoe je ze herkent? De huizen zijn niet supergroot en er is veel ruimte voor groen. Op de brievenbussen pronken veel ja/nee of nee/nee-stickers en op de parkeerplaatsen zijn veel deelauto’s te zien. Sprekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Zeeheldenkwartier in Den Haag, de Schildersbuurt in Groningen en Assendorp in Zwolle."

De vensterbanken zijn asymmetrisch ingericht, er is ruimte voor kamerplanten en vooral de vingerplant is erg geliefd. Ook lopen er veel katten rond en zijn de gevels versierd met hangende bloembakken. Deze buurten liggen vaak iets buiten de binnenstad en nabij centrale stations, die vaak ook rond deze periode zijn opgeleverd”, aldus De Voogd.

Grote torenflats en houten schuttingen? Hier wonen fans van FvD en DENK / Josse de Voogd

Naoorlogse wijk

FvD, PVV, DENK

„De verschillen tussen wijken uit de jaren '50 tot en met '90 van de 20ste eeuw zijn best groot, maar het stemgedrag is consistent. Aan de ene kant heb je de buurten met flats en veel schotels en aan de andere kant heb je de zogenaamde bloemkoolwijken en woonerven die in de jaren ’70 en ’80 erg populair waren. Wat je hier veel ziet, zijn betegelde tuinen, houten schuttingen. De Bijlmer, het gebied rond Rotterdam Alexander en Nijmegen Dukenburg zijn hier goede voorbeelden van, maar nagenoeg elke grote stad heeft veel van zulke wijken. Ook groeikernen als Nieuwegein passen in dit profiel.”

„Scooters zie je hier ook veel terug, deze wijken liggen in de regel iets verder van het centrum af, waardoor een scooter een handig vervoersmiddel is. Portiekflats, hoogbouw en rijtjeshuizen wisselen elkaar af. Vooral in het zuiden van het land zie je in dit soort gebieden veel rolluiken. Er is doorgaans bovengemiddeld veel werkloosheid, vooral in de wijken uit de wederopbouwtijd en de jaren ’60.”

CDA doet het hier een stuk beter dan in de stad / Josse de Voogd

Omringend dorp

FvD, VVD, CDA

„Dit zijn de dorpen die dichtbij de steden liggen, maar nog wel hun dorpse karakter hebben behouden. Denk hierbij aan Katwijk, Poortugaal bij Rotterdam of Weurt bij Nijmegen. Hoewel er overduidelijk redelijk wat geld is, is er hier niet echt sprake van een elite woonachtig in villa’s. De straten zijn schoon en het oogt allemaal iets burgerlijker dan de stad.”

Wat een omringend dorp precies kenmerkt? „Vanwege de afstand met het werk en de stad, zijn twee auto’s per huishouden hier absoluut geen uitzondering. De vensterbanken lijken wel het tegenovergestelde van de yuppenbuurt. Hier wordt gekozen voor symmetrie, dit kan met woondecoraties maar kan ook met statige plantenbakken, kandelaars of lampen. Tot slot zal je opvallen dat hier bovengemiddeld veel buxushaagjes de percelen omheinen”, somt de sociaal-geograaf op.

De Vinexwijken aan het water doen het goed bij rechtse stemmers / Josse de Voogd

Nieuwbouw/Vinexwijk

VVD, FvD

„Deze wijken liggen aan de rand van de stad en hebben doorgaans minder voorzieningen en arbeidsplekken dan andere buurten waar wonen en werken meer naast elkaar is gesitueerd. Meerdere auto’s zijn dus noodzakelijk om op je plaats van bestemming te komen. Denk hierbij aan wijken als Zuiderburen in Leeuwarden, Leidsche Rijn in Utrecht of Vathorst in Amersfoort."

„Vooral bij de vinexwijken er veel ruimte voor waterpartijen, moderne koophuizen en relatief kale brede straten. De voortuinen zijn onderhoudsvriendelijk en strak ingericht. Ook de tuinmeubels van nepriet en de trampolines passen in dit praktische patroon. Dit type is populair onder gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd."

