In het nieuws

‘Wat ik nu meemaak, vind ik erger dan mijn ongeluk'

Mike (23) is er lichamelijk weer aardig bovenop.

Foto van 'Cerise van Vliet'

29 MRT 2019

Hij belandde onder een trein, verloor zijn onderbeen en oor, lag bijna twee weken in coma en kwam er weer bovenop: de 23-jarige Mike Lingen. De keiharde doorzetter gaat nu, zo’n twee jaar na zijn ongeluk, fase twee in van het herstel en dat valt hem zwaar. Hij wil terug de maatschappij in, maar „dan kom je er ineens achter dat je tóch gehandicapt bent.”

Op 24 februari 2017 ging het mis. Nederland vierde carnaval en Lingen wilde meedoen aan het feestgedruis. Hij zou vanuit Gouda de trein nemen naar het feest onder de rivieren, maar is daar nooit aangekomen. Hij zag andere vrienden in een vertrekkende trein en wilde ze uitzwaaien. De toen 21-jarige rende met de trein mee en struikelde over zijn eigen voeten.

Voor zijn vrienden het goed en wel doorhadden, lag Lingen op het spoor. Overreden door een trein. Hij verloor zijn onderbeen en oor en belandde in een coma die bijna twee weken zou duren. Eenmaal uit coma herinnerde hij zich zijn eigen kamer niet eens, ook al had hij er al duizenden keren geslapen. Van het ongeluk weet hij ook niks meer. Praten en concentreren waren lastig, maar hoe groot zijn hersenletsel daadwerkelijk was, was toen niet bekend.

Wel een diploma, geen toekomst

Nu, twee jaar later, wordt duidelijker wat de schade is. De voormalig topsporter voltooide na zijn ongeluk met veel doorzettingsvermogen zijn opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding. Maar gymdocent zijn, dat kan nu niet. „Het gaat niet met mijn been, ik maak er mijn andere knie mee kapot”, legt hij uit.

Lingen heeft inmiddels een prothese waar hij heel handig mee is, maar een beroep als gymleraar zit er voor hem met één been niet in. „Daarnaast vind ik het nu eigenlijk helemaal niet meer zo leuk. Je beseft het niet, maar hersenletsel verandert ook je karakter. Ik wil nu eigenlijk geen gymdocent zijn, ik wil iets doen waardoor ik me nuttiger voel.”

Geen uitkering

„Mensen willen zich nuttig voelen, anders worden ze niet gelukkig”, meent hij. Hij wil zich inzetten voor mensen zoals hijzelf. Mensen die dolgraag terug de maatschappij in willen na het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel, maar daarbij tegen allerlei problemen aan lopen. „Alle aanvragen die ik bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, red.) doe voor een uitkering, worden afgewezen. Ze zeggen nu eigenlijk je hebt wel een diploma, maar je hebt nooit salaris opgebouwd dus jammer joh.”

Hoe graag hij ook wil werken, hij weet momenteel niet welk beroep bij hem past en kan een volledige, ‘normale’ baan niet aan. „Ik ben sneller moe, maar dat zie je niet aan de buitenkant. De gevolgen van mijn hersenletsel zijn onzichtbaar.” Het UWV adviseerde hem de administratie van een bibliotheek te gaan doen, lekker rustig. „Als je mij in een bibliotheek zet, dan draai ik helemaal door!”, reageert Lingen lachend van verbazing.

Dat hij weer een baan krijgt, daar twijfelt de optimist niet aan. Hij heeft alleen even tijd nodig om uit te zoeken wat hij wil en hoe hij dat met zijn nieuwe situatie kan inrichten. „Het steekt me vooral dat heel veel mensen dit probleem hebben, ik kom er persoonlijk wel, maar ik wil al die andere mensen ook helpen. Wat ik nu meemaak, vind ik eigenlijk nog erger dan mijn ongeluk. Elke keer ervaren dat je niet meer normaal kan werken, dat je tóch gehandicapt bent, het is iedere keer een klap in je gezicht.”

Bekende klachten

Een medewerker van patiëntenvereniging hersenletsel.nl laat weten de klachten van Lingen volledig te herkennen. „Het UWV is een drama”, zegt zij. „Daar krijgen we zoveel klachten over binnen. Het UWV heeft artsen in dienst om mensen te keuren en het lijkt wel alsof daar niet voldoende kennis is over de gevolgen van hersenletsel.”

Het brein is sowieso een super ingewikkeld onderdeel van het menselijk lichaam, de meest briljante artsen tasten vaak nog in het duister over hoe ons brein precies werkt. Het gebrek aan kennis bevordert het proces voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel niet echt.

„Werk vinden is heel moeilijk. Deze mensen willen heel graag, maar na een paar uurtjes gaat het kaarsje uit. Vermoeidheid en concentratie zijn de grootste problemen. Hersenletsel kan je op veel verschillende manier oplopen – denk aan een hersenbloeding, ongeluk of bijvoorbeeld een infarct – maar de gevolgen zijn veelal hetzelfde. De patiënten zijn altijd en eeuwig moe, kunnen niet te veel prikkels hebben en zich slecht concentreren.”

Heftig verhaal

Een woordvoerder van het UWV laat weten dit „een heftig verhaal” te vinden, maar kan geen uitspraken doen over individuele gevallen. Ze laat ook weten dat je zonder werkgever en arbeidsverleden niet in aanmerking komt voor werknemersverzekeringen.

Over de artsen van de overheidsinstellingen zegt de woordvoerder: „Bij iedere aandoening variëren de ernst van de klachten en beperkingen per persoon: de een kan er mee doorwerken, de ander niet. De arts van UWV zal dus altijd kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van het individu.”

Dat beoordelen gaat bij niet-aangeboren hersenletsel wel lastiger. „Het probleem bij de beoordeling van NAH is dat de klachten heel sterk uiteen lopen. Vaak ook zijn de beperkingen die iemand met NAH ondervindt niet meteen duidelijk, zoals concentratieproblemen en problemen met aandacht. Ook vermoeidheid komt veel voor. Daarom is het goed dat verzekeringsartsen beschikken over een richtlijn die hen kan ondersteunen bij de beoordeling.”

Lingen krijgt inmiddels hulp van de gemeente Gouda door middel van coaches. Ondertussen blijft hij manieren bedenken waarop hij anderen die in hetzelfde schuitje zitten, kan helpen. „Misschien moet ik bij de overheid gaan werken, dan kan ik ze helpen en ik wil ook best even met ome Mark (Rutte, red.) praten, haha!”

Over Mike Lingen is een documentaire gemaakt, hij vertelde eerder ook zijn verhaal bij Jinek en is uiteraard te volgen op Instagram.


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JUL 2019

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar