Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Veel meer verkeersovertredingen door diplomaten

Diplomaten kunnen scheuren, dat is een ding wat zeker is. Zo zijn auto’s van buitenlandse diplomaten de afgelopen jaren flink vaker geflitst.

In 2015 gebeurde dat nog 9850 keer, vorig jaar was dat gestegen naar 29584, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Een nieuwe tactiek

De rechter besliste in 2014 dat personen die diplomatieke immuniteit genieten, geen verkeersboete kan worden opgelegd. Ze zijn op basis van het Verdrag van Wenen onschendbaar. Dat leidde tot ergernis in de Tweede Kamer. Daarop besloot Buitenlandse Zaken op zoek te gaan naar een nieuwe tactiek.

Het nieuwe systeem treedt op 1 mei in werking. Ambassades krijgen dan eerst een briefje van het ministerie waarin wordt gemeld dat er een verkeersovertreding is begaan en dat daarop normaliter een boete staat. Daarna wordt de missie gevraagd dit bedrag te voldoen. Veelplegers die niet betalen, moeten op gesprek komen bij het ministerie. Levert dat ook niets op, dan volgen andere maatregelen zoals de publicatie van een ranglijst van veelplegers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.