Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 mrt 2019 / 21:39 uur

Trump gebruikt vetorecht voor financiering muur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst tijdens zijn regeerperiode gebruikgemaakt van zijn vetorecht. Hij voorkomt zo dat het Congres de door hem uitgeroepen noodtoestand terugdraait in het grensgebied met Mexico.

Trump krijgt via de noodtoestand buiten het Congres om toegang tot miljarden dollars voor de bouw van een grensmuur. Dat is een van zijn bekendste campagnebeloften. Volgens critici is helemaal geen sprake van een noodsituatie aan de grens en misbruikt de president zijn bevoegdheden.

Teruggefloten

Het Congres heeft Trump inmiddels teruggefloten. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand. Ook meerdere partijgenoten van de president vielen hem af, iets dat binnen de Senaat cruciaal was voor een tegenstem.

Maar van deze tegenstand lijkt Trump allerminst wakker liggen. „Het Congres heeft het recht om deze resolutie af of goed te keuren en ik heb het recht om mijn vetorecht te gebruiken.”

Veto wegstemmen

Sowieso hoeft Trump zich weinig zorgen te maken. Het Congres kan zijn veto weliswaar wegstemmen, maar dat vereist een tweederdemeerderheid van beide regeringsorganen. Die lijkt op dit moment zelfs in het Huis, waar de Democraten de dienst uitmaken, te ontbreken. Niettemin kondigde voorzitter Nancy Pelosi aan op 26 maart een voorstel om Trumps veto terzijde te schuiven in stemming te brengen.

Reageer op artikel:
Trump gebruikt vetorecht voor financiering muur
Sluiten