In het nieuws

Waarom liep het op Urk zo uit de hand?

Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

14 MRT 2019

Op Urk is de uit de hand gelopen ruzie het gesprek van de dag. „Hoe heeft zoiets kleins zo erg kunnen escaleren? En wat staat ons vrijdag te wachten? Het is schaamteloos wat er is gebeurd,” zegt René Romkes, woonachtig en werkzaam op Urk.

Een ruzie op Urk tussen twee jongeren is afgelopen maandag uitgelopen op een vechtpartij. Een aantal jongeren is een huis binnengedrongen en kwam daarbij in gevecht met de bewoners. Hierbij raakte een 36-jarige vrouw lichtgewond. De politie heeft een 14-jarige en 18-jarige Urker aangehouden op verdenking van mishandeling van de vrouw.

Conflict in relationele sfeer

De ongeregeldheden beginnen met een ruzie tussen twee jongens uit Urk. Het zou gaan om de 17-jarige Jan Willem en de 18-jarige Soufyan. Volgens de politie ging het om een ‘conflict in de relationele sfeer’. Op social media zijn printscreens van een WhatsApp gesprek verschenen tussen de twee jongens. De twee spreken af bij een snackbar om de ruzie uit te vechten. De Marokkaanse jongen vlucht de snackbar uit als blijkt dat er niet een, maar 15 tot 20 jongeren zich tegen hem keren.

Foto: ANP

De jongen wordt naar huis gebracht, maar een groep Urkse jongeren besluit naar zijn woning aan de Noorderpalen te gaan. Daar loopt de situatie volledig uit de hand. De jongeren gooien met stenen en vuurwerk en er worden brandjes gesticht. Een aantal jongeren slaagt erin de woning van de jongen met Marokkaanse achtergrond in te dringen en zijn moeder wordt tegen de grond gewerkt.

Ze raakt lichtgewond. Tijdens de rellen wordt ook een journalist van Omroep Flevoland belaagd. Hij wordt bekogeld met vuurwerk en er wordt een rookbom in zijn auto gegooid.

Wraak nemen

De Urker en Marokkaanse jongeren zouden via Whatsapp en Telegram virtueel contact houden over een mogelijke bijeenkomst op vrijdag. Metro heeft contact gehad met een anonieme bron die zich in beide appgroepen heeft weten te vestigen. Volgens deze bron zitten er zo’n 500 Marokkaanse jongeren in de Telegram groep en 250 jongeren in de Urkse appgroep. „De veelal Marokkaanse jongeren uit de Randstad willen wraak nemen omdat er een moeder is geslagen. Het zijn vooral mannen die in de groep zitten. Ook is er een appgroep met Urker jongeren.”

De anonieme bron zegt dat er continue racistische uitspraken worden gedaan en dat er wordt gedreigd met het meenemen van wapens en het gooien van varkensbloed. Eerder deze week heeft de politie al een 21-jarige man uit Urk aangehouden. In een video die rouleert op social media heeft hij een wapen vast en uit hij bedreigingen aan het adres van de Marokkaanse jongen.

Hoe heeft het zo kunnen escaleren?

„Kom je aan één Urker, dan kom je aan alle Urkers. Urkers zijn loyaal en dat mobiliseert zich tot groepsgedrag,” zegt Hans Cebras gemeente fractievoorzitter van het CDA. Hij noemt de situatie waarbij jongeren elkaar oplaaien verontrustend, maar benadrukt dat het niets heeft te maken met racisme. „Urk wordt nu weggezet als een racistisch dorp, maar er wonen juist verschillende nationaliteiten hier.”

Een andere bewoner die liever anoniem blijft legt uit dat er op Urk veel mensen wonen met een verschillende afkomst en dat gaat prima. „De meeste mensen op Urk zijn heel tolerant,” zegt een bewoner die liever anoniem blijft. „Hier is sprake van puberale razernij. De jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot 20 jaar voelen zich uitgedaagd en gaan op strijderspad,” zegt Cebras. Hoe heeft het zo kunnen escaleren? „Tja, dat is gissen maar over het algemeen staan Urkers altijd voor elkaar klaar en ze laten zich niet beledigen.”

Dinsdagavond stond het op Urk blauw van de politieauto’s en op video’s is te zien dat het hele dorp is uitgelopen. „Urkers zijn nieuwsgierig. Veel Urkers hebben de auto gepakt en zijn naar de plek van de ruzie gekomen om te kijken wat er aan de hand is. Een soort ramptoerisme,” laat Romkes weten.

Foto: ANP

Over de situatie van vrijdag kan nog weinig worden gezegd. Eef de Vries, woordvoerder van de Gemeente Urk vertelt dat de gemeente en politie voortdurend aan het monitoren zijn. „We houden alle berichten op social media in de gaten. Daar waar nodig is worden voorzorgsmaatregelen genomen. Het is nog moeilijk in te schatten of er vrijdag echt iets gaat gebeuren.”