Een mengelmoes van PVV, GroenLinks en FvD / Josse de Voogd

Industriewijk in transitie

GroenLinks, FvD, PVV

„Waar oude fabriekspanden vroeger gesloopt werden, zijn ze in dit soort buurten een blikvanger geworden. De karakteristieke panden uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn in de afgelopen jaren omgetoverd tot een broedplaats voor kunstenaars en kleine ondernemers of een foodhall. Je ziet hier een mengeling van aan de ene kant oude arbeiderswoningen en aan de andere kant gerenoveerde delen."

„Eigenlijk zie je hier een mengelmoesje van allerlei verschillende bouwjaren en stijlen terug. Dit zijn de plekken waar de yuppen in de komende jaren naar toe trekken. Toch is ook het volkse karakter nog steeds goed zichtbaar, tijdens WK’s en EK’s van Oranje worden de straten versierd met oranje vlaggetjes. Wanneer de renovatie erop zit, stijgen de huurprijzen wat ervoor zorgt dat de inwoners met een lager inkomen wegtrekken. Nergens wonen GroenLinksers en FvD’ers dichter bij elkaar."

Een paar voorbeelden van dit soort wijken zijn het gebied rond Strijp-S in Eindhoven, Amsterdam-Noord en de Bothoven in Enschede.

Ruime villa's en een hoop groen, de VVD is hier geliefd / Josse de Voogd

Elitedorpen/villawijk

VVD, D66 (stad), CDA (dorp)

„Dit soort plekken kunnen een wijk in een stad zijn, maar ook dorpen nabij grote steden zijn zoals Oegstgeest, Bloemendaal en Ubbergen. Je ziet meteen dat de mensen hier riant leven, mooie vrijstaande villa’sof jaren dertig woningen met erkers, keurig onderhouden lange opritten met grind. De woningen zijn keurig afgewerkt met luifels en omheind door sierlijke ijzeren hegjes."

„Het afval wordt hier keurig gescheiden, met Koningsdag gaat de vlag uit en de bewoners genieten van hun oude dag. Bomen en groen hebben spelen hier een prominente rol, mocht deze wijk in de stad liggen dan is er in veel gevallen een stadspark nabij en mocht de wijk iets landelijker gelegen liggen dan is het bos op een steenworp afstand."

Heb je de smaak te pakken gekregen? Bij de Correspondent lichtte De Voogd zijn bevindingen nog gedetailleerder toe.


Johnson en Hunt strijden om Brits premierschap

Johnson en Hunt strijden om Brits premierschap

Johnson kreeg in de vijfde ronde, net als de voorgaande rondes de meeste stemmen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

Boris Johnson en minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken nemen het tegen elkaar op in de laatste ronde van de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee ook de functie van Britse premier.

Minister van milieu Michael Gove is de laatste afvaller. Hij kwam twee stemmen tekort om door te dringen tot de laatste ronde. Johnson kreeg in de vijfde ronde, net als de voorgaande rondes de meeste stemmen (160). Hunt kreeg 77 stemmen en Gove bleef steken op 75.

Opvolger


Nederlandse muziek mee naar Mars

Nederlandse muziek mee naar Mars

Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

36 MIN

Een lied uit Nederland gaat naar de planeet Mars. Het gaat om het nummer House on Mars, dat is gemaakt door componist Arjen Lucassen. Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekend. Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars, die volgend jaar gelanceerd wordt en in 2021 moet landen.

Star Trek

„Voor mij als ruimtefreak en wetenschapsliefhebber is dit super. Ik schrijf al twintig jaar rockopera's over de ruimte. Om het dan zelf virtueel mee te maken, dat is fantastisch”, zegt componist Lucassen Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door het kijken van Star Trek. „De oude serie met Kirk en Spock. Dat was een openbaring. We zitten op een kleine wereld, maar er is een enorm heelal. Waar komen we vandaan? Waar is het begin, waar is het eind? Wat is oneindigheid, wat is eeuwigheid? De grote vragen, die hebben me altijd gebiologeerd.”


Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 06:00

Wil jij graag naar de remake van de horrorklassieker Child’s Play (vanaf donderdag in de bioscoop te zien)? Metro en Dutch Film Works geven 6x2 kaarten weg (en de zes winnaars krijgen er een Chucky t-shirt en Chucky’s funkopop bij!).

Winnen? Vul hieronder dan uiterlijk zondag 23 juni je gegevens in:


Record aantal ritten gemaakt met OV-fiets

Recordaantal ritten gemaakt met OV-fiets

Meer dan 750.000 mensen hebben een abonnement voor de fietsen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

52 MIN

In de eerste vijf maanden van 2019 zijn er een recordaantal ritten gemaakt met OV-fietsen. Tot en met de maand mei werden er bijna twee miljoen ritten met de fietsen gemaakt.

Vorig jaar waren het er in diezelfde periode nog zo’n anderhalf miljoen. In totaal werden er in 2018 ruim vier miljoen ritten gemaakt.

Met de fiets naar station


‘Als ik was ingeënt, had ik nu misschien geen HPV'

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

Het is een virus dat bijna iedereen krijgt, maar weinig mensen kennen: het humaan papillomavirus, oftewel HPV. Tachtig tot negentig procent van de mensen krijgen ooit in hun leven een HPV-infectie. Vrouwen worden er vanaf hun dertiende voor ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, jongens niet.

Dat moet veranderen, vindt niet alleen de Gezondheidsraad, maar ook de 22-jarige Bryan. „Als ik was ingeënt als kind, had ik nu waarschijnlijk geen HPV gehad en de daarbij komende vervelende gevolgen”, zegt hij.

De Gezondheidsraad vindt dat ook jongens via het vaccinatieprogramma van de overheid moeten worden beschermd tegen het virus. Niet alleen om het risico op kankersoorten die kunnen ontstaan door HPV bij mannen te bestrijden, maar ook om het algemene risico dat iemand de infectie oploopt te verkleinen. HPV wordt overgedragen door seks, maar is geen soa. Het is namelijk geen aandoening, maar een virus.


'Milieuregels veehouderij werken averechts'

'Milieuregels veehouderij werken averechts'

De regels zouden eerder een oorzaak van het probleem zijn dan een oplossing. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om milieuvervuiling door veebedrijven in te perken, hebben vooral averechts gewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

Weinig grip

„De opeenstapeling van regels is eerder de oorzaak van het probleem dan de oplossing”, zegt de Algemene Rekenkamer. Het kabinet heeft volgens de Rekenkamer „weinig grip op de mestvervuiling die door de veehouderij wordt veroorzaakt."


OM eist 4 jaar cel voor voorbereiden moord Wilders

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Tegen een 61-jarige man uit Heerlen is donderdag vier jaar cel geëist wegens het voorbereiden van een moord op PVV-leider Geert Wilders. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man tijdens een verkiezingscampagne op 9 maart in Heerlen hebben gedreigd Wilders met een bijl te doden.

Volgens de verdachte zelf ging het om een uit de hand gelopen grap. Maar de wijkagent tegen wie hij zijn dreigement uitte vond in zijn fietstas een bijl en een moersleutel en in zijn zakken twee stanleymessen.

Flyeren


Kamer twijfelt over afschaffing luchtalarm

Kamer twijfelt over afschaffing luchtalarm

De Tweede Kamer twijfelt over het vervangen van het luchtalarm door NL-Alert. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het luchtalarm afschaffen en vervangen door het digitale waarschuwingssysteem NL-Alert een goed idee? Dat zou in 2021 al gaan gebeuren, maar de Tweede Kamer aarzelt.

Oude schoenen

„Geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt”, vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam. En ook de VVD heeft zijn twijfels. Dat bleek tijdens een overleg met de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Grapperhaus vreest voor 'desinformatie' MH17-proces

Grapperhaus vreest voor 'desinformatie' MH17-proces

Grapperhaus werd niet concreet voor welke desinformatie hij vreest. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:49

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid acht de kans groot dat met ‘desinformatie’ geprobeerd zal worden het MH17-proces ‘te ontwrichten’. „Laat u niks wijsmaken, kijk naar de feiten”, waarschuwde hij donderdag in de Tweede Kamer.

