Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamer debatteert donderdag over klimaatbeleid

Donderdag praat de Tweede Kamer over de uitkomsten van de doorrekeningen van het conceptklimaatakkoord. Een voorstel daartoe van GroenLinks-voorman Jesse Klaver kan rekenen op steun van niet alleen de voltallige oppositie, maar ook de coalitiepartijen.

Geen bezwaar meer tegen debat

Klaver vroeg woensdag, nadat bekend was geworden dat de beoogde klimaatmaatregelen waarschijnlijk onvoldoende zijn om de CO2-doelen van het kabinet te halen, ook al een debat aan. Toen hielden de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de boot nog af. Later bleek dat zij al nieuwe maatregelen in petto hadden, waaronder een CO2-heffing voor de industrie.

Nu premier Mark Rutte die ingrepen wereldkundig heeft gemaakt, zien ook de regeringspartijen geen bezwaren meer tegen een snel debat. Ook omdat Klaver beloofde het „kort en op hoofdlijnen” te willen houden.

Duizenden scholieren op de been

In Amsterdam zijn woensdag naar schatting tweeduizend scholieren op de been om mee te lopen in een klimaatmars. Ze verzamelden zich op de Dam en zijn van daaruit onderweg naar het Museumplein.

Youth for Climate heeft deze nieuwe mars van ‘klimaatspijbelaars’ op touw gezet, omdat de organisatie ontevreden was over het gesprek met premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes (Klimaat), dat volgde op de grote scholierenmanifestatie op 7 februari in Den Haag.

Spandoeken

De demonstranten dragen spandoeken en bordjes bij zich met daarop teksten als ‘Rutte stop met kutte’ en ‘There’s no Planet B’.

Afgelopen zondag was er een grote landelijke Klimaatmars in de hoofdstad, waar volgens de organisatie zo’n 40.000 mensen op af kwamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.