Ook de politie van Midden-Nederland laat weten dat ze de situatie nauwkeurig in de gaten houden. Een wijkagent heeft eerder via social media een oproep gedaan aan de ouders op Urk. „Weet u waar uw kind nu is??? Niet thuis? Zorg dat ze thuis komen! Dit is niet normaal!!

De namen van de anonieme bronnen zijn bekend bij de redactie.


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

7 MIN

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Aanslag


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

35 MIN

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Sri Lanka: radicale groep NTJ achter aanslag

Radicale groep NTJ achter aanslag in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Volgens de Sri Lankaanse regering is de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.

NTJ

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Update 11.39 uur

Volgens de Sri Lankaanse regering waren moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag.

Oorspronkelijk bericht


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Rocky Mountains, ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

2 UUR

Er zijn zondag drie lichamen van ervaren bergbeklimmers gevonden in de Canadese Rocky Mountains, melden verschillende Canadese media. De 36-jarige Amerikaan Jess Roskelley en Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) werden afgelopen dinsdag overvallen door een lawine. Eerder waren de drie al als vermist opgegeven.

Het ging om drie ervaren bergbeklimmers, die verbonden waren aan het merk The North Face. Ze beklommen de bijna 3300 meter hoge berg Howse Peak.

'David leefde voor de bergen'


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:38

Een vader en zoon die in Australië als vrijwillige strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De twee redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

The Twelve Apostles, de plek waar de reddingsactie plaatsvond. /Google Maps


Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:14

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:02

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mensen om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen. Door het ongeluk is de snelweg in de richting Apeldoorn en Arnhem afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Staphorst


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.


Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin

Vrouw (54) die na aanslag overleed, was met gezin

Politieagent voor het Shangri-La Hotel in Colombo. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslagen in Sri Lanka, was op vakantie met haar gezin. Samen met haar man en kinderen bezocht ze het eiland.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. „Ze was in een hotel waar een bom afging. Dat heeft ze niet overleefd", aldus de ambassadeur. Er is contact met de familie.

Waarschijnlijk geen andere Nederlandse slachtoffers


Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto
Likeability of3

Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto

Een Jack Russell. Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Weert heeft zondag een hondje uit een gloeiend hete auto gehaald. De Jack Russell bewoog volgens de politie bijna niet meer. Met een temperatuur van ruim veertig graden Celsius was het dan ook veel te warm voor het beestje.

De hond zat al lang in de auto en was bevangen door de hitte, aldus de politie.

Proces-verbaal


lolsaddislike
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Het strand van een Scheveningen is een gewilde plek voor veel Nederlanders zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Als je dacht dat het zaterdag en zondag al warm was, dan heb je het mis. Maandag, tijdens tweede Paasdag, is er namelijk kans op 25 (!) graden. Als het kwik in De Bilt tot dit punt stijgt, wordt dit de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Trek die supersoaker en bikini maar vast uit de kast!

Als de thermometer in De Bilt boven de 24,7 graden uitkomt, is tweede paasdag bovendien de warmste paasmaandag ooit. De weerdienst gaat uit van maximaal 24,8 graden. Dit houdt in dat het record van 18 april 1949 sneuvelt.

Zon


Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis
Likeability of5

Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis

Alleen na kerst, tijdens Pasen en tijdens de verkiezing voor de nieuwe paus spreekt Paus Franciscus de heilige woorden 'urbi et orbi' uit

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder het toeziend oog (en oor) van tienduizenden gelovigen sprak Paus Franciscus op het plein voor de Sint Pieterkathedraal de traditionele woorden urbi et orbi. Hiermee wordt de paasmis gevierd.

Over de vrolijke viering lag een zwarte deken door de aanslagen op Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken het doelwit waren. De paus sprak van „wreed geweld" en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door „rouw en pijn" zijn geraakt met Pasen. Na het traditionele urbi et orbi zei hij: „Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.''

Belangrijkste feest


like
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Meer dan 200 doden door explosies op Sri Lanka

Tot nu toe 290 doden door explosies op Sri Lanka

Door acht explosies op Sri Lanka zijn zeker 207 mensen om het leven gekomen. In kerken, hotels en een wooncomplex vonden in totaal acht explosies plaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update maandag 07.00 uur

Het dodental na de aanslagen in Sri Lanka zondag loopt nog steeds op. Tot nu toe wordt er gesproken van 290 doden en 500 gewonden. Onder de slachtoffers zit één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Vooralsnog zijn er dertien mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er mogelijk meer aanslagen volgen in Sri Lanka. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka", stelt het Amerikaanse ministerie.


'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

Minster minister van Defensie Ruwan Wijewardene vertelde in een persconferentie dat de acht aanslagen een daad van terreur zijn opgeëist door radicale groepering NTJ

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update maandag 11.39 uur

Volgens de Sri Lankaanse regering waren moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag.

Oorspronkelijk bericht