Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Tweede persoon ooit genezen van HIV

In Londen is de tweede persoon ooit genezen van hiv. De man is door middel van stamceldonatie geholpen, die hij kreeg van een donor die resistent was voor het virus.

HIV-vrij

De man had zowel kanker als hiv, en genees van beide na een stamceltransplantatie. Volgens het UMC Utrecht en het internationale onderzoeksteam IciStem zijn zelfs twee patiënten van hun hiv af. Zij zijn daarmee de eersten sinds de genezing van Amerikaan Timothy Brown in 2007.

„Er is geen meetbaar virus, we kunnen niets vinden”, vertelt Ravindra Gupta, professor en hiv-bioloog die mede-leiding gaf aan het team van dokters dat de man behandelde, aan The Guardian. Volgens Gupta is de patiënt „functioneel genezen” en „in remissie”. Dat functioneel genezen houdt in dat er nog slechts „flarden genetisch materiaal van hiv” terug te vinden maar geen nieuwe virusdeeltjes.

„Dat houdt dus in dat de twee patiënten op dit moment allebei hiv-vrij zijn." Beide patiënten zijn ook genezen van kanker, en nemen al maanden (3,5 maanden en 18 maanden) geen hiv-remmers meer.

Geweldig nieuws

De donor, van wie de Londense patiënt een transplantatie kreeg, had een zeldzame mutatie. Die bood weerstand tegen hiv. Na de transplantatie werd de patiënt ook resistent.

Directeur van het Aidsfonds Mark Vermeulen is blij: „Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat. Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tweede persoon ooit genezen van HIV
Sluiten