Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 mrt 2019 / 07:04 uur

Statenverkiezingen leveren twee grote winnaars op

Bij de Statenverkiezingen van woensdag kwamen twee grote winnaars uit de bus. In de eerste plaats Forum voor Democratie (FvD) en op de tweede plaats GroenLinks. In de steden lijkt GroenLinks het vooral goed gedaan te hebben, terwijl Forum vaak groot is geworden in de voorsteden.

Enkele tientallen uitslagen zijn nog niet bekend, maar Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. GroenLinks werd dat in minstens veertien gemeenten, waaronder Utrecht, Leiden, Maastricht, Amersfoort, Zwolle en Arnhem. En ook in Amsterdam lijkt de partij het goed te doen.

Voorsteden

Forum deed het vooral goed in de voorsteden zoals in Zaanstad, Zandvoort, Landsmeer, en Purmerend. In Eden-Volendam behaalde de partij zelfs meer dan veertig procent van de stemmen.

Naast veel voorsteden zijn er toch ook grote steden waar Forum voor Democratie won. Zo werd de partij de grootste in Rotterdam met 15,7 procent van de stemmen. En ook in Almere, Tilburg, Lelystad en Hengelo won Forum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Statenverkiezingen leveren twee grote winnaars op
Sluiten