Grapperhaus is bang dat de komende tijd geprobeerd zal worden de democratische rechtstaat en de onafhankelijke rechtspraak te ondermijnen. Hij werd niet concreet voor welke desinformatie hij vreest en van wie die afkomstig zou kunnen zijn.

Vervolging


Likeability of2

Meisje (15) doodgereden in Heerhugowaard

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:04

Een meisje van 15 is woensdagavond in Heerhugowaard om het leven gekomen. Ze zat op de fiets toen ze werd geschept door een auto. Twee automobilisten, waaronder de bestuurder, zijn aangehouden. De politie onderzoekt of het ongeluk werd veroorzaakt door een straatrace.

Hoge snelheid

Het meisje werd iets voor half twaalf aangereden op een lange weg tussen een woonwijk en een industrieterrein. Een Porsche die met hoge snelheid op de weg reed, zou haar hebben geschept. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mensen willen meer betalen voor 'duurzaam' vliegen

Extra betalen vinden veel mensen niet erg / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:54

Vliegen wordt steeds goedkoper, maar niet duurzamer. We pakken massaal het vliegtuig en dat heeft best wat impact op de natuur. Er worden allerlei maatregelen geopperd om dat terug te dringen. En wat blijkt? Nederlanders zijn best bereid hun steentje bij te dragen. De helft van de Nederlanders wil 25 euro per ticket extra neerleggen om het negatieve effect op het milieu te compenseren.

Compenseren

Dat bedrag is ook wel het maximum, blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Wel vindt 94,4 procent van de ondervraagden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Nog meer mensen zijn zich bewust van het effect van vliegen op het milieu. Nog geen veertig procent is van plan om wat minder te vliegen. Dat geldt voor 38,5 procent. Maar 44,4 procent blijft net zoveel vliegreisjes maken.


Niet genoeg controle op voedselveiligheid

Gerookte zalm was één van de oorzaken van de salmonella / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:24

De vakantie is in zicht en als je naar een tropisch oord vertrekt, moet je toch altijd even denken aan de voedselveiligheid. In Nederland blijkt dat niet anders: de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in ons land schiet tekort.

Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.

Vooral bekende risico's


Controle bijstand levert Rotterdam 12,6 miljoen op

De skyline van Rotterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

Rotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.

Meldingen verzuimen

Deze stadsbewoners hielden zich niet aan de informatieplicht. Ze verzuimden bijvoorbeeld te melden dat ze samenwoonden of andere inkomsten dan de bijstand hadden. In 2018 is van 1904 Rotterdammers de bijstandsuitkering beëindigd omdat ze er geen recht op bleken te hebben. De gemeente eist de ten onrechte ontvangen bijstand terug.


Eerste hittegolf van 2019 komt eraan

Claim dat plekje op het strand maar vast! / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Heb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.

Dat melden weerdiensten Weeronline en Meteogroep. Vanaf zondag wordt het bijzonder warm en er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt.

Tot 35 graden


Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

In Nederland is nog maar 1 gratis krant. Ooit waren het er vier.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

In de geschiedenis van de gratis dagbladen in Nederland is Metro last man standing. Andere kranten zagen ‘we’ komen en gaan. Een terugblik op de opkomst en het verval van de gratis dagbladen.

Een gratis dagblad in Nederland lanceren is een gat in de markt, dacht de Nederlandse ondernemer Bart Lubbers twintig jaar geleden. Samen met de Duitse journalist Falk Madeja, die op dat moment in Nederland woonde, en de Nederlandse ondernemer Tiago Jurgens werd hij de grondlegger van Metro Holland. Madeja had het concept in Zweden gezien, en wilde de krant naar Nederland halen.

TMG wilde ook


Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:50

Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.

Gefeliciteerd!

Ja, bedankt. Jullie ook!


Metro-voorpagina's: de pareltjes

Metro-voorpagina's: de pareltjes

De voorpagina van 10 jaar Metro.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:30

Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

22 juni 2009


Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:25

Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

Die allereerste

Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”